Η παραλία του Βόλου είναι ο πιο παλιός και γνωστός πυρήνας διασκέδασης της πόλης. Έχει μεγάλη ιστορία σε αυτό τον τομέα, καθώς από τη δεκαετία του ’60 υπήρχαν καφετέριες. Αργότερα, θερινοί κινηματογράφοι και ουζερί προς στην πλευρά του λιμανιού.
Τα βραδάκια του καλοκαιριού, ο δρόμος είχε τις δόξες του, πλήθος κόσμου κατέκλυζε την παραλιακή οδό κάνοντας τη βόλτα του. Η κάψα του καλοκαιριού ανάγκαζε τον κόσμο να βγεί από τα σπίτια του και πού αλλού να πάει; Το αυτοκίνητο δεν ήταν ακόμα προσιτό για να τους απομακρύνει από την πόλη, μοναδική διέξοδος η παραλία. Να κάνει την βόλτα του, να τον δροσίσει το αεράκι από τη θάλασσα , να πιεί ένα αναψυκτικό ,να φάει ένα παγωτό, ένα ψημένο καλαμπόκι από τους επαγγελματίες του δρόμου, να μαγευτεί με μια ταινία στον θερινό κινηματογράφο .
Αυτό ήταν η ανάγκη, μα ο κόσμος επισκέπτονταν την οδό και χωρίς τους παραπάνω λόγους, ακόμα κι αν δεν ήθελαν να γευτούν κάτι. Ακόμα κι αν η γειτονιά τους ήταν πιο δροσερή (όσοι έμεναν στα βόρεια της πόλης ας πούμε). Μα ήταν κάτι σαν «πρέπει», ήθελαν να βρεθούν με κόσμο, να επικοινωνήσουν, ήταν το καλοκαιρινό πανηγύρι που κανείς δεν έπρεπε λείπει, ήταν κανόνας. Δρόμος και κάτοικοι είχαν δημιουργήσει κάτι σαν έθιμο. Ο παλαιός κάτοικος που μας τα εξιστορεί όλα αυτά, λέει μάλιστα πως πολλές γνωριμίες, προξενιά, αρραβώνες και γάμοι , έγιναν με αφορμή την περαντζάδα στον δρόμο αυτόν.
Τις δεκαετίες του ’70 , ’80 και ’90, ο δρόμος στο πρώτο του τμήμα, φιλοξενούσε κυρίως τριών ειδών καταστήματα, πολλά τουριστικά γραφεία (λόγω του λιμανιού που βρισκόταν απέναντι), τράπεζες και δυο – τρία καφενεία.
Στο δεύτερο τμήμα μέχρι του Παπαστράτου άρχισαν να πληθαίνουν οι καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης. Ειδικότερα από τη δεκαετία του ‘80 και μετά άρχισε η έντονη ακμή, με café-bar και ουζερί σε όλο της το μήκος.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πυρήνα αυτού είναι η γραμμική διάταξή του, καθώς όλα τα καταστήματα στρέφονται προς την θάλασσα, εκμεταλλευόμενα την θέα. Τα μαγαζιά της παραλίας οργανώνονται σε τσιπουράδικα και μεζεδοπωλεία από τα δυτικά μέχρι και την οδό Αγ. Νικολάου και σε καφετέριες και bar μέχρι το Πανεπιστήμιο.
Η οδός Αργοναυτών αποτελείται από πολυκατοικίες, οι οποίες στο ισόγειο τα φιλοξενούν, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα είναι κατοικίες, με εξαίρεση το τμήμα στο ύψος της προβλήτας του λιμανιού που στεγάζονται γραφεία. Στην περιοχή παρατηρείται μείωση της κινητικότητας κατά της βραδινές ώρες
Συνολικά, στο παραθαλάσσιο μέτωπο, απαριθμούνται 35 καταστήματα. Η παραλία αποτελεί τον κυριότερο πόλο έλξης για τους κατοίκους του Βόλου, ανεξαρτήτως ηλικίας και τρόπου διασκέδασης, λόγω του γοήτρου που πηγάζει από την τοποθεσία της .
Κάτι που τον συνδέει με το παρελθόν είναι οι παρελάσεις που συνεχίζει να φιλοξενεί. Είναι ο πιο ζωντανός δρόμος της πόλης, ο μόνος με εικοσιτετράωρη λειτουργία. Όπως και να ’χει, ο δρόμος αυτός συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει στον τρόπο ζωής.
Η οδός το 1940 σύμφωνα με τα αρχεία του Δήμου Βόλου μετονομάστηκε σε Ιωάννη Μεταξά για να επανέλθει η ονομασία Αργοναυτών αργότερα .
Ο δρόμος ξεκινά από την οδό Σόλωνος και καταλήγει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας . Στη διαδρομή του τέμνει κεντρικές αρτηρίες όπως την Ελ.Βενιζέλου ,την Κ.Καρτάλη ,Σπ.Σπυρίδη,Γκλαβάνη,Όγλ και Γαμβέτα .
Σημεία αναφοράς του δρόμου-κτίρια
Το ξενοδοχείο «ΑΙΓΛΗ» (Αργοναυτών-Ιάσονος-Ηπείρου) ιδιοκτησίας αρχικά Αδαμοπούλου κτισμένο το 1938
Το ξενοδοχείο «ΠΑΛΛΑΣ» κτισμένο πριν το 1920 με σχέδια Χατζηαργύρη, αρχικά ιδιοκτησίας οικογένειας Σκρετα.
Σημεία αναφοράς η ΑΡΓΩ στο λιμάνι έργο του γλύπτη Νικόλα και σημείο κατατεθέν της πόλης αλλά και το σκαρί της σύγχρονης Αργούς (κατασκευασμένο κατ’ εικόνα του αρχαίου) ένα σπουδαίο ναυπηγικό επίτευγμα που γεμίζει με συγκίνηση τους ρέκτες της ιστορίας .
Το καφενείο «Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ»
Η «Συνάντηση», παραδοσιακό καφενείο στην αρχή της Κ. Καρτάλη με Αργοναυτών, λειτουργεί πολλές δεκαετίες τώρα. Αποτελεί σημείο αναφοράς στην παραλία της πόλης και είναι τόπος συνάθροισης για πολλούς Βολιώτες.
Η διακόσμηση του καφενείου παραμένει λιτή, με τη μεγάλη ζωγραφιά του «Μουτζούρη», του θρυλικού τρένου του Πηλίου που φιλοτέχνησε ένας Βούλγαρος πριν από 25 περίπου χρόνια, να κυριαρχεί στο εσωτερικό του καταστήματος
Η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Το κτίριο της Τράπεζας στο Βόλο θεμελιώθηκε το 1933 και εγκαινιάστηκε το 1935. Είναι ένα από τα ωραιότερα υποκαταστήματα της Τράπεζας και είναι το πρώτο που μελετάται και κτίζεται από την Τεχνική της Υπηρεσία, σε σχέδια των Μ. Κανάκη και Θ. Παπαντωνόπουλου.
Η καφετέρια «ΜΙΝΕΡΒΑ»
Αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, και βρίσκεται στο ισόγειο μιας νοικοκυρεμένης πολυκατοικίας του ’50. Ο εξωτερικός χώρος είναι λιτός , με μοναδικό προσόν το ότι βρίσκεται επάνω στην παραλιακή προμενάδα. Είναι μια από τις παλαιότερες (αν όχι η παλαιότερη) εν λειτουργία καφετέρια στο Βόλο, η οποία ιδρύθηκε το 1935 από τον Θεόδωρο Νιάρχο, παππού των αδερφών Προσήλια, των σημερινών ιδιοκτητών.
Το «ΑΧΙΛΛΕΙΟ» παλιό και γνωστό κινηματοθέατρο με μεγάλες ταινίες επιβλητικό κτίριο από τα πιο όμορφα της παραλίας .
Το κινηματοθέατρο Αχίλλειον χτίστηκε το 1925 σε σχέδια του βολιώτη αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη. Συνεχίζει τη λειτουργία του έως σήμερα σαν καφέ το μισό του κτίριο και σαν θέατρο το άλλο μισό . Είναι ιδιοκτησίας του Δήμου .
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Tο κτίριο καπναποθήκης Παπαστράτου στο ανατολικό άκρο του λιμανιού του Βόλου, είναι ένα εμβληματικό κτίριο το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο αλλά για την ίδια την πόλη. Kτίστηκε το 1935 (δίπλα από το εν λόγω κτίριο υπήρχε μία ακόμη αποθήκη, η οποία κτίσθηκε το 1926 και κατεδαφίστηκε, στο σημείο όπου είναι σήμερα κτισμένο το κτίριο «Αλέξανδρος Δελμούζος».)
Στο κτίριο της καπναποθήκης γινόταν η αποθήκευση και η μηχανική επεξεργασία του καπνού που περιελάμβανε την ύγρανση των καπνοδεμάτων, την επεξεργασία τους σε καπνόφυλλα, τον καθαρισμό και διαλογή τους, το χαρμάνισμα, το κοσκίνισμα, τη δεματοποίηση και τη διάθεσή του στο εμπόριο. Απασχολούνταν μέχρι 400 άτομα προσωπικό και στα δύο κτίρια. Στην εν λόγω παλιά καπναποθήκη της οικογένειας Παπαστράτου, στεγάζονται σήμερα η Διοίκηση και διάφορες Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.
Πηγες www.academia.edu Dimosvolos.gr
Φωτό ασπρόμαυρες library.tee.gr
Φωτό www.secretvolos.gr
-
1 Δείτε τους επιτάφιους των Ιερών Ναών του Βόλου & της Ν.Ιωνίας
-
2 Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας, Οδός Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού)
-
3 Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο “Οινοπνεύματος” στο Βόλο
-
4 Εικόνες από το κέντρο του Βόλου σήμερα
-
5 Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας. Νικοτσάρα.
-
6 60 βιβλία Μπράιγ στους «Μάγνητες Τυφλούς» από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις»
-
7 Πρόσωπα της Μαγνησίας.Εύη Υφαντή,φωτογράφος
-
8 Αποκλειστικό. Μπήκαμε σε πολεμικά καταφύγια του Βόλου
-
9 Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στον Βόλο
-
10 Ένα από τα «μυστικά» του Σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου. Το άγαλμα της Αθηνάς