Η ιστορική Μινέρβα και η πάστα φούρνου

Το αφιέρωμα στη Μινέρβα δεν είναι διαφημιστικό…πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι. Δεν υπάρχει κανείς που να μην την γνωρίζει. Το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει όποιος θα επισπευτεί τον Βόλο για διακοπές είναι να δοκιμάσει αυτή την πάστα φούρνου που όλοι μιλάνε. Για εμάς τους Βολιώτες η Μινέρβα ωστόσο δεν είναι μόνο η πάστα φούρνου, είναι οι αναμνήσεις μας.

Η ιστορία της

Για την ιστορία το όνομα Μινέρβα εμφανίζεται στο Βόλο ως ξενοδοχείο που βρισκόταν στην παραλία εκεί που σήμερα είναι η Εθνική Τράπεζα και αυτό γύρω στο 1900 με 1905 στον πρώτο όροφο του κτιρίου είχε ανοίξει για πρώτη φορά ως καφεζυθοζαχαροπλαστείο από τον Θεόδωρο Νιάρχο το 1935.

Η ιστορική Μινέρβα και η πάστα φούρνου

Κατά τη διάρκεια της κατοχής λόγω των βομβαρδισμών μεταφέρθηκε κοντά στα δικαστήρια Γαζή με Ιωλκού και λίγα χρόνια αργότερα το 1946 μεταφέρθηκε στο πρώην ξενοδοχείο Κυψέλη πάλι στην παραλία. Με τους σεισμούς μεταφέρεται Δημητριάδος με Αγίου Νικολάου μέχρι να καταλήξει το 1962 στην θέση που βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Σήμερα η καφετέρια Μινέρβα είναι σαν να έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο,όταν κάθεσαι στα τραπεζάκια της ή στο «νησάκι» είναι σαν να γυρίζει ο χρόνος πίσω και να γίνεσαι πάλι παιδί.Τότε που το έσκαγες από το σχολείο για να πιείς τον φραπέ,που πρώτη έφερε στο Βόλο, μέχρι να φτάσει στον πάτο του και να ρουφήξεις με το καλαμάκι όλο τον αφρό.

Που μετά τις εξετάσεις μαζευόμασταν εκεί για να ανταλλάξουμε τις απαντήσεις και να δούμε αν τελικά γράψαμε τίποτα. Το Σάββατο βράδυ να χωριστούμε κορίτσια αγόρια και να φάμε την σούπερ μόκα ή το Σικάγο σε εκείνο το τεράστιο ποτήρι με την μπόλικη σαντιγύ και να γνωρίσουμε το πρώτο μας φλέρτ.  

Η ιστορική Μινέρβα και η πάστα φούρνου

Ακόμα και σήμερα η Μινέρβα όταν ο ήλιος με τις ακτίνες του ζεσταίνει την παραλία του Βόλου η Μινέρβα σφύζει από ζωή με θαμώνες κάθε ηλικίας να απολαμβάνουν τον κάφε τους ή το γλυκό τους.

Τα γλυκά της Μινέρβας

Αν δεν έχετε πάει ακόμα να με εμπιστευτείτε και να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την υπέροχη πάστα φούρνου. Αν είστε πιο πολύ του παγωτού η σούπερ μόκα ή το σικάγο να είναι η πρώτη σαν επιλογή. Η Μινέρβα για το Βόλο δεν είναι απλά μια καφετέρια είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Η ιστορική Μινέρβα και η πάστα φούρνου

Πληροφορίες για την ιστορία  της Μινέρβας στην πόλη τις βρήκα στο Εν Βόλω τεύχος 10 στο άρθρο του Θ. Προσήλια με τίτλο “Παστα Φούρνου Μινέρβα
Συντάκτης: Άρτεμις Καλαμογιώργου


Comments are closed.