Δείτε τους επιτάφιους των Ιερών Ναών του Βόλου & της Ν.Ιωνίας

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα της σιωπής και του θρήνου και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώνουν το Θείο Δράμα κατανυκτικά με διαφορετικές παραδόσεις από τόπο σε τόπο. Το ξύλινο κουβούκλιο του Επιταφίου δίνει μια μεγαλοπρέπεια στην όλη πένθιμη τελετή του Θεανθρώπου Χριστού.

Η διακόσμηση των ξυλόγλυπτων αυτών κουβουκλίων είναι ένα όμορφο κεφάλαιο στη λαογραφία του κάθε τόπου και όχι μόνο, θα λέγαμε καλύτερα της κάθε ενορίας, που αμιλλάται την άλλη για το πιο ωραίο στόλισμα. Μάλιστα η σύγκριση γίνεται τη στιγμή της συνάντησή των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία του τόπου, ιδίως των πόλεων, που ως έθιμο διατηρείται ακόμη σε πολλά ελλαδικά μέρη.

Ο στολισμός του έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό χαραχτήρα, πρέπει δε να είναι αρμονικός και το αποτέλεσμα να ταιριάζει σωστά στο ξύλινο μέρος του επιταφίου. . Κι αυτό, γιατί πέρα από την καλαισθησία της διακόσμησης, η κατασκευή του ξύλινου κουβουκλίου του Επιταφίου δεν είναι τυχαία. Πιστεύεται ότι το επάνω μέρος του συμβολίζει τον ουρανό και το επίπεδο που υπάρχει στη μέση, συμβολίζει τη γη. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχημάτων και διακοσμήσεων στους Επιτάφιους, όπως με ξυλόγλυπτα μέρη σκαλισμένα στα χέρια, με υποδοχές για την τοποθέτηση των λουλουδιών, άλλοι έχουν αγιογραφημένα τα κάτω πλαϊνά ξύλινα μέρη ή ακόμη και αγιογραφημένο το εσωτερικό του. Ακόμη υπάρχουν ξύλινες κατασκευές με πόδια και ομορφοσκάλιστο κουβούκλιο, καθώς και υποδοχές που δέχονται την τοποθέτηση φωτιστικών.

Ο Γεράσιμος Τσιμπλούλης, Δάσκαλος-Κοινωνικός Ανθρωπολόγος φίλος του Secret Volos μας παραχώρησε τις φωτογραφίες από όσους περισσότερους επιταφιους μπόρεσε να “τραβήξει” από τους Ιερούς Ναούς στην πόλη του Βόλου & της Ν.Ιωνίας.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Ιερός Ναός Αναλήψεως

Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα – Φυτόκο

Ιερός  Ναός Αγίας Τριάδας-Νοσοκομείου

Ι. Ναός Αγίων Αναργύρων

Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου

Ι. Ναός Ευαγγελίστριας

Ι. Ναός Παναγίας Γορίτσας (Τρύπας)

Ι. Ναός Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης

Ι. Ναός Αγίου Νεκταρίου

Ι. Ναός Αγίου Παντελεήμονος

Ι. Ναός Αγίου Ραφαήλ

Ι. Ναός Αγίου Σπυρίδωνα

Ι. Ναός Μεταμόρφωσης

Ι. Ναός Ταξιαρχών-Παλαιό Κοιμητήριο

Ι. Ναός Αγίας Βαρβάρας

Ι. Ναός Αγίου Γερασίμου

Ι. Ναός Αγίου Βασιλείου


Comments are closed.