Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Μακρυράχη Πηλίου

 Η Μακρυράχη είναι χωριό του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων, στο ανατολικό Πήλιο, και απέχει 44 χιλιόμετρα από τον Βόλο και 20 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου. Στην Τοπική Κοινότητα Μακρυράχης υπάγονται τα χωριά Άγιοι Σαράντα και Καράβωμα.

Ιστορία

Μέχρι το 1655, το χωριό ήταν αφιερωμένο στη Σουλτάνα Ασμάν Χανούμ, οπότε μετετράπη σε βακούφι. Η Μακρυράχη ήκμασε οικονομικά χάρη στην καλλιέργεια μεταξοσκωλήκων και την κατασκευή σκουτιών. Η ακμή του χωριού συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Γεώργιος Κανισκέρης διέθεσε σημαντικά ποσά για κοινωφελή έργα στο χωριό με τα οποία συνέβαλε στην ανάπτυξη του χωριού του και της ευρύτερης περιοχής του.

 Το κτίριο του «Κανισκέρειου Κληροδοτήματος» έχει χαρακτηριστεί μνημείο, διότι αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Πηλίου των μέσων του 19ου αιώνα, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά, μορφολογικά και τυπολογικά στοιχεία και, μαζί με τα υπόλοιπα κτίσματα του οικισμού, συνθέτει ένα οικιστικό σύνολο υψίστης αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής αξίας.

Αυτό που την ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου, το ιδιαίτερο γνώρισμά της θα λέγαμε, είναι η μεγάλη παράδοση που έχει στον τομέα της ανθοκομίας. Γνωστό και ως το «χωριό των λουλουδιών», η Μακρυράχη προσφέρει στους επισκέπτες της απίστευτα χρώματα και ευωδίες λουλουδιών, που μόνο οι κάτοικοί της ξέρουν να καλλιεργούν και να εμπορεύονται τόσο καλά. Γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες και μανόλιες βρίσκονται μεταξύ των λουλουδιών που ευδοκιμούν στο χωριό, μάλιστα, πολλοί όταν αναφέρονται στο χωριό χρησιμοποιούν το προσωνύμιο «Γαρδενοχώρι», αφού η γαρδένια ήταν το πρώτο λουλούδι που καλλιεργήθηκε και έφερε οικονομική ανάπτυξη στο χωριό.

Τα εκκλησιαστικά μνημεία είναι παρόντα και εδώ. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που ανακαινίστηκε το 1851 και διαθέτει υπέροχα λιθανάγλυφα αλλά και τα ξωκλήσια των Προφήτη Ηλία, Αγίων Αναργύρων και Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Για στιγμές χαλάρωσης προτείνουμε την όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, με τα γραφικά ταβερνάκια της ενώ οι πιο απαιτητικοί μπορούν να επισκεφτούν και τα γύρω χωριά όπως το Ανήλιο, που το χωρίζει από τη Μακρυράχη η βαθιά ρεματιά Μέγα Ρέμα.

Η παραλία των Αγίων Σαράντα

Για κολύμπι πηγαίνετε στην παραλία των Αγίων Σαράντα, που θεωρείται μία από τις καλύτερες του Πηλίου καθώς διαθέτει μια καταπληκτική αμμουδιά με χρυσή άμμο, καταγάλανα νερά και βράχους γύρω γύρω. Απέχει από τη Μακρυράχη μόλις 3 χλμ ενώ πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα που βρίσκεται εκεί.. Πολύ κοντά, επίσης, είναι και ο Αι Γιάννης αλλά και το Παπά Νερό.


Comments are closed.