«Στο δάσκαλο μας με αγάπη» η ταινία που γυρίστηκε σε χωριό του Πηλίου

Η Μαγνησία όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας είχε τη χαρά να επιλεχθεί από παραγωγούς του ελληνικού κινηματογράφου προκειμένου να κάνουν τα γυρίσματα ταινιών τους.

Μπορεί η πρώτη ταινία που μας έρχεται στο μυαλό να είναι “η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά” με  πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά υπήρχαν και πολλές άλλες αξιόλογες ταινίες που ίσως αγνοούμε

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν το σχόλιο μιας φίλης της σελίδας που μας ανέφερε την ταινία «Στο δάσκαλο με αγάπη» μια ταινία που μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζα.

Θεώρησα λοιπόν ότι έπρεπε να κάνω ένα ξεχωριστό άρθρο αφιερωμένο σ’αυτή την ταινία.Ψάχνοντας ανακάλυψα πώς η ταινία αυτή γυρίστηκε στο χωριό  Δράκεια Πηλίου. Θα σας προσθέσω στο τέλος του άρθρου το link που μπορείτε να δείτε όλη την ταινία και να μεταφερθείτε στο χωριό μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη το 1968.

Ενα πλήρες συνεργείο κινηματογράφου έφτασε στη Δράκεια το καλοκαίρι του 1968 χωρίς κανείς απ’ τους κατοίκους να καταλάβει τι το όμορφο θα ακολουθούσε. Πρωταγωνιστές ήταν ο Άγγελος Αντωνόπουλος,η Νίκη Τριανταφυλλίδη,ο Βασίλης Καϊλας,ο Γιώργος Νέζος, ο Γιάννης Αργύρης,ο Νίκος Αλεξίου και ο Δημήτρης Τζέλλας.Το σενάριο γράφτηκε από τον Γιάννη Παπανικολόπουλου και η σκηνοθεσία ήταν του Ομήρου Ευστρατιάδη

Συντελεστές της ταινίας και κάτοικοι του χωριού έγιναν ένα, με σκοπό να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα. Η πλειοψηφία των κατοίκων συμμετείχαν στα γυρίσματα ως κομπάρσοι με αρκετούς απ’ αυτούς να έχουν και ένα μικρό ρόλο, ενώ η Δράκεια έγινε ένα μεγάλο στούντιο γυρισμάτων με τις δύο πλατείες, την εκκλησία και σπίτια του χωριού να αποτελούν τα σκηνικά της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας είχε πεί γι αυτή την ταινία «Η Δράκεια ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν, ένα χωριό κοντά στην Αγριά όπου μέναμε και διευκόλυνε την μετακίνησή μας, ένα χωριό που διατηρούσε την γραφικότητά του και πάνω απ’ όλα είχε την ησυχία που απαιτούσε, για να γίνουν τα γυρίσματα, αλλά αυτό που συνετέλεσε περισσότερο στην επιλογή μας, ήταν η πάνω πλατεία του χωριού, μοναδική πλατεία στο Πήλιο που στον ίδιο χώρο βρίσκεται εκκλησία, καφενείο και το σχολείο. Ηταν ότι ακριβώς ψάχναμε αυτή η πλατεία αποτελούσε από μόνη της ένα στούντιο!».

Το 2015 πραγματοποιήθηκε διήμερο εκδηλώσεων στη Δράκεια, προς τιμή των συντελεστών της ταινίας, που γυρίστηκε στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ιστορία

Ένας νεαρός δάσκαλος (Άγγελος Αντωνόπουλος) φτάνει στο απομακρυσμένο χωριό Αγράμπελη. Στο σχεδόν ερειπωμένο από την μετανάστευση χωριό θα προσπαθήσει να προσφέρει στα παιδιά μόρφωση, αλλά και να γεφυρώσει τις διαφορές των κατοίκων, οι οποίες ξεκινούν από τις ραδιουργίες ενός ισχυρού γαιοκτήμονα (Γιάννης Αργύρης). Ερωτεύεται την κόρη του προέδρου του χωριού (Νίκη Τριανταφυλλίδη) και αγωνίζεται για την κατασκευή ενός δρόμου που θα φέρει το χωριό σε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο γαιοκτήμονας με τον μεγάλο του γιο (Νίκος Αλεξίου) θα αντιδράσουν στην κατασκευή του δρόμου και θα καταφέρουν τελικά να ματαιώσουν την κατασκευή του, πληρώνοντας όμως ένα μεγάλο τίμημα. Το θάνατο του μικρού γιου (Βασιλάκης Καΐλας) του αλαζονικού κτηματία.


Comments are closed.