Σαμιαμίδι: Ο καλός οιωνός του ελληνικού σπιτιού – Γιατί να μην το σκοτώσετε.

Σαμιαμίδι: Έχει αλλάξει πάρα πολύ η αντίληψη που έχουμε στην σημερινή εποχή ως αναφορά τα σαμιαμίδια. Παλιά θεωρούνταν καλοί οιωνοί.

-Μηηηη!!! Μη το σκοτώσεις!!!

Μας φώναζαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες. Βλέποντας εμάς με μια παντόφλα η ένα κοντάρι να τα κυνηγάμε μανιωδώς.

-Αυτό είναι η τύχη του σπιτιού! Φυλάει το σπίτι!

Γιατί,ναι! Αυτό είχε αποθησαυρίσει η σοφία «των παλαιών των ημερών»: Πιστεύονταν ότι το σαμιαμίδι φέρνει τύχη.

Κι εμείς σταματούσαμε και μέναμε μόνο να κοιτάμε πόσο γρήγορα έτρεχε να κρυφτεί. Αυτή η μικρή σπιτίσια σαύρα με το έντονο χρώμα, το μεγάλο κεφάλι, τα μεγάλα συμπαθητικά μάτια. Ξαφνικά, εμφανιζόταν στα σπίτια μας εκεί στο καλοκαιράκι.

Σαμιαμίδι: Ο καλός οιωνός του ελληνικού σπιτιού – Γιατί να μην το σκοτώσετε.

Σαμιαμίδι: Δίνανε ονόματα οι παππούδες στα σαμιαμίδια

Πολλές φορές το κάναμε χάζι αραγμένοι ανάσκελα στα κρεβάτια μας, βλέποντάς το να σουλατσάρει στα ψηλά ψάχνοντας κανένα έντομο για να φάει. Μερικά παιδιά, μάλιστα, στις παρέες, μας λέγανε πως ο παππούς και η γιαγιά τους, έχουνε δώσει ονόματα στα σαμιαμίδια του σπιτιού τους και πως όταν τα βλέπουνε τους μιλάνε και όσο στενοχωρημένοι κι αν είναι αναγαλλιάζει το πρόσωπό τους και γίνονται χαρούμενοι και γελαστοί.

Από πού ερχόταν, πού και πώς εξαφανιζόταν το σαμιαμίδι του σπιτιού δεν ήξερε κανείς. Ο δάσκαλος, στη Φυσική Ιστορία που κάναμε στο σχολείο, μας είχε πει πως είναι ωφέλιμο, γιατί τρώει τα βλαβερά έντομα, μύγες, κουνούπια, αράχνες, κλπ. Και πως γεννάει κάτι πολύ μικρά αυγά, συνήθως σε παλιές θυρίδες ή σε σχισμές πετρόχτιστων σπιτιών, και το χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη. Κι ακόμα πως αν του κόψεις την ουρά του αυτή ξαναγίνεται. Τούτο δω μας συνάρπαζε κυριολεκτικά! Σαν, δηλαδή, να κοβόταν το χέρι ή το πόδι μας και μετά να ξαναγεννιόταν!!!

Σαμιαμίδι: Ο καλός οιωνός του ελληνικού σπιτιού – Γιατί να μην το σκοτώσετε.

Σαμιαμίδι: Τα πειράματα που κάναμε μικροί

Αυτή η συγκλονιστική πληροφορία από το δάσκαλο μας έκανε να κυνηγάμε μανιωδώς τα καημένα τα σαμιαμίδια όπου τα βρίσκαμε και να προσπαθούμε να τους κόψουμε τις ουρές για να δούμε αν θα ξαναγίνουν. Εκείνο που βλέπαμε όμως, όποτε καταφέρναμε το μακάβριο πείραμα, ήταν ένα πονεμένο σαμιαμίδι που άτσαλα έτρεχε να κρυφτεί και μια κομμένη ουρίτσα που κουνιότανε πέρα δώθε σαν να ήταν ζωντανή! Κι αυτό ήταν κάτι που μας έκανε να χάσκουμε μπροστά σ’ αυτό το θαύμα της φύσης και να δίνουμε πίστη στις γιαγιάδες ότι πραγματικά τούτο δω το γουστεράκι ήτανε πραγματικό «στοιχειό»!

Πηγή άρθρου enimerotiko.gr


Comments are closed.