Ο δεξιοτέχνης αγγειοπλάστης – κεραμίστας Βαγγέλης Ανετόπουλος, εδραίωσε από πολύ μικρή ηλικία τη σχέση του με τον πυλό. Οταν οι συνομήλικοί του έπαιζαν στις αλάνες, ο ίδιος βοηθούσε τον πατέρα του στο εργαστήριο. Το σπίτι τους βρισκόταν στην οδό Παπαδιαμάντη 49 απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Βόλο. Το εργαστήρι τους 600 μέτρα πιο κάτω σε μια γειτονιά όπως περιγράφει ο ίδιος που έμοιαζε με βιομηχανική ζώνη αφού υπήρχαν εκεί 5-6 καπναποθήκες τετραώροφες.

Στο πεζοδρόμιο της οδού Λαρίσης, κοντά στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, έστησε το πρώτο του μαγαζί, μεταφέροντας με καρότσι τα κεραμικά που πουλούσε σε υπαίθριο πάγκο και το βράδυ τα μετέφερε πίσω στο εργαστήριο. Αργότερα το καρότσι μεταφέρθηκε στην πιάτσα του σιδηροδρομικού σταθμού. Το 1948 τελείωσε το Γυμνάσιο και πήγε στα Τρίκαλα να ανοίξει μαγαζί. Αν και πήγαινε πολύ καλά δύο χρόνια αργότερα αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Βόλο καθώς έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του και έπρεπε να συνεχίσει τη δουλειά του στο εργαστήριο.
Το 1957 και αφού έχει δημιουργήσει νωρίτερα στους Αγίους Αναργύρους εργοστάσιο τούβλων, αποφασίζει να δημιουργήσει βιομηχανία πλινθοκεραμοποιίας στο 6ο χλμ της οδού Βόλου-Λάρισας,ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη δημιουργία της Α’ Βιομηχανικής περιοχής Βόλου.

Η δημιουργία του Μουσείου
Το 1989 και ενώ έχει συνταξιοδοτηθεί, αγοράζει στο Μαλάκι μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων με στόχο να δημιούργησε ένα νέο εργαστήριο και απώτερο στόχο τη δημιουργία κέντρου κεραμικής και πολιτισμού κάτι το οποίο τελικά υλοποίησε.

Δέκα χρόνια μετά άρχισε να υλοποιείται ο στόχος, τον επόμενο χρόνο αρχίζουν οι εκθέσεις κεραμικής και από το 2003, αντίστοιχα, τα διεθνή συμπόσια και εκθέσεις κεραμικής.
Το 2007 δημιουργείται το Διεθνές Κέντρο Κεραμικής, το οποίο αποτελείται από δύο αίθουσες, μία εκ των οποίων περιλαμβάνει έργα παλιάς λαϊκής αγγειοπλαστικής και η δεύτερη σύγχρονα έργα κεραμικής. Από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους, πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο Κεραμικής και η Διεθνής Εκθεση Κεραμικής, που πλαισίωσαν την επέτειο των 225 χρόνων διαρκούς παρουσίας της οικογένειας Ανετόπουλου στο χώρο της αγγειοπλαστικής κεραμικής.

Για να βρείτε το μουσείο Αγγειοπλαστικής Κεραμικής Ανετόπουλου δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου, βρίσκεται λίγο έξω από τα Άνω Λεχώνια, στο δρόμο για τα Καλά Νερά θα το εντοπίσετε αμέσως καθώς η πρόσοψη του καταλαμβάνει πολλά μέτρα και είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.
Επισκεφτείτε το μουσείο και μάθετε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την Αγγειοπλαστική, για αυτούς που την υπηρέτησαν και την υπηρετούν ακόμη ενώ θαυμάστε κεραμικά είδη που χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη καθημερινών αναγκών της υπαίθρου και της πόλης, αλλά και κεραμικά κατασκευασμένα κατά τη διάρκεια διεθνών εργαστηρίων και εκθέσεων.
Το Μουσείο συμμετέχει και σε ποικίλες δραστηριότητες, καθώς οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις κεραμικής και διεθνή συμπόσια, με μεγάλη επιτυχία.
Φωτογραφίες και πληροφορίες από την εφημερίδα Ταχυδρόμος