Ο Βολιώτης Κώστας Αυγέρης σκηνοθετεί το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ για το Άγιο Όρος

Ο πολυβραβευμένος  Κώστας Αυγέρης από το Βόλο σκηνοθέτησε μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο  «Άγιο Όρος – Ψηφιακή Εποχή»

Τo πρώτο επεισόδιο κάνει μία αναδρομή στην ιστορία του Αγίου Όρους, παρουσιάζοντας ντοκουμέντα και πληροφορίες που τεκμηριώνουν την παγκόσμια σημασία της Ιερής Πολιτείας. Μεταξύ άλλων, το επεισόδιο μάς ξεναγεί στις Μονές Παντοκράτορος, Ξενοφώντος, Βατοπαιδίου, Αγίου Παύλου, Σιμωνόπετρας, καθώς και στο Πρωτάτο που εδρεύει στις Καρυές.

Η αφήγηση πιάνει το νήμα από την αρχή του χρόνου, τον μυθολογικό Γίγαντα Άθω, γιο του Ουρανού και της Γαίας, την πρώτη αναφορά του βουνού από τον Ηρόδοτο και τη χρήση του τοπωνύμιου από τον Θουκυδίδη, την κατοίκηση του σημείου κατά την προχριστιανική περίοδο όπως αναφέρεται στον Στράβωνα, τον πρώτο ασκητή Όσιο Πέτρο και τον Άγιο Αθανάσιο, πρώτο οικητή του Αγίου Όρους, φίλο του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά και ιδρυτή του πρώτου μεγάλου κοινόβιου στη Λαύρα, το 963 μ.Χ. Περνάει τις στενωπούς της ιστορίας -από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι στην Οθωμανική αυτοκρατορία- την ακμή και παρακμή κατά περιόδους των μονών, για να φτάσει στον 20ό αιώνα και στην ένωση του Αγίου Όρους με το ελληνικό κράτος, τα χρόνια της γερμανικής κατοχής και από εκεί στον παρόντα χρόνο.

Και βεβαίως, στους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς της Κοινότητας -χειρόγραφα, βυζαντινά και οθωμανικά έγγραφα, κώδικες και συναξάρια, πράξεις αυτοκρατόρων, σφραγίδες, ξυλόγλυπτα- και στο έργο της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης τους, με στόχο τη δημιουργία της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού», ενός διαδικτυακού τόπου, που για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να μπει στα άδυτα του ιερού τόπου και να ανακαλύψει τους θησαυρούς του.

Συντελεστές:

Παραγωγή: COSMOTE TV

Εκτέλεση Παραγωγής:  Frog on the Road

Αρχισυνταξία-Σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης

Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης

Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου

Μοντάζ: Νίκος Καλαβρυτινός

Παραγωγή COSMOTE TV : Νατάσα Βερώνη, Μόιρα Βαρδάκη, Μαρία Κάμινα 


Comments are closed.