Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Προμύρι Μαγνησίας

Σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από τον Βόλο δεσπόζει αμφιθεατρικά χτισμένο ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου, το Προμύρι πλαισιωμένο από πυκνή βλάστηση, θρύλους και παραδόσεις.

Το Προμύρι είναι πετρόχτιστο χωριό. Ο κεντρικός δρόμος παρακάμπτει το χωριό, ώστε να είναι ήσυχο και να μην υπάρχει κίνηση. Τα στενά σοκάκια είναι πλακόστρωτα και περιβάλλονται από δέντρα με ίσκιο. Από το κέντρο του χωριού, ο επισκέπτης μπορεί να δει το νησί της Σκιάθου. Τα παλιά σπίτια είναι πετρόχτιστα και χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα σε νεοκλασικό στυλ.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Προμύρι Μαγνησίας
Pic And Think (Photowork).

Γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, αυλές γεμάτες από κάθε λογής λουλούδια αλλά και μια όμορφη πλατεία, με τον αιωνόβιο πλάτανο να χαρίζει κάτω από το βαθύ ίσκιο των φύλλων του την δροσιά στους καλοκαιρινούς επισκέπτες, καθώς και η πρωτόγνωρη ησυχία που επικρατεί, δίνουν την ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη να ζήσει στιγμές ηρεμίας και ξεγνασιάς. Το Προμύρι διαθέτει πολλούς εξοχικούς οικισμούς όπως Πλατανιά , Κατηγιώργη , Βρωμονέρι , Μουρτιά , Καστρί που μπορεί κανείς να απολαύσει τις ηλιόχαρες παραλίες τις ομορφιές της θάλασσας αλλά και τα μαγευτικά βουνά. Ο επισκέπτης του Προμυρίου έχει να διαλέξει οποιαδήποτε μορφή τουρισμού τον ενδιαφέρει.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Προμύρι Μαγνησίας

Μπάνιο σε βραχώδεις και παρθένες ακρογιαλιές, ήσυχες οικογενειακές διακοπές και ακόμα δίνετε η δυνατότητα να ανακαλύψει κανείς, με βάρκα, μικρές απάτητες αμμουδιές.

Δεξιά του δρόμου προς την πλατειά υπάρχει η «Τρανή Βρύση» χτισμένη το 1976. Στην παραλία της Θεοτόκου που βρίσκεται στο ακρωτήριο της Σηπιάδος έχουν βρεθεί ίχνη από αρχαίο ναό αφιερωμένο στην Αρτέμιδα, ίχνη παλαιοχριστιανικής βασιλικής (5 ου ή 6 ου αιώνα) με ψηφιδωτό δάπεδο και στον ίδιο χώρο σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι της Θεοτόκου χτισμένο στα 1807.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Προμύρι Μαγνησίας

Στην παραλία της Θεοτόκου που βρίσκεται στο ακρωτήριο της Σηπιάδος έχουν βρεθεί ίχνη από αρχαίο ναό αφιερωμένο στην Αρτέμιδα, ίχνη παλαιοχριστιανικής βασιλικής (5 ου ή 6 ου αιώνα) με ψηφιδωτό δάπεδο και στον ίδιο χώρο σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι της Θεοτόκου χτισμένο στα 1807.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Προμύρι Μαγνησίας
Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Προμύρι Μαγνησίας
Pic And Think (Photowork).

 Υπάρχουν επίσης ίχνη του παλαιού κάστρου και αρχαίων τάφων. Εντυπωσιακό είναι και το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα, που χτισμένο σε πυκνόφυτη πλαγιά θυμίζει κάστρο. Πολύ όμορφη είναι και η θολοσκεπής κρήνη Τρανή. Επίνειό του είναι ο Πλατανιάς .

Μέρος του κειμένου είναι της κας Γαρυφαλλιάς Κοτρώνη. Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα Προμύρι Μαγνησίας – Promiri Magnisias


Comments are closed.