Ο Έλληνας που ανέβηκε στο Τσο Ογιού των Ιμαλαΐων χωρίς βοηθητικό οξυγόνο

Ο Θανάσης (Σάκης) Κατσαντώνης είναι ο Έλληνας ορειβάτης που ανέβηκε στο Τσο Ογιού των Ιμαλαΐων (υψόμετρο 8.201 μ.) χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου, γεγονός που συνιστά πανελλήνιο ρεκόρ και ρεκόρ ανάβασης αφού κανείς συμπατριώτης μας δεν το έχει καταφέρει στο παρελθόν. Πλέον η επίδοση αυτή τον κατατάσσει στους κορυφαίους ορειβάτες του κόσμου, ενώ στη δύσκολη προσπάθειά του αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με τα δάκτυλά του.

Ο Σάκης Κατσαντώνης γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1967 στην Σκόπελο. Πέρασε τα μαθητικά χρόνια στη Νικήτη Χαλκιδικής και στη Θεσσαλονίκη. Το 1985 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1989 ως ανθυπολοχαγός. Επιλέχθηκε για τις Ειδικές Δυνάμεις (καταδρομών πεζοναυτών), όπου υπηρέτησα μέχρι την αποστρατεία του με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Στη διάρκεια του επαγγελματικού βίου του εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ άλλων και ως αλεξιπτωτιστής και βατραχάνθρωπος (ΟΥΚ). Υπηρέτησε επίσης σε θέσεις εσωτερικού και εξωτερικού και σε μια ποικιλία καθηκόντων σχετικών με τις Ειδικές Δυνάμεις

Το πρώτο βουνό που επισκέφτηκε ήταν το  Mont Blance (υψ. 4.810 μ.) στη Γαλλία το 2008 και ακολούθησαν το Damavant (υψ. 5.609 μ. στο Ιράν το 2010, τη Lenin Peak (υψ. 7.134μ.) στο Κιργιτζστάν και το Τατζικιστάν το 2017 και στο Cho Oyu (υψ. 8.201 μ.) στο Νεπάλ την Κίνα και το Θιβέτ το 2018.

σάκης Κατσαντώνης Ορειβάτης

Τα συναισθήματα

Όταν βρίσκεσαι σε τόσα μέτρα νοιώθει δέος,φόβο αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι η δυσφορία εξαιτίας του λιγοστού οξυγόνου. Για να αντιμετωπίσεις όλα αυτά παίζει ρόλο η ψυχή λέει ο Σάκης Κατσαντώνης σε συνέντευξη του, πόσο αποφασισμένος είσαι να ανέβεις στην κορυφή.

Η προετοιμασία

Σημαντικό ρόλο για να μπορέσει κάποιος να υλοποιήσει αυτό το εγχείρημα παίζει ρόλο η φυσική κατάσταση του. Λίγες μέρες πριν την αναχώρηση γίνεται προπόνηση με κουβάλημα μεγάλων φορτίων σε μεγάλα υψόμετρα για να μπορέσει ο οργανισμός να προετοιμαστεί σωστά.

Ανάβαση χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου

Ο Σάκης Κατσαντώνης επισημαίνει ότι ανάβαση σε κορυφή άνω των 8.000 μ. χωρίς χρήση βοηθητικού οξυγόνου δεν έχει ξαναγίνει από Έλληνα. Ταυτόχρονα επισημαίνει τις δυσκολίες που κρύβει ένα τέτοιο εγχείρημα και δεν αφορούν όλες τις καιρικές συνθήκες. Ο ίδιος επισημαίνει σχετικά:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου δεν έχει επιχειρηθεί μέχρι τώρα άλλη ανάβαση σε κορυφή άνω των 8000μ χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου από Έλληνα. Το χωρίς οξυγόνο ναι μεν σχετίζεται κάπως με το ατύχημα, χωρίς το ένα να συνεπάγεται το άλλο. Οι αποστολές στα υψηλά υψόμετρα ενέχουν τον κίνδυνο της νόσου των βουνών με χειρότερη εξέλιξη την παρουσία εγκεφαλικού οιδήματος (ένας Γερμανός από την αποστολή μας που διακομίστηκε στο νοσοκομείου του Κατμαντού και σώθηκε) ή πνευμονικού οιδήματος, όπως υπέστη ο Χρήστος Μπαρούχας που άφησε την τελευταία του πνοή στο ίδιο βουνό το 2003.

Αν θέλετε να δείτε όλη τη συνέντευξη πατήστε εδώ


Comments are closed.