Οι καλύτερες ελληνικές ταινίες που αξίζει να δεις.

Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει καταφέρει κάτι που λίγοι δημιουργοί έχουν καταφέρει στο ελληνικό σινεμά! Να ανοίξεις τις πόρτες του στα διεθνή φεστιβάλ και στις μεγάλες διακρίσεις!

Ωστόσο  πριν τον Γιώργο Λάνθιμο, άλλοι μεγάλοι σκηνοθέτες παρουσίαζαν σημαντικές ταινίες  λίγο διαφορετικές βέβαια από αυτές που έχει συνηθίσει να βλέπει ο Έλληνας θεατής. Ο λόγος γίνεται για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Κώστα Γαβρά και άλλους!

Ο ελληνικός κινηματογράφος έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτά που πιστεύουμε. Η παρακάτω λίστα περιέχει τις καλύτερες ελληνικές ταινίες που αξίζει να δεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου.

Miss Violence

Το Miss Violence είναι ο τίτλος κινηματογραφικής ταινίας παραγωγής 2013 του Έλληνα σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά, που έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αποσπώντας τον Αργυρό Λέοντα (Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας)καθώς και το πρώτο Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας Volpi Cup για την ερμηνεία του πρωταγωνιστή Θέμη Πάνου.

Η Υπόθεση

Η υπόθεση του έργου εκφράζει την ενδο-οικογενειακή βίa, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη σύγχρονη Ελλάδα. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας μεσοαστικής οικογένειας, όπου ο πατέρας -μετά την αναπάντεχη αυτοκτονiα της δεύτερης κόρης του την ημέρα των ενδέκατων γενεθλίων της- κρατάει τα ηνία με σθένος, αποφασιστικότητα και σιδερένια πυγμή. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση για το θεατή, καθώς όμως το σενάριο εκτυλίσσεται ο Αβρανάς παρουσιάζει σταδιακά το φοβερό μυστικό που κρύβει η φαινομενικά αγγελική φυσιογνωμία του ηθοποιού Θέμη Πάνου, που τελικά υποδύεται έναν εξουσιαστή.

Μικρά Αγγλία

Η Μικρά Αγγλία είναι ελληνική δραματική-ρομαντική ταινία περιόδου του 2013, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, συζύγου του Παντελή Βούλγαρη, η οποία έγραψε το σενάριο της ταινίας. Πρωταγωνιστούν οι Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Ανέζα Παπαδοπούλου και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από δύο αδελφές, την Όρσα και τη Μόσχα, από την Άνδρο, γνωστή και ως Μικρά Αγγλία, λόγω του πλούτου της, οι οποίες αγαπούν και οι δύο τον Σπύρο. Η ιστορία αρχίζει χρονικά στον Μεσοπόλεμο και τελειώνει τη δεκαετία του 1950.

Η υπόθεση της ταινίας

Η Όρσα, 20 ετών, αγαπάει κρυφά τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα, θέλει να φύγει από την Άνδρο και να μην παντρευτεί ναυτικό, οι οποίοι απουσιάζουν από την οικογένειά τους, όπως οι υπόλοιπες γυναίκες του νησιού. Η μητέρα τους Μίνα, η οποία έχει παντρευτεί καπετάνιο, αγνοεί τις επιθυμίες τους και τελικά παντρεύει την Όρσα με τον καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη, και τη Μόσχα με τον πλέον καπετάνιο Σπύρο Μαλταμπέ. Τα δύο ζευγάρια ζουν στο ίδιο σπίτι, το ένα στον πάνω και το άλλο στον κάτω όροφο.

Suntan

To Suntan είναι ελληνική δραματική, αισθηματική, θρίλερ ταινία του 2016, σε σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Το σενάριο το έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με Σύλλα Τζουμέρκα. Πρωταγωνιστούν οι Μάκης Παπαδημητρίου, Έλλη Τρίγκου, Ντίμι Χαρτ, Milou Van Groesen, Marcus Collen, Χαρά Κότσαλη και Παύλος Ορκόπουλος. Η ταινία επικεντρώνεται σε έναν 40αρη αγροτικό ιατρό, τον Κωστή, ο οποίος γνωρίζει μία νεαρή κι ελεύθερη κοπέλα, και ό,τι δεν έζησε στα φοιτητικά του χρόνια το ζει ένα καλοκαίρι στην Αντίπαρο.

Τετάρτη 04:45

To Τετάρτη 04:45 είναι ελληνική αστυνομική – δραματική ταινία του 2015, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Αλέξη Αλεξίου. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Τζουμάκης και Αδάμ Μπουσδούκος.

Η πλοκή εκτυλίσσεται το 2010, δηλαδή στην αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Ο Στέλιος (Στέλιος Μάινας), παντρεμένος με δύο παιδιά και ερωμέvη, είναι ιδιοκτήτης μαγαζιού τζαζ μουσικής και χρεωμένος στους τοκογλύφους. Έχει μόνο 32 ώρες για να αποπληρώσει τα χρέη του. Επίσης, προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στην οικογένειά του, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αυτός είναι απών. Μέσα σε αυτές τις 32 ώρες, ο Στέλιος θα πρέπει να καλύψει τις οφειλές του, να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να περισώσει την τιμή του.

Μία αιωνιότητα και μία μέρα

Μία αιωνιότητα και μία μέρα είναι μια διεθνής πολυβραβευμένη ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Η ταινία είναι του 1998 και πρωταγωνιστούν οι Bruno Ganz, Isabelle Renauld, Fabrizio Bentivoglio και Αχιλλέας Σκεύης.

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τον Αλέξανδρο(Bruno Ganz), ένα μεσήλικα συγγραφέα. Αυτός ασχολείται με ένα ημιτελές ποίημα του Διονύσιου Σολωμού με την ονομασία “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” και προσπαθεί να βρει τις λέξεις που λείπουν από αυτό, αγοράζοντάς τες, όπως έκανε και ο Σολωμός για τις δικιές του, σύμφωνα με μία επικρατούσα άποψη. Εκείνες οι λέξεις όμως μπαίνουν για τα καλά στο παζλ της συμπλήρωσης αυτού του ημιτελούς δημιουργήματος για να στιγματίσουν και τη ζωή του ίδιου του Αλέξανδρου.

Αλλά οι δυνάμεις του έχουν πλέον εξαντληθεί και ο ίδιος, κουρασμένος και μεσόκοπος, βαδίζει προς τα μονοπάτια του θανάτου. Ο χρόνος ζωής που του απομένει, ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής, γεμάτης από ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις.

Μία τυχαία συνάντηση μ’ ένα μικρό άστεγο αγ0ρι, παιδί των φαναριών θα του αλλάξει τις τελευταίες του στιγμές. Προσκολλάται σε αυτό το παιδί, αναβάλλει την «αναχώρησή» του και παρατείνει την αιωνιότητα κατά μία μέρα, για να μεταφέρει στον μικρό του φίλο κάτι από την γνώση του, ν’ αφήσει τα ίχνη του πάνω σε κάποιον, μέσα από το βλέμμα του οποίου θα σωθεί εκείνος που φεύγει.


Comments are closed.