Άννα Μαλισιόβα:Η Ελληνίδα που διαπρέπει πίσω από τις πιο διάσημες φωνές του κόσμου.

Η  Άννα Μαλισιόβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Είναι καθηγήτρια φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός και πιστοποιημένη θεραπεύτρια της μεθόδου Tomatis. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εργάζεται με διάσημους τραγουδιστές, ηθοποιούς, μουσικούς, στελέχη επιχειρήσεων και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Tomatis και στο εξωτερικό κουράρει την πιο διάσημη φωνή του πλανήτη. Μηχανήματά της υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο μέχρι το Κατάρ και εκείνη μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο γραφείο της στην Αθήνα και στο εξωτερικό.

Το τελευταίο διάστημα εφαρμόζει τη μέθοδο Tomatis, σε συνδυασμό με ένα πρωτοποριακό σύστημα εικονικής πραγματικότητας, που έφερε από την Αμερική για την καταπολέμηση των φοβιών. Και μέσα σε όλα αυτά και καινοτόμα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας, τα οποία εφαρμόζει εντελώς δωρεάν σε παιδιά κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών τους.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Secret Volos μας μιλά για τη μέθοδο Τomatis που εφαρμόζει, για τα σχέδια και τα όνειρά της. Την ευχαριστούμε θερμά.

Συνέντευξη Άρτεμις Καλαμογιώργου

-Κυρία Μαλισιόβα μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια τι είναι η μέθοδος Tomatis;

Η μέθοδος Tomatis είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από τον Γάλλο ιατρό Alfred Tomatis και εφαρμόζεται μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης, φορητής πλέον συσκευής, που διεγείρει τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τον τρόπο που ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου.

Τα αυτιά μας δεν είναι μόνο για να ακούμε, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Αυτή είναι η μία, προφανής λειτουργία τους. Το αυτί, εκτός από την παθητική ακοή, ευθύνεται για τη λειτουργία της ισορροπίας (περιοχή αιθουσαίου), ελέγχει τις κινήσεις, το συντονισμό και το ρυθμό μας. Επίσης, είναι η κύρια δίοδος πληροφοριών προς τον εγκέφαλο. Πάνω από 80% της διέγερσης που λαμβάνει ο εγκέφαλός μας προέρχεται από το αυτί.

 ” Ένας άνθρωπος μπορεί να ακούει καλά, αλλά να μην επεξεργάζεται σωστά και με την ανάλογη ταχύτητα όσα ακούει.” 

 Έτσι, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για πολλή ώρα σε κάτι, διακόπτει συχνά τους άλλους όταν μιλούν και παρερμηνεύει τα λόγια τους, ρωτάει συχνά «τι είπες;», ενώ πιο πριν έχει ακούσει παθητικά αυτό που έχει ειπωθεί, δεν κατανοεί το εννοιολογικό περιεχόμενο αυτού που άκουσε και έχει θέματα με τη μνήμη του. Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα.

 Η μέθοδος Tomatis επανεκπαιδεύει το αυτί του ατόμου να μεταβιβάζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το μήνυμα στον εγκέφαλο, ενισχύει την αντιληπτικότητα και βοηθά στη βελτίωση των ικανοτήτων που απαιτούνται για την ακουστική προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση.

Η μέθοδος Tomatis στα παιδιά

Η Ελληνίδα που διαπρέπει πίσω από τις πιο διάσημες φωνές του κόσμου.

-Ποιους και πώς μπορεί να τους βοηθήσει;

Η μέθοδος βοηθάει τα παιδιά αποτελεσματικά να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο, να παραμένουν περισσότερη ώρα συγκεντρωμένα στην τάξη, να κατανοούν καλύτερα όσα ακούν και να μάθουν πιο γρήγορα μία ξένη γλώσσα.

 Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα άρθρωσης, δυσκολίες συγκέντρωσης, φωνητικά προβλήματα σε επαγγελματίες είναι μερικά από τα προβλήματα στα οποία βρίσκει αποτελεσματική λύση η ηχοθεραπευτική μέθοδος Tomatis, η οποία είναι πρωτοπόρος στον τομέα της νευροεπιστήμης.

 Η μέθοδος είναι ιδανική για όσους προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις, ενισχύει την αντιληπτικότητα, την ακουστική προσοχή, τη μνήμη, τη μάθηση, βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και το άτομο αποκτά μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη και στο λόγο και λειτουργεί συγκινησιακά πιο ισορροπημένα.

 Επιπλέον έχει θεαματικά αποτελέσματα σε όσους χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά τους, για μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, παρουσιαστές, δικηγόρους και γενικά όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την επικοινωνία και τη θετική τους επιρροή, τη μουσικότητα και το ηχόχρωμα της φωνής τους ή να αποκτήσουν καλή άρθρωση.

 Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς βοηθάει όλους τους ανθρώπους να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

-Γνωρίζω ότι έχουν απευθυνθεί σε εσάς πολύ μεγάλα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς δισκογραφίας. Που τους βοηθάει η μέθοδος Tomatis;

 Το τραγούδι εντάσσεται στις πιο απαιτητικές φωνητικές ασχολίες καθώς το άτομο χρειάζεται να έχει κατάλληλο συχνοτικό εύρος, ένταση, ομοιογενή χροιά σε όλη την έκταση, διάρκεια, βαθιά γνώση μουσικής άρθρωσης, καθαρή άρθρωση στο λόγο και πάνω απ’ όλα άριστο έλεγχο όλων των παραπάνω, ταυτόχρονα.

 Το τραγούδι δεν είναι μόνο θέμα κατασκευής, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, αλλά κυρίως θέμα αντίληψης. Καθημερινά ακούω: “Είμαι φάλτσος, δεν έχω καλή φωνή….” Μπορεί όμως να έχεις καλή φωνή, αλλά να είσαι φάλτσος και το αντίθετο…

 Ωστόσο “Μιλάς, διαβάζεις και τραγουδάς με το αυτί σου. Τραγουδάς με το αυτί σου. Αναπαράγεις μόνο αυτό που αντιλαμβάνεσαι.” ‘Εάν η ανάλυση δεν είναι ικανοποιητική, τότε και η αναπαραγωγή παρουσιάζει προβλήματα και δυσκολίες. Με τη μέθοδο Tomatis εστιάζουμε σε αυτό και εάν σε ένα αυτί που έχει υποστεί κάποια βλάβη με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αναλύει κάποιες συχνότητες, αποκαταστήσουμε αυτές τις χαμένες συχνότητες, αυτές αυτόματα και μη συνειδητά επανέρχονται στη φωνή εμπλουτίζοντας την.

 Πολλοί πιστεύουν πως τα ελαττώματα της φωνής τους είναι  χαρακτηριστικά του εαυτού τους μόνιμα και αθεράπευτα. Η φωνή όμως μπορεί να μεταμορφωθεί. H φωνή ακολουθεί υποχρεωτικά αυτό που το αυτί ακούει.

 Είναι αλήθεια ότι τη μέθοδος Tomatis εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο, τα μεγαλύτερα ονόματα της  παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και χαίρομαι γιατί πολλοί από αυτούς είναι πελάτες μου και με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

 Επαγγελματίες μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και παρουσιαστές, άνθρωποι δηλαδή εξοικειωμένοι με τα ακουστικά φαινόμενα, δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο που διευρύνθηκε η αντίληψή τους, όσο διευρυνόταν η ακοή τους εφαρμόζοντας την μέθοδο Tomatis.

Η μέθοδος Tomatis βελτιώνει τη ζωή μας

-Με τη μέθοδο Tomatis μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου;

Με τη μέθοδο Tomatis μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου. Βελτιώνοντας τον τρόπο που ακούμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, βελτιώνουμε πολλές από τις καθημερινές μας λειτουργίες. Είμαστε σε θέση να συγκεντρωθούμε περισσότερο, να επικοινωνήσουμε με το περιβάλλον μας πιο αποτελεσματικά και να εκφράσουμε, έχοντας πλήρη συναίσθηση, σκέψεις και συναισθήματα παρουσιάζοντας κοινωνική και ψυχική προσαρμοστικότητα.

Η Ελληνίδα που διαπρέπει πίσω από τις πιο διάσημες φωνές του κόσμου.

-Να μιλήσουμε και για εσάς. Γεννηθήκατε στο Βόλο. Τώρα που βρίσκεστε;

 Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βόλο απ΄όπου έφυγα στα 18 για σπουδές. Έχω πάρει πολλή αγάπη από το σπίτι και μεγαλώνοντας έχω μόνο όμορφα πράγματα να θυμάμαι από τη παιδική μου ηλικία. Τώρα ζω και εργάζομαι μόνιμα στην Αθήνα αλλά πολύ συχνά βρίσκομαι στο εξωτερικό κυρίως για λόγους επαγγελματικούς και μετεκπαίδευσης.  Από παιδί έλεγα ” Εγώ πότε δε θα ζήσω στην Αθήνα.” Και κατέληξα να ζω στην Αθήνα και να μου αρέσει. Μεγαλώνοντας έφυγε από τη ζωή μου το “ποτέ”. Γιατί απλά η ζωή “ποτέ ” δεν ξέρεις πως τα φέρνει. Όταν είσαι παιδί σκέφτεσαι αλλιώς…

-Τι αγαπάτε να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Στον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει πολύ να ακούω μουσική, να παρακολουθώ όμορφα θεάματα, να διαβάζω και να ταξιδεύω. Αγαπώ πολύ το καλό φαγητό, τις συναντήσεις με φίλους καρδιάς που μου επιτρέπουν να είμαι απλά ο εαυτός μου, τις ακατέργαστες κουβέντες και καθετί που δεν είναι δήθεν και επιτηδευμένο.

-Τι μουσική ακούτε;

Αγαπώ πολύ το διεθνούς φήμης συνθέτη “Yanni”  από την Καλαμάτα, πρόκειται για ένα πραγματικό φαινόμενο και η μουσική του πάντα με ταξίδευε από παιδί.

-Ποια θεωρείτε αυτή τη στιγμή την καλύτερη φωνή στην Ελλάδα και ποια στο εξωτερικό;

Λατρεύω την Adele, είναι μεγάλη φωνή, με μαγεύει, την αγαπώ και θεωρώ κορυφαία show wοman αυτή τη στιγμή τη Lady Gaga, έχει μια τρέλα, είναι ο απόλυτος καλλιτέχνης.

Στην Ελλάδα ξεχωρίζω τη Νατάσα Μποφίλιου, είναι φωνάρα, διαρκώς εξελίσσεται, εκφράζει τη γενιά μου και νιώθω πολλές φορές πως είναι η φωνή μου. Η Δήμητρα Γαλάνη, η Τάνια Τσανακλίδου και η Πρωτοψάλτη ήταν, είναι και θα είναι πάντα κορυφές.

-Ποια είναι τα αγαπημένα σας τραγούδια;

Έχω πολλά αγαπημένα τραγούδια, θα σας πω όμως δύο που ξεχωρίζω “Οι παλιές αγάπες πάνε πάντα στον παράδεισο” , “Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια”.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτό που κάνω μέχρι τώρα, τη μέθοδο Tomatis, θέλω να το εμπλουτίσω και με άλλες καινοτόμες μεθόδους/τεχνολογίες. Πρόσφατα έφερα από Αμερική, ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας, το οποίο εφαρμόζω εντελώς δωρεάν σε παιδιά κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών τους. Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας αποσπά την προσοχή των παιδιών από το νοσοκομειακό περιβάλλον. Αυτό που κάνουμε στην ουσία είναι να τραβάμε το επίκεντρο της προσοχής των παιδιών στον εικονικό κόσμο αφήνοντας έτσι πολύ μικρότερο το ενδεχόμενο να επικεντρωθεί η προσοχή τους σε οτιδήποτε άλλο με στόχο να βελτιώσουμε τις συνθήκες μιας επίπονης διαδικασίας.

 Αισθάνομαι τεράστια ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχω στη ζωή. Ζω την κάθε στιγμή αλλά δε σας κρύβω ότι διαρκώς ονειρεύομαι καινούρια πράγματα και οραματίζομαι έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

-Που μπορούν να σας βρουν όσοι θέλουν;

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα μου www.annamalisiova.com Σας ευχαριστώ θερμά…


Comments are closed.