Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Νταμούχαρη

Η Νταμούχαρη είναι ένας μικρός και γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, που βρίσκεται στην πλευρά του Ανατολικού Πηλίου, χτισμένη στις αιγαιοπελαγίτικες ακτές και αναπτυγμένη γύρω από το μικρό φυσικό λιμανάκι της. Είναι επίνειο του Μουρεσίου, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της ενώ πολύ κοντά της είναι και η υπέροχη παραλία του Άι Γιάννη.

Αποτελείται από δύο μικρούς κολπίσκους, τους οποίους χωρίζει μια λωρίδα ξηράς. Στον βόρειο κολπίσκο βρίσκεται το μικρό γραφικό λιμανάκι του χωριού, με βαρκούλες και σκάφη, όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στις λιγοστές ταβέρνες.

Κατά τα παλαιότερα χρόνια ήταν το μοναδικό λιμάνι του ανατολικού Πηλίου, γνωρίζοντας έτσι εποχές μεγάλης εμπορικής κίνησης ενώ μέσα από αυτό προμηθεύονταν τα ορεινά χωριά με αγαθά. Εξάλλου, το πετρόχτιστο τούρκικο τελωνείο, ετοιμόρροπο πια, και κάποια άλλα κτίρια αποθηκών είναι εκεί για να θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές.

Φωτογραφία Αργύρης Ζαφειρίδης

Η παλιά Νταμούχαρη

Στο νότιο τμήμα της, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην εκπληκτική παραλία για την οποία η Νταμούχαρη είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο. Η παραλία αυτή ονομάζεται από τους ντόπιους «Παλιά Νταμούχαρη» ενώ είναι χαρακτηριστική για τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά της, τα ολόλευκα και στρόγγυλα μεγάλα βότσαλα της και τις διαφόρου μεγέθους θαλάσσιες σπηλιές. Πάνω στη χερσόνησο που ενώνει τους δύο κολπίσκους βρίσκονται τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου.

Photo by kimilio.com

Η ιστορία

Η ιστορία θέλει ιδρυτές του χωριού να είναι κάποιοι Ενετοί ναυτικοί κατά την περίοδο της βενετσιάνικης κυριαρχίας στη Μεσόγειο, που χρησιμοποιούσαν τη Νταμούχαρη ως σταθμό ανεφοδιασμού και ξεκούρασης στα μακρινά τους ταξίδια. Αυτοί ήταν που έχτισαν και το κάστρο, για να προστατεύονται από τους πειρατές αλλά και που έδωσαν και το όνομα στον οικισμό.

Το όνομα προέρχεται από τη φράση δωσ’ μου χάρη που φώναζαν οι Ενετοί κατά την προσευχή τους όταν καταδιώκονταν από πειρατές και προσπαθούσαν να φτάσουν στο κάστρο (> από το λατινικό dammi που σημαίνει «δώσε μου» και από τη λέξη «χάρη»). Βέβαια, δεν είναι η μόνη εκδοχή που υπάρχει καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι το όνομα του χωριού σημαίνει «για χάρη της αγάπης».

Φωτογραφία Απόστολος Παντσάς

Ο οικισμός δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου, έξω από τα λίγα καινούργια σπίτια και τις ελάχιστες ταβέρνες και ξενώνες, γι΄ αυτό αποπνέει έντονη γραφικότητα και μια αίσθηση νοσταλγίας του παρελθόντος. Η άγρια ομορφιά που διαθέτει σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό μέρος. Η ομορφιά του αυτή υπήρξε πόλος έλξης και για τους ανθρώπους του Hollywood αφού εδώ γυρίστηκαν σκηνές από την πασίγνωστη ταινία Mamma Mia, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλυ Στριπ. Αυτό αποτέλεσε ένα ξεχωριστό γεγονός για τους λιγοστούς κατοίκους της περιοχής καθώς είδαν τον τόπο τους να προβάλλεται παγκοσμίως, γνώρισαν από κοντά αστέρες του Hollywood και είδαν πως γυρίζεται μια τέτοια μεγάλη παραγωγή. Το χωριό μετατράπηκε κυριολεκτικά έτσι ώστε να φαίνεται ότι είναι νησί, για τις ανάγκες της ταινίας.

Το χωριό διαθέτει και ένα μικρό και όμορφο εκκλησάκι, το εκκλησάκι του Άι Νικόλα, το οποίο περιέχει εξαιρετικές τοιχογραφίες του Ιωάννη Παγώνη και άλλων άγνωστων λαϊκών καλλιτεχνών από το 1800. Χτίστηκε το 1747 και θαυμαστό είναι το χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Φωτογραφία Γιάννης Μποραζάνης

Κάστρο Νταμούχαρης

Το ξακουστό κάστρο της Νταμούχαρης βρίσκεται στη λωρίδα χερσονήσου που υπάρχει στον οικισμό και χωρίζει τους δύο μικρούς κόλπους της. Πολύ λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την ιστορία του, αφού δεν έχουν γίνει αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές. Χτίστηκε από Ενετούς ναυτικούς, που χρησιμοποιούσαν το χωριό κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, για να προστατεύονται από τις συχνές επιδρομές των πειρατών ενώ προστασία παρείχε και στους ντόπιους της περιοχής, για τα προϊόντα που εμπορεύονταν.

Εάν βρεθείτε στο ψηλό λόφο της Νταμούχαρης, μπορείτε να διακρίνετε τα λιγοστά απομεινάρια του κάστρου. Δυστυχώς, σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπιά του καθώς δεν έγιναν αξιόλογες προσπάθειες συντήρησής του. Πρόκειται για ένα τυπικό βυζαντινό οχυρό, χτισμένο με τη μέθοδο της αργολιθοδομής, με άνισες ακανόνιστες πέτρες λαξευμένες με τέχνη. Πολύ κοντά στο κάστρο υψώνονται τα ερείπια και ενός παλαιότερου κτίσματος, του τούρκικου τελωνείου.

Τα απομεινάρια των κτιρίων αυτών, προσθέτουν στην ομορφιά του ιδιαίτερου τοπίου και προσδίδουν μια αίσθηση νοσταλγίας του παρελθόντος σε όποιον τα επισκεφτεί. Στεκόμενοι στον λόφο, θα εντυπωσιαστείτε από την εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο και την Νταμούχαρη, ένα φανταστικό μέρος για χαλάρωση.
Πηγή discoverpelio


Comments are closed.