Ποτοποιία Κούτσικος…πώς ξεκίνησε και από ποιούς;

Το 1889 ο εικοσιπεντάχρονος τότε Γεώργιος Α.Κούτσικος, Μακρινιτσιώτης από εύπορη οικογένεια, επιστρέφει στο Βόλο μετά από μια σύντομη απουσία του στην Κωνσταντινούπολη και ιδρύει συνεταιρικά με τον Γ. Τραχανά την ποτοποιία «Η Άμπελος». Γρήγορα όμως θα μείνει μόνος του, η εταιρεία θα μετανομαστεί και θα πάρει το όνομα του.

Ο Κούτσικος ήταν γνωστός για την φιλανθρωπική του δράση, πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδερφότητας για πολλά χρόνια. Πραγματοποίησε την ανέγερση και την λειτουργία του Πτωχοκομείου και του Ορφανοτροφείου καθώς και του παρακείμενου Ιερού Ναού του Αγ. Παντελεήμονα. Για αυτή του τη δράση παρασημοφορήθηκε από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο το 1914.

Στο εργαστήριο του, Ερμού με Κοραή, δημιουργεί με ιδιαίτερη αγάπη και τόλμη και μοναδικές συνταγές τα ποτά του, διαλέγοντας με προσοχή τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει, όλα αυτά τον καθιέρωσαν στην πόλη του Βόλου και γρήγορα απέκτησε φήμη και διακρίσεις.

Όταν πια το 1928 έφυγε από τη ζωή και ανέλαβαν την ποτοποιία τα δυο από τα οκτώ παιδιά του ο Πρωτεσίλαος και ο Κωνσταντίνος και συνέχισαν να δημιουργούν ποτά που ικανοποιούσαν τον ουρανίσκο ακόμα και των πιο απαιτητικών ο κόσμος μιλούσε για «μυστικές συνταγές» που παραδόθηκαν από πατέρα σε γιο…

Πολύ γρήγορα η φήμη ταξίδεψε στην Ευρώπη με αυτά που ξεχώριζαν να είναι τα σπάνια μπράντι V.O. και V.S.O.P, το Cherry Brandy, το Triple-Sec, το Coutsicos Liquer du Couvent και φυσικά το Ούζο.

Στην αρχή στις ετικέτες τους είχαν ως σήμα το γαλάζιο σταυρό αλλά στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με το γαλάζιο «Η» εις μνήμην του αδερφού τους Ηλία που χάθηκε στην κατοχή.

Τα χρόνια περάσανε , κληρονόμοι δεν υπήρχαν και έτσι  η επιχείρηση «Η» θα περάσει στα χέρια του Ηλία Μεταξά μαζί με όλα της τα «μυστικά» η νέα επωνυμία θα γίνει «Κούτσικος Ε.Π.Ε.» και οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα μεταφερθούν στη Βιοτεχνική Περιοχή του Βόλου.

Το 1986 έχουμε τη σύγχρονη επωνυμία «Κούτσικος Α.Β.Ε.» ή «Coutsicos Distilleries S.A.»και τη μεταφορά των αποστακτηρίων σε ιδιόκτητο πλέον χώρο στην Α’ Βιομηχανική περιοχή του Βόλου.

Ακολούθησαν καινούργιες ποικιλίες με τα νέα μπράντι Melia,Iliad,Three generations με χειροποίητη εμφιάλωση να αποτελούν εξαιρετικής ποιότητας ποτών.

Πηγή πληροφοριών Περιοδικό Εν Βόλω Αφιέρωμα “Γεύσεις Μαγνησίας”


Comments are closed.