Το «σπίτι με το Τριαντάφυλλο» στο Βόλο

Όποιος βρεθεί στο Βόλο στη συμβολή των οδών Βλαχάβα και Ανθίμου Γαζή το βλέμμα του θα πέσει πάνω στο κόκκινο σπίτι με τις εξωτερικές τοιχογραφίες. Πρόκειται για το σπίτι όπου έζησε και δημιούργησε η ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια.

Το σπίτι που η ίδια η καλλιτέχνης αποκαλούσε «Το σπίτι με το τριαντάφυλλο», η Χ. Ζώγια παραχώρησε μετά το θάνατό της, το 1992, στο Δήμο Βόλου

Το σπίτι με το τριαντάφυλλο-Βόλος

Τα πρώτα  έργα της Χρυσούλας Ζώγια  ήταν  προσωπογραφίες και σχέδια με εμφανή την επιρροή των δασκάλων της. Αργότερα, ταξίδεψε πολύ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πολλά έργα της απεικονίζουν τόπους που επισκέφθηκε η ίδια.

Ήταν πολύ γνωστή στην κοινωνία του Βόλου, αλλά και σε όλο το Πήλιο, το οποίο αγαπούσε ιδιαιτέρως. Σκίτσα της παρουσιάζονταν συχνά στις σελίδες των τοπικών εφημερίδων του Βόλου.

Το σπίτι με το τριαντάφυλλο-Βόλος

Στους  χώρους του Μουσείου εκτίθενται 250 περίπου έργα της ζωγράφου, που περιλαμβάνουν πίνακες ελαιογραφίας, με θέματα:

Προσωπογραφίες της πρώτης περιόδου και «νεκρή φύση», ύπαιθρα με θέματα συνήθως γνωστά σπίτια της περιοχής και του Πηλίου και ανθισμένες αυλές, εσωτερικά σπιτιών, εξωτερικά και εσωτερικά ναών. Υπάρχουν, επίσης, σχέδια με μελάνι και μολύβι και ζωγραφισμένα μπουκάλια.

Το σπίτι με το τριαντάφυλλο-Βόλος

Το βλέμμα του επισκέπτη κερδίζουν η επίπλωση του σπιτιού, οι αμέτρητες σημειώσεις της Χρυσούλας Ζώγια που βρίσκονται παντού, οι φωτογραφίες της, τα προσωπικά αντικείμενα, τεκμήρια της ιδιαίτερης προσωπικότητας της.

Το σπίτι της Χρυσούλας Ζώγιας είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Βλαχάβα – Α. Γαζή

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Πέμπτη 18.00 – 20.00. Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης

Θερινό ωράριο: Τετάρτη 19.00 – 21.00

Τιμή Εισιτηρίων: Δωρεάν. Εκπαιδευτικά προγράμματα, Οργανωμένες επισκέψεις με ξενάγηση 1€/άτομο

Τηλέφωνο: 2421029878


Comments are closed.