Ο ουρανός μέσα από το φακό Βολιώτη φωτογράφου

Μέσα από το φακό του ο Βολιώτης χομπίστας φωτογράφος Γρηγόρης Κουλουριώτης μας κάνει να δούμε τον ουρανό αλλιώς. Αν δει κανείς τις φωτογραφίες του  θα κοιτάξεις αμέσως τον ουρανό για να δεις και εσυ αυτά που αποτυπώνει μέσα από τις φωτογραφίες του…τη μαγεία του ουρανού,των άστρων,του άγνωστου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Άρτεμις Καλαμογιώργου

-Γρηγόρη τι σε ώθησε να θέλεις να ασχοληθείς με τη φωτογραφία;

Ένας συνάδελφος και πολύ καλός φίλος φωτογράφιζε εκείνη την εποχή (κάπου στο 2013 αν θυμάμαι καλά) στη Σάμο όπου ζούσα και εργαζόμουν. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο συνδυασμός βόλτα και φωτογραφία και πέρασε μια σκέψη να αγοράσω την πρώτη μου κάμερα αν και τελικά αυτό έγινε δύο χρόνια αργότερα, κάπου στην άνοιξη του 2015.

H πρώτη φωτογραφία

-Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη φωτογραφία που τράβηξες;;

Δύσκολο πολύ χαχαχαχα, σίγουρα θα ήταν κάποια  τύπου δοκιμαστική, να βρω δηλαδή πως λειτουργεί η κάμερα, φωτισμός, ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα κλπ. Θυμάμαι όμως πως από το επόμενο πρωί κιόλας ξεκίνησα να φωτογραφίζω αρχίζοντας από τα μέρη της γειτονιάς μου.

Φωτογραφία Γρηγόρης Κουλουριώτης
Φωτογραφία Γρηγόρης Κουλουριώτης

-Γιατί αυτή τη μορφή τέχνης; Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με τη φωτογραφία; Ποιο ήταν το κίνητρό σου;

Πάντα μου άρεσε να βλέπω εικόνες τοπίων και πολιτισμών σε διάφορα περιοδικά που έπεφταν στα χέρια μου. Ήταν για μένα ένα ταξίδι στο πιο μακρινό μέρος της Γης μέσω φωτογραφιών και μόνο. Μπορούσα να απολαύσω κάθε φορά διάφορες κουλτούρες και μέρη του πλανήτη μέσα από τις σελίδες κάποιου έντυπου. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που ασχολήθηκα με την φωτογραφία. Ήθελα να είμαι μέρος αυτού του έργου, ήθελα να δω και να δείξω τον κόσμο όπως τον φαντάζομαι και τον βλέπω μέσα από τον φακό. 

Γρηγόρης Κουλουριώτης-Λίμνη Κάρλα
Λίμνη Κάρλα- Φωτογραφία Γρηγόρης Κουλουριώτης

-Ποιο είδος φωτογραφίας υπηρετείς καλύτερα;

Πιστεύω  πως η νυχτερινή φωτογραφία είναι η μεγάλη μου αδυναμία και ίσως έχω ρίξει περισσότερο βάρος εκεί έως τώρα τουλάχιστον αλλά μου αρέσει ιδιαίτερα και η φωτογραφία τοπίου και ειδικότερα τοπίων που θα βρω στο βουνό, το οποίο παρεμπιπτόντως θεωρώ ως την «μούσα» μου. Κατά τα άλλα φωτογραφίζω καθετί που μου αρέσει και θα συναντήσω στον δρόμο μου και φυσικά την άγρια ζωή που είναι ένα αρκετά δύσκολο μα συνάμα συναρπαστικό κομμάτι της φωτογραφίας.

Ο Γαλαξίας “Milky Way”

Φωτογραφία Γρηγόρης Κουλουριώτης
Φωτογραφία Γρηγόρης Κουλουριώτης

-Δείχνεις μια ιδιαίτερη προτίμηση στο να φωτογραφίζεις  το Γαλαξία μας γνωστού ως “Milky Way” Γιατί;

Είμαστε λέει ο επιστημονικός τομέας φτιαγμένοι από σκόνη αστεριών και το ενστερνίζομαι  αυτό. Ο Γαλαξίας είναι για μένα η συνέχεια του κόσμου όπου ζούμε και κατοικούμε. Είμαστε απλώς  ένα μικρό κομμάτι γης ενός τεράστιου όγκου αστεριών, σκόνης και φωτός. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που αντίκρισα τον Milky Way σε μια φωτογραφία που ένας φίλος μου έδειξε στο κινητό του. Θυμάμαι την αντίδραση και το δέος που με κυρίευσε καθώς ρωτούσα,” τι είναι αυτό Γιώργο??!!!!”

 Milky Way-Φωτογραφία Γρηγόρης Κουλουριώτης
Milky Way

Από τότε ξενύχτησα και ξενυχτώ ακόμη πολλές φορές σε μέρη απομονωμένα και μακριά από τα φώτα της πόλης ώστε να έχω την μικρότερη δυνατή φωτορύπανση που μπορώ. Είναι απίστευτο το πόσο πολύ λάμπει ο Γαλαξίας όταν βρισκόμαστε σε μέρος σκοτεινό και με ατμόσφαιρα καθαρή. Αυτό είναι ένα συναίσθημα που δεν θα το βαρεθώ ποτέ, όσες φορές και αν το δω!

 Η Πορταριά από την πλατεία της Μακρυνίτσας. -Φωτογραφία Γρηγόρης Κουλουριώτης
Η Πορταριά από την πλατεία της Μακρυνίτσας.

-Τι ψάχνεις να βρεις σε μία φωτογραφία; Σε φωτογραφίες άλλων, και στις δικές σου, ποια χαρακτηριστικά θεωρείς σημαντικά; Την τεχνική αρτιότητα, το περιεχόμενο;

Όταν ξεκίνησα την φωτογραφία κοιτούσα αρκετές εικόνες από διάφορους φωτογράφους και καλλιτέχνες στο ιντερνέτ και ομολογώ πως μου άρεσαν σχεδόν όλες. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην φωτογραφία όπως και στα πάντα σχεδόν στον κόσμο, όμως και αυτοί οι κανόνες μερικές φορές μπορούν να σπάσουν και το αποτέλεσμα να είναι πάραυτα εξαιρετικά όμορφο.

Προσωπικά, φωτογραφία που με κάνει να σταματήσω και να την κοιτάξω είναι για μένα μια καλή λήψη, ασχέτως κανόνων κλπ. Υπάρχουν φορές που κυνηγώ το να σπάσω τους κανόνες και να βγω από την «ζώνη άνεσης» δίνοντας μια διαφορετική  προοπτική στην φωτογραφία.

 Χιονοδρομικό κέντρο Χανίων, Πήλιο.-Φωτογραφία Γρηγόρης Κουλουριώτης
Χιονοδρομικό κέντρο Χανίων, Πήλιο.

-Σε ποια περιοχή σου αρέσει να φωτογραφίζεις;

Όσο ζούσα στην Σάμο το όρος Καρβούνης ήταν το αγαπημένο μου μέρος και δεν έχανα την ευκαιρία να το επισκέπτομαι κάθε φορά που μου δινόταν η ευκαιρία . Ο Καρβούνης είναι ένα βουνό απείρου κάλλους με απίστευτα τοπία και μέρη για πεζοπορία. Συνδύαζα πάντα την πεζοπορία με την φωτογραφία. Η απόλυτη ησυχία, η ομίχλη και η φωτογραφική μηχανή ήταν τρόπος ζωής .

Αυτό πλέον  θα συνεχιστεί  στο πιο όμορφο βουνό και όχι τυχαία φυσικά, στο Πήλιο, στο βουνό της καρδιάς μου! Είχα την τύχη από μικρός τα καλοκαίρια να τα περνάω στην Τσαγκαράδα και τον Μυλοπόταμο όπου ζούσε ο παππούς μου. Το αγαπώ το Πήλιο, δεν ήταν τυχαία η θερινή κατοικία των θεών. Το Πήλιο είναι από άκρη σε άκρη γεμάτο όμορφα μέρη και το μόνο που θα επιδιώξω είναι να φωτογραφίσω όσα περισσότερα μπορέσω.

Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που ζω και βλέπω καθημερινά αυτό το υπέροχο μέρος.

Στην Αργώ

Η διάκριση στο ViewBug

-Είχες και μια διάκριση από τη διεθνή κοινότητα του ViewBug.com, της μεγάλης ιστοσελίδας φωτογραφίας. Μίλησε μας για αυτή τη φωτογραφία και πώς αισθάνθηκες που ανάμεσα σε τόσες υποψηφιότητες κατάφερες να αποσπάσεις αυτή τη διάκριση.

Στο Viewbug είμαι μέλος λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Είναι μια κοινότητα με εξαιρετικούς φωτογράφους  από όλο τον κόσμο όπου συνεχώς τρέχουν διαγωνισμοί «contest» που είναι πιο επίσημοι καθώς και «challenge»  προκλήσεις δηλαδή μεταξύ των μελών.

 Έχω καταφέρει να κερδίσω σε «challenges»  κάποιες φορές ως πρώτος νικητής αλλά σίγουρα η μεγαλύτερη μου διάκριση ήταν η φωτογραφία από την σπηλιά στο Μπάλο της  Σάμου και τον Γαλαξία στο βάθος.

Η φωτογραφία από την σπηλιά στο Μπάλο της  Σάμου

Ήμουν σίγουρος όταν τελείωσα με την φωτογραφία πως θα πήγαινε αρκετά καλά, καθώς μέχρι και εγώ ο ίδιος δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο όμορφη. Το να φτάνει μια φωτογραφία ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες  στην τελική επιλογή των κριτών, οι οποίοι είχαν ένα πολύ δύσκολο έργο φαντάζομαι, να κρίνουν  τις λεπτομέρειες των λεπτομερειών, με δικαιώνει για τους κόπους μου και με κάνει φυσικά να θέλω να συνεχίσω ακόμα περισσότερο.

-Ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον;

Μια προσωπική έκθεση είναι στα σχέδια μου για το κοντινό μέλλον. Θα δείξει… σίγουρα μια έκθεση αφενός προβάλει το έργο αλλά συνάμα έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο και ακούς την κριτική η οποία θα σε κάνει ακόμη καλύτερο. Και μην ξεχνάμε φυσικά πως είναι άλλο να βλέπει κάποιος την φωτογραφία εκτυπωμένη και άλλο από την οθόνη ενός υπολογιστή.

Γρηγόρη σε ευχαριστώ πολύ


Comments are closed.