Ποια ήταν η πρώτη εκκλησία στο Βόλο και το μυστικό της.

Ο Νικόλαος Γάτσος, ο πρώτος οικιστής της νέας πόλης του Βόλου, προκειμένου να εξασφαλίσει χώρο για να χτίσει εκκλησία στο νέο οικισμό, χρησιμοποίησε ένα τέχνασμα. Έφερε από τις αρχαίες Παγασές κομμάτια από αρχαία μάρμαρα, δυο αρχαίους τάφους με οστά, στήλες με επιγραφές και μερικές εικόνες μαζί με την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Αυτά τα έθαψε στο χώρο όπου οι Βολιώτες ήθελαν να χτίσουν εκκλησία.

Στη συνέχεια διέδωσε πώς βρήκαν τα θεμέλια παλιά εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και ζήτησε άδεια ανακατασκευής από τους Τούρκους. Μετά από πολλές προσπάθειες δόθηκε η άδεια και την Άνοιξη του 1855 μπήκαν τα θεμέλια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Βόλο. Η εκκλησία χρίστηκε σε διάστημα ενός έτους.

Ποια ήταν η  πρώτη εκκλησία στο Βόλο και το μυστικό της.

Λειτουργούσαν 4 ιερείς έγγαμοι, 2 ιερομόναχοι και ένας έγγαμος ιεροδιάκονος. Η αποπεράτωση του ναού συνέπεσε με τη Μεγάλη Εβδομάδα του 1856.

Ποια ήταν η  πρώτη εκκλησία στο Βόλο και το μυστικό της.

Τα εγκαίνια

Εγκαινιάστηκε στις 21 Απριλίου του 1856. Στο προαύλιο του ναού υπήρχαν τρία κελιά καθώς και τρία ισόγεια δωμάτια. Το ένα ήταν  αποθήκη, το άλλο άσυλο γερόντων, ενώ το τρίτο λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο ως το 1870.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν η πρώτη εκκλησία του Βόλου. Λειτουργούσε ως Δημόσια Αρχή και προσέφερε πολλές υπηρεσίες.

Ποια ήταν η  πρώτη εκκλησία στο Βόλο και το μυστικό της.

Η πυρκαγιά

Τη νύχτα της 21 προς 22 Ιουνίου του 1898 στις 11:10 κάτοικοι του Βόλου αντελήφθησαν καπνό στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Οι καμπάνες ήχησαν. Κάποιοι έτρεξαν στον Ναό να διασώσουν μερικά κειμήλια και τα σκεύη. Στις 12:13 βγήκε από το ατμόπλοιο του Ελληνικού Ναυτικού “Μυκάλη”, ένα άγημα με μικρή αντλία που εμπόδισε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο διπλανό δημοτικό σχολείο.Σύμφωνα με όσα έγραψε στο περιοδικό Προμηθεύς του Ιουλίου 1898 ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης η πυρκαγιά, άρχισε από “πυραυνόν μετ’ ανθρακιάς” (=μαγκάλι με αναμμένα κάρβουνα) που χρησιμοποιούταν για το ζέον και τα θυμιατά.

Σε 53 ημέρες κτίστηκε μία μικρή πέτρινη μικρή και προσωρινή, η οποία λειτουργούσε μέχρι το 1934.

Ποια ήταν η  πρώτη εκκλησία στο Βόλο και το μυστικό της.
Πηγή φωτογραφίας
Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου

Ο Βυζαντινός τρούλος

Ο βυζαντινός μετά τρούλου, Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, κτίστηκε με πρωτοβουλία των εκάστοτε δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης. Θεμελιώθηκε στις 9-12-1928 και εγκαινιάστηκε στις 2-12-1934 από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Γερμανό. Είναι έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου πάνω στα θεμέλια του παλιού ναού.

Ποια ήταν η  πρώτη εκκλησία στο Βόλο και το μυστικό της.

Το καμπαναριό

Το μοναδικής τέχνης καμπαναριό του, ρυθμού μπαρόκ, κτίσθηκε μεταξύ των ετών 1886 – 1890 από Ιταλούς τεχνίτες με σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο , πατέρα του γνωστού μεγάλου Ιταλού ζωγράφου και ήταν έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1980 και αναστηλώθηκε ως διατηρητέο μνημείο με τα ίδια μάρμαρα το 1999.

Πηγές Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου 
e-thessalia


Comments are closed.