Το χάλκινο ομοίωμα της Αργούς στην παραλία του Βόλου

Συνήθως όταν αποφασίζουμε να επισκεφτούμε μια πόλη για τις διακοπές μας το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να εντοπίσουμε μουσεία, αξιοθέατα και ιδιαίτερα σημεία της. Κάνουμε όμως το ίδιο με την δικιά μας πόλη; Την πόλη που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και εργαζόμαστε; Πολλοί μπορεί να το κάνουν άλλοι όμως όχι. Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο ήρθε όταν κάποιοι φίλοι από τη Θεσσαλονίκη με ρώτησαν, όταν επισκέφτηκαν το Βόλο, που βρίσκεται το χάλκινο ομοίωμα που έφτιαξε ο Νικόλας. 

Η αλήθεια είναι πώς πέρασαν κάποια λεπτά μέχρι να τους απαντήσω και αυτό γιατί μπορεί να είχα περάσει άπειρες φορές από εκεί με το αυτοκίνητο ή περπατώντας αλλά δεν το είχα συνδυάσει στο μυαλό μου ως ένα σημείο που θεωρείτε αξιοθέατο για κάποιον που έρχεται στο Βόλο. Μέχρι χθες δεν είχα σταθεί να το επεξεργαστώ με τα μάτια μου, να παρατηρήσω τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες του και να θαυμάσω την ιδιαίτερη δουλεία που είχε κάνει ο γλύπτης.

Για όσους λοιπόν ίσως είστε σαν και μένα δεν έχετε παρά να το «πλησιάσετε» όταν θα βρεθείτε στην αρχή της παραλίας. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Λιμεναρχείου και στέκει εκεί υπενθυμίζοντας την αρχαία Ιωλκό, την Αργοναυτική εκστρατεία και το μύθο του Ιάσωνα.

Για την ιστορία  φτιάχτηκε από τον Πηλιορείτη, από τον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου το 1965 με πρωτοβουλία και δαπάνη της Λιμενικής Επιτροπής και βρίσκονταν για δεκαετίες στο κέντρο κυκλικής πλατείας  λίγο δυτικότερα από τον σημερινό σημείο. Μετά από τη γενική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 τοποθετήθηκε σε βάθρο στο παρκάκι μπροστά από την κεντρική προβλήτα.

Φωτογραφίες Secret Volos


Comments are closed.