Η προτομή του παιδιού στο Βόλο. Ποιος είναι;

Σταματημένη στο φανάρι της Αναλήψεως με Κύπρου στο Βόλο το βλέμμα μου τραβάει για άλλη μια φορά η προτομή του παιδιού με την ανέκφραστη μορφή εκεί στο «τρίγωνο παρκάκι». Είχα αναρωτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν γιατί υπάρχει εκεί; Ποιος ήταν; Μια μέρα λοιπόν σταμάτησα το αυτοκίνητο και διάβασα την επιγραφή «Νικόλαος Καραντούρος. Μαθητής. 1955 – 1972. Θυσιάστηκε σώζοντας», η περιέργεια μου μεγάλωσε και προσπάθησα να βρω στοιχεία για αυτό το παιδί ,γι’ αυτόν τον μαθητή, τι έκανε και δημιούργησαν προτομή γι’αυτόν;

«Νικόλαος Καραντούρος. Μαθητής. 1955 - 1972. Θυσιάστηκε σώζοντας»

Όσα κατάφερα να ανακαλύψω λοιπόν σας τα μεταφέρω μέσα από αυτό το άρθρο. Πρόκειται για τον Νικόλαο Καραντούρο, μαθητή του τότε οικονομικού γυμνασίου Βόλου. Όπως αναφέρει εφημερίδα της εποχής στις 30 Ιουνίου 1972 ο Νικόλαος Καραντούρος 16 χρονών και ο Ηλίας Κουτούκας 15 χρονών μόλις είχαν μάθει ότι είχαν προαχθεί και αποφάσισαν να πάνε στα Πευκάκια για να κολυμπήσουν.

«Νικόλαος Καραντούρος. Μαθητής. 1955 – 1972. Θυσιάστηκε σώζοντας»

Ο Κουτούκας δεν ήξερε καλά μπάνιο και κρατούσε μια μπάλα,κάποια στιγμή του έφυγε από τα χέρια και άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Εκείνη τη στιγμή ο Καραντούρος έπεσε στη θάλασσα για να τον σώσει…αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί ξαφνικά στον πυθμένα της θάλασσας βάθους 2.5 μέτρων.  Ο Κουτούκας ανασύρθηκε από άλλους κολυμβητές αλλά ο Νικόλαος Καραντούρος πνίγηκε. Ο άτυχος μαθητής ήταν ανάπηρος, λόγω πολιομυελίτιδας καταλήγει το άρθρο.

«Νικόλαος Καραντούρος. Μαθητής. 1955 - 1972. Θυσιάστηκε σώζοντας»

Η ηρωική αυτή πράξη του μαθητή είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η οικογένεια του δέχτηκε επαίνους και διακρίσεις στη μνήμη του από το τότε Υπουργείο Παιδείας και την Ακαδημία Αθηνών.

Όλα αυτά τα αναμνηστικά που κρατούσε η οικογένεια του βρίσκονται τώρα σε ειδικές προθήκες στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου το οποίο έχει αναλάβει και φροντίζει το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο, παράλληλα με την ανάδειξη της ιστορίας του 16χρονου μαθητή.

Στη φωτογραφία το τρίγωνο γύρω στα 1950 με αμαξάκι να περνά την Αναλήψεως. (Η φωτογραφία ανήκει στον φίλο της σελίδας Lefteris Kayafas )

*Σε περίπτωση που γνωρίζεται περισσότερες λεπτομέρειες  ή έχετε στην κατοχή σας υλικό που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας θα ήταν μεγάλη μας χαρά. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Άρθρο Άρτεμις Καλαμογιώργου


Comments are closed.