Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ανάβρα Μαγνησίας

Η Ανάβρα  είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της Μαγνησίας, με τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική παραγωγή στο νομό. Βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό) και 72 χλμ από την πόλη του Βόλου.

Είναι γνωστή και ως Γούρα (έτσι ονομαζόταν μέχρι το 1928), επειδή την ίδια ονομασία έχει και η Όθρυς, στις υπώρειες της οποίας έχει χτιστεί. Η ονομασία του χωριού έχει σχέση με την ομώνυμη πηγή, η οποία βρίσκεται στην αρχή του ποταμού Ενιπέα, παραπόταμου του Πηνειού, ένα χιλιόμετρο περίπου ανατολικά απ’ την Ανάβρα, μέσα σε θεόρατα πλατάνια.

Η Ανάβρα έχει εξελιχθεί σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ανάβρα Μαγνησίας

Οι εκκλησίες της

Μέσα στον οικισμό της Ανάβρας υπάρχουν τρεις εκκλησίες: ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι και ο ενοριακός και βρίσκεται στην κεντρική Πλατεία, ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του χωριού και ο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, στην έξοδο προς Λαμία, ο οποίος είναι ο ναός του Κοιμητηρίου.

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι οι δύο πρώτοι ναοί είναι αφιερωμένοι σε δυο αγίους που ο εορτασμός τους συνδέεται άμεσα με τη κτηνοτροφία: Του Αγ. Γεωργίου τα ζώα ανεβαίνουν στα βουνά, ενώ του Αγίου Δημητρίου επιστρέφουν. Άλλες εκκλησίες που υπάρχουν στη γύρω περιοχή είναι το άλλο μεταβυζαντινό δισυπόστατο εκκλησάκι του Αγ, Αθανασίου και Αγ. Σεραφείμ κοντά στις πηγές, τα εξωκλήσια του Αγ. Παντελεήμονα και του Αγ. Νικολάου Βουναίνης στα νότια του χωριού, καθώς και το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Αλογόραχη, κοντά στο Αιολικό Πάρκο.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ανάβρα Μαγνησίας

Αιολικό Πάρκο Αλογόραχης.

Το Αιολικό Πάρκο Αλογόραχης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα της πρώην Κοινότητας Ανάβρας γιατί είναι ένα έργο περιβαλλοντικό με ιδιαίτερη σημασία και εμβέλεια. Το Αιολικό Πάρκο Αλογόραχης βρίσκεται στο όρος Οθρυς.

Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής Ανάβρας. Το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής Ανάβρας Μαγνησίας στεγάζεται πια σε δικό του χώρο, στην κάτω στάθμη του κτηρίου του Νηπιαγωγείου. Ως καθαρά κτηνοτροφικό χωριό η Ανάβρα είναι ο τόπος που έπρεπε να υπάρχει ένα τέτοιο μουσείο.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ανάβρα Μαγνησίας

Σε μια μεγάλη ενιαία αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα που με κόπο οι υπεύθυνοι έχουν συγκεντρώσει και φυλάξει, έτσι ώστε να προβληθεί ο πολιτισμός, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής των κτηνοτρόφων κατοίκων του χωριού μέσα από το πέρασμα του χρόνου.

Πηγές Ανάβρας – Περιβαλλοντικό και Πολιτισμικό Πάρκο.

Οι πηγές της Ανάβρας βρίσκονται πολύ κοντά στο χωριό (700 μ.) και αποτελούσαν πάντα ένα μαγευτικό χώρο αναψυχής για τους Αναβριώτες και τις Αναβριώτισες. Το νερό που αναβλύζει (400 κ.μ./ώρα) δίνει ζωή σε μια πλούσια βλάστηση από πλατάνια και άλλα δέντρα και θάμνους που υπάρχουν τριγύρω.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ανάβρα Μαγνησίας
Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ανάβρα Μαγνησίας
Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Ανάβρα Μαγνησίας

Δίπλα στις πηγές υπήρχαν νεροτριβές για το πλύσιμο και την επεξεργασία των ρούχων (ντριστέλα και μαντάνι). Από το 2001 η Κοινότητα ξεκίνησε μια προσπάθεια προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και των μνημείων και των πολιτισμικών στοιχείων που συνδέονται με όλα αυτά, με απώτερο στόχο του όλου εγχειρήματος τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του φυσικού πλούτου.
Πληροφορίες από almyros-city.gr


Comments are closed.