Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Γλώσσα Σκοπέλου

Η Γλώσσα είναι ένα μικρό χωριό στην κορυφή της βορειοδυτικής πλευράς του νησιού της Σκοπέλου. Αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού. Είναι μια γραφική πόλη με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αρχοντικό χαρακτήρα. Τα σπίτια της Γλώσσα είναι κατά κύριο λόγο διώροφα κτίρια με κεραμοσκεπές και ξύλινα μπαλκόνια.

Η ονομασία του χωριού

Ως προς την ονομασία του χωριού υπάρχουν τέσσερις εκδοχές. Η πρώτη έχει σχέση με την αρχαία Κρήτη πόλη Κνωσσός-Κνώσσα-Γλώσσα. Κατά καιρούς είχαν έρθει πολλοί Κρητικοί στη Σκόπελο και σύμφωνα με την παράδοση, ήταν οι πρώτοι οικιστές του νησιού.

Η δεύτερη. Η ονομασία δόθηκε επειδή στη θαλάσσια περιοχή του χωριού υπάρχει κάβος, ο οποίος από το σχήμα του φέρει την ονομασία γλώσσα. Η ίδια η ονομασία και για την ίδια αιτία έχει δοθεί και σε κάβο που βρίσκεται στην περιοχή του οικισμού Αγίου Δημητρίου-Νεοχωρίου.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Γλώσσα Σκοπέλου

Η Τρίτη εκδοχή. Για να φθάσουν οι κάτοικοι από το Λουτράκι στη Γλώσσα έπρεπε να διανύσουν ένα απότομο ανηφορικό μονοπάτι ενός χιλιομέτρου περίπου. Επειδή ωστόσο συνήθως ανέβαιναν τον ανήφορο σχεδόν πάντοτε φορτωμένοι, πραγματικά «τους έβγαινε η γλώσσα» όπως έλεγαν. Έτσι προστέθηκε μια ακόμα εκδοχή όσον αφορά την ονομασία του χωριού.

Η τέταρτη εκδοχή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα skopelos.com  Υπάρχει ένα σπάνιο είδος αιγών που ονομάζεται «Γλώσσες». Περιφέρονται στα βράχια της Γλώσσας και είναι γνωστό για την ποιότητα του μαλλιού που παράγει. Ίσως από εκεί να πήρε και το χωριό την ονομασία του.

Η Γλώσσα απέχει οδικώς περίπου 24 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι της Σκοπέλου.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Γλώσσα Σκοπέλου

Ο Φάρος Γουρούνι

Στη Γλώσσα έχουν βρεθεί ίχνη προϊστορικής κατοικίας. Πρόκειται για οικισμούς συγκολλημένους σε στενά κοιλώματα κοντά στη θάλασσα, περιτειχισμένους και γειτονικούς σε κάποιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Στην αρχαιότητα αναπτύχθηκε εδώ η πόλη Σελινούς, που η τοποθεσία της βρίσκεται σε εγγύτητα προς το σημερινό οικισμό. Σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από τη Γλώσσα δεσπόζει στη πλαγιά του βουνού που είναι κατάφυτη με σχίνα και κουμαριές στο ακρωτήριο Γουρούνι, ο ομώνυμος φάρος που χτίστηκε το 1889.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Γλώσσα Σκοπέλου

Comments are closed.