Ένας Σκοπελίτης έφτιαξε τη δική του μπύρα το όνομα της…Σπείρα

Ο Κωστής Λεμονής είναι Σκοπελίτης και πριν 2 χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη σκοπελίτικη αφιλτράριστη φρέσκια μπύρα και τα κατάφερε. Το όνομα αυτής «ΣΠΕΙΡΑ». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο People Of Greece μας περιέγραψε πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την παραγωγή μπύρας, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τους στόχους που έχει βάλει για το μέλλον αλλά μας δίνει και συμβουλές για το πώς να πίνουμε τη μπύρα μας.

Συνέντευξη Άρτεμις Καλαμογιώργου

-Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη μπύρα;

Η σχέση μου με τη μπύρα ξεκίνησε ως εκείνη ενός μέσου καταναλωτή, εν μέσω όμως της έμφυτης περιέργειας μου για νέες γεύσεις εξελίχθηκε σταδιακά και σε συνδυασμό με  τη δραστηριοποίηση μου στο χώρο της εστίασης εδώ στο νησί τα τελευταία πέντε χρόνια, έφτασε στο αποκορύφωμα με την πρώτη επίσκεψη σε Μικροζυθοποιείο πριν από δύο μόλις χρόνια!

Σε εκείνη την επίσκεψη τοποθετώ το σημείο μηδέν της περαιτέρω ενασχόλησης μου με τη μπύρα. Το ερέθισμα ήταν τέτοιο, που την επόμενη κιόλας μέρα πήγα μέχρι το πλησιέστερο κατάστημα με είδη οικιακής ζυθοποίησης, πήρα τον πρώτο κάδο ζύμωσης και ένα κιτ από Dry Stout και γύρισα Σκόπελο για να τα ρίξω στο κατσαρολάκι. Το κιτάκι γρήγορα εξελίχθηκε σε inox καζάνι και χειροποίητο cooler-χαλκοσωλήνα, όπως επίσης και ο πρώτος κάδος ζύμωσης έφερε άλλους οκτώ!

Η Σποπελίτικη μπύρα Σπείρα

-Γιατί μπύρα και όχι κρασί ή τσίπουρο ας πούμε;

Η αλήθεια είναι πως έχω αδυναμία και στα δύο! Μα η ικανότητα οικιακής παραγωγής μπύρας ήταν μια μικρή αποκάλυψη για μένα και μου κέντρισε το ενδιαφέρον ευθύς εξ’ αρχής. Με γοήτευσε η ευελιξία στο συνδυασμό των πρώτων υλών καθώς και η κατά βούληση παραγωγή οποιουδήποτε στυλ επιθυμούσα. Ας μη ξεχνάμε πως πρακτικά κάποιος μπορεί να βράζει (όπως συνηθίζεται να λέμε αντί του “παράγει”) μπύρα καθημερινά καθώς οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε απόλυτη αντίθεση με το κρασί (ομοίως και με το τσίπουρο) που τα σταφύλια είναι διαθέσιμα εφάπαξ μια και μόνο φόρα το χρόνο. Έτσι η βελτίωση και η άντληση εμπειρίας είναι συνεχείς με μοναδικό ταβάνι τη φαντασία του εκάστοτε παραγωγού!

Τι είναι η craft μπύρα

-Κάνετε παραγωγή craft μπύρας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τα χαρακτηριστικά της;

Craft μπύρα σημαίνει μπύρα φτιαγμένη με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, χωρίς την προσθήκη πρόσθετων χημικών ή συντηρητικών. Εγώ την craft μπύρα την αντιλαμβάνομαι σαν ένα αγνό, φρέσκο προϊόν με έντονο χαρακτήρα και υπαρκτά γευστικά χαρακτηριστικά, που από τη φύση του με προκαλεί να μη το διαχειριστώ όπως ένα αναψυκτικό.

Οι ποικιλίες της Σπείρας

-Πόσες ποικιλίες έχει η «Σπείρα» και τι ετοιμάζετε για το μέλλον;

Η ΣΠΕΙΡΑ όπως σωστά αναφέρθηκε, βγαίνει στην αγορά εξαρχής με τέσσερα διαφορετικά κι αγαπημένα στυλ. Στη βάση της γκάμας συναντάμε τη γήινη και φιλική ΣΠΕΙΡΑ Golden Ale, διακριτικά ανθικη χωρίς εξάρσεις και με μακρά βυνώδη επίγευση, η οποία καλείται να αναλάβει την ομαλή μετάβαση του καταναλωτή από της ευρείας παραγωγής lager στης υψηλής ποιότητας ale.

Στη συνέχεια συναντάμε τη ΣΠΕΙΡΑ IPA, ένα κεχριμπαρένιο διαμαντάκι με ελαφρώς ανεβασμένο αλκοολικό βαθμό, στο οποίο προσθέσαμε γενναίες ποσότητες τριών λυκίσκων, με αποτέλεσμα ένα εκρηκτικό αρωματικό μπουκέτο τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών.

Κατόπιν βρίσκουμε τη ΣΠΕΙΡΑ Weiss, μια αληθινή σταρόμπυρα, με τους ξεχειλισμένους εστέρες να δίνουν εκείνο το χαρακτηριστικό άρωμα μπανάνας και γαρύφαλλου που χαρακτηρίζει τις γνήσιες γερμανικές Weiss.

Τέλος, το γευστικό ταξίδι έρχεται να ολοκληρώσει η ΣΠΕΙΡΑ Dry Stout, μια κατάμαυρη Stout στην οποία δεν τσιγκουνεύτηκαμε το καβουρδισμένο κριθάρι, με άμεσο αποτέλεσμα τον πέραν του δεόντως έντονο χαρακτήρα φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ και bitter σοκολάτας.

Η Σποπελίτικη μπύρα Σπείρα

 Ενδιαφέρον έχει να σημειώσω πως όλες οι μπύρες μας, από τη στιγμή της εμφιάλωσης και μετά, διατηρούνται σε ψυκτικό θάλαμο ώστε να διαφυλάσσεται στο έπακρο η φρεσκάδα, η ποιότητα και ο χαρακτήρας τους.

Όσον αφορά το μέλλον της Σπείρας, αυτό δεν έχει απολύτως κανέναν περιορισμό σε σχέση με παραγόμενα στυλ ζύθου! Γι’ αυτό υπάρχει το πλάνο για τη δημιουργία μιας μικρής μονάδας εδώ στο νησί, καθώς θα είναι το διαπιστευτήριο για την ευελιξία που έχω θέσει ως στόχο να έχει στα παραγόμενα στυλ της η ΣΠΕΙΡΑ.

Η Σποπελίτικη μπύρα Σπείρα

Το όνομα…

-Γιατί «SPIRA»;

Εν γένει στη ζωή μου επιδιώκω να εμπνέομαι από οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μου, να μετατρέπω σε ιδέα οποιοδήποτε ερέθισμα λαμβάνω καθημερινά. Έτσι λοιπόν, περπατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πέρυσι τέτοια εποχή, συνάντησα πίσω από τη Ροτόντα ένα μικρό καφενείο με το όνομα ΣΠΕΙΡΑ και είπα πως εδώ είμαστε! Να αναφέρω πως η Σπείρα είναι από αρχαιοτάτων χρόνων το σύμβολο της Ζωτικής Δύναμης, μιας δύναμης και μιας ενέργειας που υποδηλώνουν και οι γροθιές του λογοτύπου μας.

Η μπύρα «ΣΠΕΙΡΑ» ξεκίνησε από το νησί των Σποράδων τη Σκόπελο

-Ζείτε και εργάζεστε στη Σκόπελο πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο αντιμετώπισες προβλήματα;

Όπως και με κάθε νέα ιδέα, έτσι και με τη ΣΠΕΙΡΑ στο ξεκίνημα αντιμετώπισα αρκετά θέματα, τα οποία με απόλυτη προσήλωση και σεβασμό σε αυτό που κάνω, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, αν κάποιος περιμένει αυτά να πάψουν να υφίστανται για να ξεκινήσει την υλοποίηση μιας νέας ιδέας, το πιθανότερο είναι να μη την υλοποιήσει ποτέ! Να σημειώσω τέλος, πως το όλο εγχείρημα της ΣΠΕΙΡΑΣ αποτελείται ουσιαστικά απο δύο μέρη, καθώς παράλληλα με την παραγωγή και το λανσάρισμα του brand στην αγορά, ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ στη Σκόπελο και ένα ιδιόκτητο ομώνυμο ζυθοπωλείο, μια μπυραρία κατα κάποιο τρόπο, όπου κάποιος μπορεί να βρει όλα τα διαθέσιμα στυλ της ΣΠΕΙΡΑΣ on tap, δηλαδή σε βαρέλι.

Η Σποπελίτικη μπύρα Σπείρα

Τα σημεία πώλησης

-Από που μπορούμε να την προμηθευτούμε;

Τη ΣΠΕΙΡΑ μπορείτε να την βρείτε στα περισσότερα καφέ, μπάρ κι εστιατόρια του νησιού, καθώς και σε ορισμένα της Σκιάθου, της Αλοννήσου και των Αθηνών. Επίσης μπορείτε να την προμηθευτείτε για να την απολαύσετε στο σπίτι σας, είτε από το ζυθοπωλείο μας είτε από επιλεγμένα supermarket και delicatessen του νησιού.

-Να κλείσουμε με μια συμβουλή από εσάς; Πώς να πίνουμε την μπύρα μας;

Θα παρότρυνα όσους δεν έχει τύχει να δοκιμάσουν ποτέ μια craft μπύρα, να το κάνουν χωρίς καμία επιφύλαξη! Η ελληνική σκηνή έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και όλα τα μικροζυθοποιεία καθώς και οι nomad brewers, όπως η ΣΠΕΙΡΑ, κάνουμε πραγματικά αξιόλογη δουλειά. Εκείνοι που θα δοκιμάσουν τις μπύρες μας, να περιμένουν από αυτές μια πολύ όμορφη γευστική εμπειρία.

Το στοίχημα είναι να φέρουμε τον κόσμο κοντά στην craft μπύρα, ώστε να επιδιώκει να πίνει προϊόντα με ταυτότητα κι όχι χαμηλής ποιότητας βιομηχανικά. Ο μέσος Έλληνας καταναλωτής, πάει στο φούρνο να πάρει το φρέσκο ψωμί του, στο χασάπικο για το φρέσκο κρέας και στο μπακάλικο για ορισμένα τοπικά προϊόντα, πάρα το ελαφρώς αυξημένο κόστος όλων των παραπάνω. Δυστυχώς όμως ακόμη δε κάνει το ίδιο με τη μπύρα του, γεγονός το οποίο έχει έρθει η ώρα να αλλάξει!

 Μέχρι τότε σας εύχομαι να ζείτε όμορφα να είστε δημιουργικοί και να πίνετε τη μπύρα σας δροσερή, όχι παγωμένη!  Σας ευχαριστώ.


Comments are closed.