Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Ιωάννης Πηλίου

Ο Άγιος Ιωάννης ή Αι Γιάννης είναι ένας πολύ δημοφιλής και αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός τόσο για Έλληνες, όσο και για ξένους τουρίστες, που τον κατακλύζουν κάθε χρόνο. Η μεγάλη απήχησή του οφείλεται στις υπέροχες, καθαρές παραλίες του και στην ύπαρξη σύγχρονων τουριστικών υποδομών.

Πράγματι, τα τελευταία είκοσι χρόνια η εξέλιξή του σε υποδομές και τουριστικές εγκαταστάσεις ήταν τόσο μεγάλη που τον μετέτρεψαν σε έναν άκρως αγαπημένο προορισμό χιλιάδων τουριστών ανά τον κόσμο. Οι πολλές καφετέριες, ταβέρνες και κέντρα διασκεδάσεως που υπάρχουν εκεί σας υπόσχονται ευχάριστες στιγμές και διασκέδαση μέχρι πρωίας ενώ το πλήθος των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων θα κάνουν την παραμονή σας εκεί πιο εύκολη.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Ιωάννης Πηλίου

Απολαύστε ατέλειωτες ώρες στην απέραντη παραλία του χωριού, πάνω στην οποία είναι χτισμένο, με τα λευκά μαργαριταρένια βότσαλά της, τη χρυσή άμμο και τα καθαρά αιγαιοπελαγίτικα νερά της, τα οποία έχουν τιμηθεί και με γαλάζια σημαία. Μάλιστα, στο βόρειο άκρο της παραλίας υπάρχει και ένα μικρό λιμάνι όπου δένουν από καΐκια ψαράδων μέχρι πλούσια σκάφη αναψυχής.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Ιωάννης Πηλίου

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνεται η εκκλησία της Ανάληψης στην παραλία του Αγίου Ιωάννη και το μικρό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, κοντά στις κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ (Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης), που έδωσε και το όνομά του στο χωριό. Προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη γίνεται και πανηγύρι στο χωριό στις 24 Ιουνίου, όπου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του κλήδονα. 

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Ιωάννης Πηλίου

Κατά την περιπλάνησή σας στο ψαροχώρι ίσως ακούσετε και για το στοιχειωμένο ξύλινο γιοφύρι του Ροβοάμ που υπάρχει εκεί. Ο Ροβοάμ ήταν ένας καλόγερος που βρισκόταν στο μοναστήρι του Αι Γιάννη και ο οποίος διέθετε πολλή σοφία και γνώσεις. Όταν, λοιπόν, τον ρώτησαν τι πρέπει να γίνει για να στερεώσουν το στοιχειωμένο γεφύρι που υπήρχε εκεί και να συνδεθούν, έτσι, οι κάτοικοι με άλλες περιοχές του Πηλίου, αυτός απάντησε ότι έπρεπε να στοιχειώσουν έναν άνθρωπο μέσα. Η ατυχία, βέβαια, για εκείνον ήταν ότι ο κλήρος έπεσε στον ίδιο, τον οποίο με δόλο οι μάστορες θανάτωσαν. Ο καλόγερος Ροβοάμ, που έδωσε και το όνομά του στο γιοφύρι, θάφτηκε εκεί δίπλα ενώ όταν τον ξέθαψαν κράτησαν το κρανίο του σαν ιερό λείψανο στο μοναστήρι, για να θυμίζει σε όλους το θρύλο.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Ιωάννης Πηλίου

Πολλοί λένε ότι ο Αι Γιάννης χρωστάει τη φήμη του στις δύο παραλίες ξεχωριστής ομορφιάς που τον περιστοιχίζουν, το Παπά Νερό από νότια και την παραλία της Πλάκας από βόρεια. Εσείς αποφασίζετε ποια είναι η αλήθεια, μόνο με μια σας επίσκεψη στον Αι Γιάννη και στις γύρω παραλίες.

πηγη discoverpelio.com


Comments are closed.