Κατασκήνωση Χ.Α.Ν. στο Πήλιο 95 Χρόνια Ιστορίας.

Το 1924 η Χ.Α.Ν. ιδρύει στον Αη Γιάννη την πρώτη κατασκήνωση στην Ελλάδα, ένα νέο θεσμό με πρωτόγνωρα προγράμματα για τους νέους της εποχής.  Πρώτος διευθυντής της κατασκήνωσης ο Λούης Ρης, ο άνθρωπος που έφερε μέσω της Χ.Α.Ν. το μπάσκετ στην Ελλάδα, με συνεργάτη τον Απόστολο Νικολαΐδη.

Πρώτος διευθυντής της κατασκήνωσης ο Λούης Ρης

Πρώτος διευθυντής της κατασκήνωσης ο Λούης Ρης

Το 1932 κατασκευάζοντας σε δικό της χώρο δέκα σκηνές σταθεροποιεί τη λειτουργία της.

Η κατασκήνωση χρόνο με το χρόνο γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο και προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο που θέλουν να τη γνωρίσουν από κοντά αλλά  και αυτό το έργο των ανθρώπων της.

Οι σκηνές των κατασκηνωτών στην πρώτη εγκατάσταση, στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία, 1927

Οι σκηνές των κατασκηνωτών στην πρώτη εγκατάσταση, στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία, 1927 Πηγή lifo.gr
Οι επισκέπτες φθάνουν στον Αϊ Γιάννη, 1926 - "Οι πρώτες αποστολές έφευγαν με καράβι από τη Θεσσαλονίκη και κατέβαιναν με κάτι τεράστια μαδέρια στην παραλία.

Οι επισκέπτες φθάνουν στον Αϊ Γιάννη, 1926 – “Οι πρώτες αποστολές έφευγαν με καράβι από τη Θεσσαλονίκη και κατέβαιναν με κάτι τεράστια μαδέρια στην παραλία.” Πηγή lifo.gr
Μπάνιο στην θάλασσα, 1932

Μπάνιο στην θάλασσα, 1932 Πηγή lifo.gr

Από το 1940 έως και το 1951 διακόπτει κατά περιόδους τη λειτουργία της εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Από το 1952 λειτουργεί ακατάπαυστα φιλοξενώντας δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα αλλά και ξένους, έχοντας δημιουργήσει μοναδική παράδοση στο χώρο.

Για πρώτη φορά δέχεται κορίτσια το 1993

Μέχρι το 1992 λειτουργεί ως κατασκήνωση αγοριών για να δεχθεί από την επόμενη χρονιά για πρώτη φορά στις σκηνές της κορίτσια (έτος 1993).

Το 1994 διοργανώνει την Πανευρωπαϊκή Κατασκήνωση PHILIA με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών ηλικίας 15-17 ετών από 13 χώρες της Ευρώπης.

χαν Πήλιο Αη γιαννης

Το 2019 γιόρτασε τα 95 χρόνια λειτουργίας της, διοργανώνοντας έναν τριήμερο εορτασμό με εκατοντάδες επισκέπτες – παλαιούς κατασκηνωτές να δίνουν το “παρών” στην κατασκήνωση αλλά και στην γύρω περιοχή!

χαν Πήλιο Αη γιαννης
Επέτειος 95 χρόνων!

Πλησιάζοντας την επέτειο των 100 χρόνων της η κατασκήνωση του Πηλίου συνεχίζει το έργο της, με νέες ιδέες, νέα προγράμματα, αλλά πάντα με την ίδια φιλοσοφία που διαπνέεται από το πνεύμα της Χ.Α.Ν..

Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο άρθρο είναι από την ιστοσελίδα lifo.gr που πραγματοποίησε αφιέρωμα και από την επίσημη σελίδα της κατασκήνωσης στο facebook. Το κείμενο είναι από την επίσημη σελίδα της ΧΑΝΘ


Comments to Κατασκήνωση Χ.Α.Ν. στο Πήλιο 95 Χρόνια Ιστορίας.