Πρόσωπα της Μαγνησίας. Αμαλία Γκιζά,Ηθοποιός

Γεννήθηκε στα Γιάννενα και τελείωσε τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Το 1969 πετυχαίνει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου παμψηφεί, και αποφοιτά το 1972. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της παίρνει μέρος στις καλοκαιρινές παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο.

Με την αποφοίτησή της αρχίζει η καριέρα της στο ελεύθερο Θέατρο με πρώτη παράσταση με το θίασο του Πέτρου Φυσσούν και με το έργο της Λίλιαν Χέλμαν «Φρουρά στο Ρήνο». Ακολουθούν παραστάσεις με το «Απλό Θέατρο» του Χρήστου Πολίτη, με το Λαϊκό Πειραματικό θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά, με το θίασο Φέρτη-Καλογεροπούλου στο Θέατρο Αθηνά

Το 1976 επιχειρεί μαζί με τον Βασίλη Μητσάκη θεατρική αποκέντρωση στο Γιάννενα, και δημιουργούν μαζί με άλλους συναδέλφους τον Οργανισμό Ηπειρωτικού Θεάτρου, στον οποίο στηρίχτηκε μετά η δημιουργία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Αμαλία Γκιζά,Ηθοποιός

Το 1979 εργάζεται ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο, όπου έπαιξε στα έργα «Ο Καρδινάλιος της Ισπανίας» του Μοντερλάν, στην Επίδαυρο, με τις τραγωδίες «Φοίνισσες» του Ευριπίδη και «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, στην τραγωδία «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Σεβαστίκογλου, στις «Τρεις αδερφές» του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, στο Θέατρο της Επιδαύρου, στις «Τραχίνιες» του Ευριπίδη και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού, στην τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, στην τραγωδία «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, και «Ίων» επίσης του Ευριπίδη, επίσης στον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη. Με το Εθνικό θέατρο ταξιδεύει στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα παίρνοντας μέρος στις Τραγωδίες, «Φοίνισσες και Προμηθέας Δεσμώτης» με σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Αμαλία Γκιζά,Ηθοποιός

Ο θίασος «ΘΕΑΤΕΣ»

Το 1982, μαζί με τον Βασίλη Μητσάκη, δημιουργούν τον Θίασο «ΘΕΑΤΕΣ», και τον στεγάζουν στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας στην Κυψέλη, όπου ανεβάζουν τα έργα του Βασίλη Μητσάκη: «Η δική μας οικογένεια», «Ό,τι φάμε ό,τι πιούμε», «Τα Σιαμαία του Βόλου, Παρθεναγωγείο – Εργατικό Κέντρο», το παιδικό «Τι όμορφα που είναι τα όνειρα», τα οποία παρουσιάζουν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Το 1985, στα πλαίσια της «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», ανεβάζουν στο Θέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», όπου παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με το θίασο «Θεατές» ανεβάζουν την παράσταση «Δυο σ’ ένα φλεγόμενο ποτάμι», του Όλεγκ Σόσιν, που αναφέρεται στην ζωή του δημοσιογράφου Τζων Ρίντ.

Το 1988 ταξιδεύει με το Θίασο Θεατές για τη Γεωργία στην πόλη Κουταΐσι (αρχαία Κολχίδα), καλεσμένοι από το τοπικό θέατρο της πόλης μέσω αδελφών πόλεων Νίκαια- Κουταΐσι και ανεβάζουν το έργο «Η δική μας οικογένεια» με το εκεί Γεωργιανό θίασο της πόλης, σαν βοηθός σκηνοθέτης. Δίνουν παραστάσεις στην Τυφλίδα με το έργο «Δυο σ’ ένα φλεγόμενο ποτάμι».

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Αμαλία Γκιζά,Ηθοποιός

Η συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Το 1994 συνεργάζεται με το ΔΗΘΕΘΕ Ρούμελης σε έργα ελληνικά, όπως το «Επικίνδυνο Παιχνίδι» του Μανώλη Κορρέ, καθώς και σε ξένα έργα, όπως «Φθινοπωρινή Ιστορία» του Νικολάι Αρμπούζωφ, «Τσάι και Συμπάθεια» του Ρόμπερτ Άντερσον, όπου κρατούσε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σκηνές από Αρχαίο Δράμα, όπως επίσης παίζει την Κλυταιμνήστρα στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Σε παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και σε περιοδεία όλων αυτών των έργων που πραγματοποίησε το ΔΗΠΕΘΕ.

Πρόσωπα της Μαγνησίας. Αμαλία Γκιζά,Ηθοποιός

Το 1997 επιχειρεί μαζί πάντα με το Βασίλη Μητσάκη την δεύτερη αποκέντρωση, αυτή τη φορά στο Βόλο, δεύτερη πατρίδα του Μητσάκη, όπου ανεβάζουν με το θίασο «ΘΕΑΤΕΣ», το «Επικίνδυνο Παιχνίδι» του Μανώλη Κορρέ, και τον «Πειρασμό» του Γρηγ. Ξενόπουλου. Σ’ αυτή την προσπάθεια τους βοήθησε ο «Όμιλος Φίλων του θιάσου «ΘΕΑΤΕΣ», που δημιούργησαν εδώ στο Βόλο, με τη συνδρομή τριακοσίων και πλέον συνδρομητών που πίστεψαν στην προσπάθειά τους.

Από τότε μέχρι και σήμερα συμμετέχει σε πολλά πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Βόλου καθώς και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου, σε εθελοντική βάση, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, ποιητικές βραδιές, μουσικές τραγουδιστικές βραδιές, λογοτεχνικά απογεύματα.

Το 2013 επί Δημάρχου Πάνου Σκοτεινιώτη έπαιξε στο καινούργιο έργο του Βασίλη Μητσάκη «Ο Δελμούζος ξανά στο Βόλο», σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Έχει εργαστεί στον κινηματογράφο και στην Τηλεόραση, σε πολλά σήριαλ, με τελευταίο την εμφάνισή της στον «Επισκέπτη της Ομίχλης».


Comments are closed.