Ταινία αφιέρωμα στον Κώστα Τσάκωνα -Τον γελαστό ηθοποιό που μεγάλωσε με συσσίτια και βιοπάλη

Το «Όλο γελούσε» είναι μία ταινία-αφιέρωμα του Θόδωρου Μαραγκού για τον στενό συνεργάτη και φίλο του Κώστα Τσάκωνα.

Καταγράφει το πέρασμα ενός καλλιτέχνη μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες της ζωή του κι από όλες τις κωμικοτραγικές καταστάσεις της εποχής του.

Συσσίτια και βιοπάλη

Έξι χρόνια στα συσσίτια, 6 χρόνια στη βιοπάλη, 6 χρόνια στις βαριές δουλειές, 6 χρόνια στις πιο βαριές δουλειές και τα υπόλοιπα 50 χρόνια έκανε τον κόσμο και να γελάει, αλλά και να αισθάνεται περήφανος γι’ αυτόν, γιατί ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του.

Ταινία αφιέρωμα στον Κώστα Τσάκωνα -Τον γελαστό ηθοποιό που μεγάλωσε με συσσίτια και βιοπάλη

Ο πρόωρα χαμένος ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα» που γύρισε το 1981 ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός.

Η σχέση των δύο ανδρών είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν, με τον Τσάκωνα να παίζει στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μαραγκού, το «Λάβετε Θέσεις», μια ταινία του 1973 που απέσπασε μια σειρά βραβείων και διακρίσεων στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φωτογραφίας αλλά και Τιμητική Διάκριση).

Ο Κώστας Τσάκωνας, όμως, συνέχισε δίπλα στον Μαραγκό και στις δύο ταινίες που γύρισε ο σκηνοθέτης στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο («Από πού πάνε για τη χαβούζα», 1978 & «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», 1980).

Ταινία αφιέρωμα στον Κώστα Τσάκωνα -Τον γελαστό ηθοποιό που μεγάλωσε με συσσίτια και βιοπάλη

Ο Κώστας Τσάκωνας έφυγε από τη ζωή το 2015.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβρη του 2018, ο Θόδωρος Μαραγκός ολοκληρώνει την ταινία-αφιέρωμα στον παλιό καλό συνεργάτη του με τον τίτλο «Όλο γελούσε».

Το «Όλο γελούσε» συμμετείχε το Νοέμβριο του 2018 στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο γέλιου του κοινού και το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Το «Όλο γελούσε» κάνει έξοδο στους κινηματογράφους στις 9 Μαΐου από τη Filmcenter Τριανόν.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός

Μοντάζ: Τζανέτος Κομηνέας

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Μαραγκού

Διάρκεια: 60’

Πηγή άρθρου iefimerida.gr


Comments are closed.