Πρόσωπα της Μαγνησίας. Ναυσικά Καψαλά,Βιολόγος-Αφηγήτρια

Η Ναυσικά Καψαλά είναι βιολόγος και αφηγήτρια. Οι ρίζες της είναι στο Πήλιο και μεγάλωσε στο Βόλο. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είναι στη διδακτική της βιολογίας και το διδακτορικό της αφορά στην αφήγηση ως εκπαιδευτικό εργαλείο στη διδασκαλία της βιολογίας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αναζήτηση αποτελεσματικών μεθόδων διδασκαλίας βιολογικών θεμάτων, και στην επικοινωνία της επιστήμης. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων.

Ναυσικά Καψαλά βιολόγος

Ο συνδυασμός της βιολογίας με την αφήγηση

Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές της σπουδές ολοκλήρωσε το διετή κύκλο μαθημάτων στη «Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης» που διοργανώνεται από τη ΜΚΟ «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών», παρακολούθησε το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “MYTHOS” (σύμπραξη Grundvig αφηγηματικών φορέων πέντε χωρών) με θέμα την πολύγλωσση αφήγηση και την καλλιτεχνική διερμηνεία, και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης: Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης «Μυθολόγιο».

Διδάσκει βιολογία ως αναπληρώτρια καθηγήτρια σε Λύκεια της Αθήνας και στο παρελθόν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ζωγράφου. Έχει σχεδιάσει πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα φυσικών και περιβαλλοντικών επιστημών.

Συνδυάζει τις δύο της αγάπες, την επιστήμη και την αφήγηση, στα πλαίσια καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών δράσεων. Αφηγείται στα ελληνικά και στα αγγλικά μύθους, παραμύθια, βιωματικές και επιστημονικές ιστορίες και έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις καθώς και σε φεστιβάλ αφήγησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Comments are closed.