Η Δωροθέα Πέρπερα είναι καθηγήτρια φιλόλογος στην ιδιωτική αλλά και στη δημόσια εκπαίδευση του Βόλου αλλά και άλλων πόλεων. Το 2012 δημιουργεί το δικό της εκπαιδευτήριο. Έχει εξειδικευτεί στη «Νεοελληνική Λογοτεχνία ,στην Ιστορία και τη Θεωρία της Λογοτεχνίας». Συνεργάζεται ως κριτικός λογοτεχνικών βιβλίων σε Ιντερνετικές Σελίδες που προβάλλουν το ποιοτικό βιβλίο , με Εκδοτικούς Οίκους για τη διόρθωση και επιμέλεια λογοτεχνικών βιβλίων και με συγγραφείς για την παρουσίαση και προώθηση του έργου τους .
Έχει κατάρτιση σε «Θέματα μαθησιακών δυσκολιών και επιμόρφωση στη χρήση νέων τεχνολογιών από καθηγητές για τη γλωσσική διδασκαλία, την εμπλοκή των μαθητών δημοτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην έρευνα και την ενθάρρυνση των νέων να διαβάζουν λογοτεχνία». Από τo 2016 είναι υπεύθυνη επικοινωνίας και μάρκετινγκ και στο χώρο του εμπορίου .
Η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις και κινήσεις
Συμμετέχει στην κοινωνία των πολιτών, σε εθελοντικές δράσεις και κινήσεις για παραβιάσεις δικαιωμάτων και υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Μια πολίτης με λόγο και κοινωνική δράση που παρακολουθεί τα πολιτικά δρώμενα και πιστεύει πως οι ομάδες και τα δίκτυα ανθρώπων που συμμετέχουν στα κοινά μπορούν να βελτιώσουν δημιουργικά το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και να συμβάλλουν στη μείωση της κοινωνικής ανισότητας.
Δείγματα τέτοιας δράσης της αποτελούν η συμμετοχή της και η διδασκαλία στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Μαγνησίας και η δημιουργία βιβλιοθηκών σε τοπικό επίπεδο (2016 χωριό Τρίκερι Ν.Πηλίου και Δεκέμβριος 2018 στο Ορφανοτροφείο Βόλου ,2019 ενίσχυση της δανειστικής βιβλιοθήκης του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας, «Ιππόκαμπος»),μέλος της «Ομάδας Γονέων» της Εκκλησίας «Ανάληψη» στο Βόλο και Συλλόγου γονέων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Μέλος φιλανθρωπικών συλλόγων :της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Βόλου ( που παρέχει βοήθεια προς το Ίδρυμα «Ορφανοτροφείο Βόλου») ,του σωματείου «Το Ράφι της Αγάπης» που ιδρύει βιβλιοθήκες σε χώρους που φιλοξενούνται ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή που υποστηρίζονται ευπαθείς ομάδες .
Το Κοινωνικό δίκτυο «Μαμάδες της Μαγνησίας»
Με δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο για την ενημέρωση και τη δραστηριοποίηση της κοινής γνώμης και των φορέων δημόσιας διοίκησης σε θέματα οικογένειας ,δικαιωμάτων παιδιού, προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς ,περιβαλλοντικής κρίσης ,εκπαίδευσης. Δημιουργός του κοινωνικού δικτύου μαμάδων (2012), «Μαμάδες της Μαγνησίας», που λειτουργεί με ενημερωτική και έντονη φιλανθρωπική δράση.
Πρώην συνεργάτης στην ιντερνετική στήλη «Βιβλιοκρτική »του webside του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τρκερίου και εξωτερικός συνεργάτης του Blog «Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών». Νυν αρθρογράφος στην έντυπη στήλη της εφημερίδας Ταχυδρόμος. Δημιουργός του ιστοτόπου για την οικογένεια,τον πολιτισμό και τις δράσεις αλληλεγγύης perpera.online. Για να το βρείτε πατήστε εδώ
Καθώς η συνεχής διαδικασία μάθησης πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και να εξυπηρετεί τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου σε κάθε στάδιο της ζωής του τα τελευταία χρόνια έλαβε εκπαίδευση «Εκπαιδευτή Ενηλίκων» .
Προβληματισμένη για το μέγεθος της απειλής που συνιστά το έγκλημα για την διεθνή κοινότητα και γνωρίζοντας πως το criminal profiling μπορεί να ρίξει φως σε στοιχεία που να αποδειχθούν πολύτιμα για την εξιχνίαση αλλά και για την πρόληψη μορφών εγκληματικότητας έλαβε κατάρτιση « Ειδικού Αναλυτή Προφίλ Εγκληματιών» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εγκληματολογική Ψυχολογία) .
Σεβόμενη την ανάγκη για ειδική εκπαιδευτική προσέγγιση και φροντίδα των ατόμων με ειδικές/ ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες ,απέκτησε εξειδίκευση στην «Ειδική Αγωγή» (Διεπιστημονικές Πρακτικές Σύγκλισης) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι απαιτήσεις της έκδοσης και δημοσιοποίησης κειμένων για άψογη διαχείριση της διόρθωσης και αρτιότητα των κειμένων την οδήγησαν φέτος σε σπουδές στη «Διόρθωση λογοτεχνικών, θεωρητικών, δημοσιογραφικών κειμένων»
Το ενδιαφέρον και η αγάπη της για το παιδί, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων του και την ικανοποίηση της βασικής του ανάγκης που είναι το παιχνίδι μέσα από νέες εκπαιδευτικές τεχνικές ,όπως είναι το Θεατρικό Παιχνίδι ,την οδήγησαν φέτος στη φοίτησή της στο «Θέατρο και Εκπαίδευση – Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Σχολείο. Θεατρική Αγωγή και Επιμόρφωση» Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Με αφετηρία την ευθύνη που της αναλογεί ως έμπειρης εκπαιδευτικού να συμβάλει στη δυναμική ανάπτυξη των παιδιών μας από τον Ιούνιο του 2020 εργάζεται ως υπεύθυνη οργάνωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΔΑΠ «ΔΗΜΗΤΡΑ kids ».
Η Δωροθέα Πέρπερα είναι Φιλόλογος, Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΔΑΠ «Δήμητρα Kids”