Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Βλάσιος Πηλίου

Ο Άγιος Βλάσιος είναι κτισμένος στις πλαγιές του Πηλίου στον δρόμο που οδηγεί από τα Άνω Λεχώνια στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από τον Βόλο. Το χωριό (πρώην ανεξάρτητη κοινότητα και νυν Τοπική Κοινότητα του Δήμου Βόλου) εκτείνεται από τον Παγασητικό κόλπο (οικισμός Μαλάκι) έως τα μέσα υψώματα του όρους Πηλίου. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 322 κατοίκους (Απογραφή 2011) και στο χωριό λειτουργεί παιδικός σταθμός και δημοτικό σχολείο.

Η ονομασία

Η ονομασία του οφείλεται στην εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον ομώνυμο άγιο και χτίστηκε το 1836, σε χώρο που ήταν παλιά ένα μικρό μοναστήρι. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καραμπάς ή Καραμπάσι, που στα τουρκικά σημαίνει μαύρη κεφαλή.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Βλάσιος Πηλίου
Ο Άγιος Βλάσιος (τότε Καραμπάσι) σε επιχρωματισμένη κάρτα που ταχυδρομήθηκε το 1917. Δημιουργός: Στέφανος Στουρνάρας (1867–1928).

Η ιστορία

Στα χρόνια αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881), το Καραμπάσι έγινε διαμέρισμα του Δήμου Νηλείας. Το 1914, το Καραμπάσι έγινε ανεξάρτητη κοινότητα και το όνομά του άλλαξε σε Άγιος Βλάσιος, από την ομώνυμη εκκλησία του χωριού που είναι κτίσμα του 1836. Στις 13 Μαΐου 1944, το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές.Κάηκε το 70% των σπιτιών και σκοτώθηκαν 11 κάτοικοι. Τρείς απ’αυτούς τους μετέφεραν στο Βόλο στο κολαστήριο της Κίτρινης Αποθήκης και τους εκτέλεσαν με απαγχονισμό στις 31 Μαϊου το 1944 στο Ορμάν Μαγούλα. Τέλος τρείς απ’τους συλληφθέντες οι οποίοι είχαν σταλεί όμηροι στη Γερμανία, επέστρεψαν μετά την απελευθέρωση.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Άγιος Βλάσιος Πηλίου

Από το 1998, ο Άγιος Βλάσιος αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αρτέμιδος, που έχει την έδρα του στα Άνω Λεχώνια. Στην διοικητική περιφέρεια της πρώην κοινότητας και νυν δημοτικού διαμερίσματος του Αγίου Βλασίου ανήκουν τέσσερις οικισμοί:

Το χωριό απέχει 5 χιλιόμετρα από τις παραλίες του Παγασητικού και 20 χιλιόμετρα από τις παραλίες του Αιγαίου. Η θέση του το καθιστά το ιδανικό ορμητήριο για τις εξερευνήσεις σας στο βουνό των Κενταύρων όλες τις εποχές.

Τα ξακουστά λεμονάτα.

Ο Άγιος Βλάσσης είναι από τα πιο προκομμένα χωριά του Πηλίου που στηρίζουν ακόμα την οικονομία τους στη γεωργική παραγωγή, χάρη κυρίως στα ξακουστά λεμονάτα ροδάκινα που παράγει. Παράλληλα όμως ενδιαφέρεται πάντα και για την από παράδοση πολιτιστική του ανέλιξη και το κύριο βάρος για αυτή την προσπάθεια έχει επωμιστεί ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού, που καταφέρνει να οργανώνει πάντα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Στις 24 Ιουλίου πραγματοποιείται το λαϊκό πανηγύρι στην μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια μέχρι το πρωί και στις 11 Φεβρουαρίου στην εκκλησία του Άγιου Βλάσση γίνεται θρησκευτική πανήγυρης για τον εορτασμό του Αγίου


Comments are closed.