Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Φυτόκο Μαγνησίας

Το Φυτόκο είναι ένας μικρός οικισμός, αναγνωρισμένος από το 1961, έτος κατά το οποίο προσαρτήθηκε στην κοινότητα Μακρυνίτσας. Το 1972 αποσπάστηκε από αυτήν και ενσωματώθηκε στο Δήμο της Ν.Ιωνίας (σήμερα Δήμος Βόλου) του Νομού Μαγνησίας, μαζί με την κοινότητα των Μελισσιάτικων και την περιοχή “Κλήμα” – Φυτόκου.

Με βάση την απογραφή του πληθυσμού το 2011 ο οικισμός έχει 132 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 4,34 χλμ.(9′ με το αυτοκίνητο) βόρεια από το κέντρο της πόλης της Ν. Ιωνίας και η πρόσβαση είναι εύκολη, αφού ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι το τέλος του οικισμού, όπου και βρίσκεται ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου. Πριν τον οικισμό συναντάμε τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα ο οποίος συγκεντρώνει αρκετούς πιστούς. Συνεχίζοντας βόρεια του οικισμού σε χωματόδρομο καλής βατότητας και μετά από 3 χιλιόμετρα βρίσκεται η γυναικεία Μονή της “Παναγίας Γοργοϋπήκοου”.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Φυτόκο Μαγνησίας

Η βασική καλλιέργεια της περιοχής είναι η ελιά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού αποτελείται από ελαιοπερίβολα, αλλά το μοναδικό ελαιοτριβείο έχει κλείσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Σημαντική είναι η συμβολή τα τελευταία χρόνια του Αγροτικού, Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φυτόκου στην ανάδειξη του οικισμού.


Comments are closed.