Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Χάνια, Πηλίου

Τα Χάνια είναι ένας ορεινός οικισμός που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μ, σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Πηλίου. Διαθέτει αρκετό πράσινο, που αποτελείται κυρίως από οξιές, καστανιές και έλατα ενώ ενώνει το δυτικό με το ανατολικό Πήλιο. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες το επισκέπτονται, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το όνομα της περιοχής λέγεται πως οφείλεται στα παλαιά πανδοχεία (χάνια) που υπήρχαν εκεί και εξυπηρετούσαν τους ταξιδιώτες και τους εμπόρους προσφέροντάς τους κατάλυμα. Κάποια εξακολουθούν να διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας.

Ενδείκνυται για διακοπές οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αφού προσφέρει εναλλαγές παραστάσεων. Την τιμητική του, όμως, την έχει τον χειμώνα αφού κοντά στα Χάνια λειτουργεί κέντρο χειμερινών σπορ, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε αν είστε λάτρης του χιονιού και της χειμερινής περιπέτειας. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Αγριόλευκες, μόλις 2 χλμ. από τα Χάνια, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, που δημιουργήθηκε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου.

photo by Grigoris Koulouriotis

Εκεί το υψόμετρο είναι περίπου 1500 μ., πρόκειται, δηλαδή, για ένα από τα χαμηλότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Είναι, όμως, από τα πιο δημοφιλή και παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, λάτρεις του σκι και όχι μόνο. Διαθέτει πολύ καλές κτιριακές υποδομές διεθνών προδιαγραφών και πίστες συνολικού μήκους 7,5 χλμ.

Στο χώρο λειτουργούν έξι πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ενώ λειτουργεί και σχολή εκμάθησης σκι για τους λιγότερο έμπειρους σκιέρ. Στο χώρο του χιονοδρομικού υπάρχει και σαλέ, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε ενδιάμεσα των χειμερινών δραστηριοτήτων σας. Η περιοχή έχει πλούσια βλάστηση και πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, στον Παγασητικό κόλπο από αριστερά και στο Αιγαίο πέλαγος από δεξιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο χωριό, επιδοθείτε σε πεζοπορία, ιππασία, ποδήλατο του βουνού ή οργανώστε κάποιο πικ-νικ σε ένα από τα μυθικά δάση.

Μην παραλείψετε, βέβαια, να δοκιμάσετε και το φημισμένο ντόπιο μαύρο κρασί, το σπεντσοφάι και τη φασολάδα σε κάποιο από τα παραδοσιακά ταβερνάκια του οικισμού.

Πηγή discoverpelio.com


Comments are closed.