Λαρισαίοι φτιάχνουν σπίτια από άχυρο και πηλό με μόλις 1500 ευρώ

Το Cob house δεν είναι κάποιος καινούριος επαναστατικός τρόπος όσον αφορά στο χτίσιμο ενός σπιτιού. Αντιθέτως πρόκειται για αρχαία τεχνική χτισίματος με φυσικά υλικά. Χρησιμοποιούνται μάζες πηλού, που αναμιγνύονται με άμμο και με άχυρο και τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη.

Έτσι, διαμορφώνονται μονολιθικές κατασκευές, οι οποίες έχουν μεγάλη σταθερότητα και ανθεκτικότητα. Τέτοιου τύπου σπίτια χτίζονται από τον 11οαιώνα σε πολλά μέρη του πλανήτη, ενώ στη Βρετανία, όπου είναι πιο διαδεδομένα, αρκετά σπίτια Cob έχουν επιζήσει για πάνω από 500 χρόνια και είναι ακόμα κατοικήσιμα.

Πρόκειται για μέθοδο φυσικής δόμησης για την οποία τα υλικά που απαιτούνται εξασφαλίζονται από τη γύρω φύση. Κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανανεώσιμα, όπως τα δέντρα και το άχυρο, ενώ κάποια άλλα, όπως η πέτρα και το χώμα, υπάρχουν σε τέτοια αφθονία στη φύση, που τα καθιστά πρακτικά ανεξάντλητα.

φυσικά σπίτια cob

Το κόστος των σπιτιών

Τα υλικά αυτά χρειάζονται ελάχιστη επεξεργασία ή μεταφορά με αποτέλεσμα τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη να είναι αρκετά χαμηλά. Το κόστος για την κατασκευή ενός Cob house κυμαίνεται από 200-800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με τα υλικά.

Στο cob.gr ασχολούνται με τη φυσική δόμηση και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, δύο πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η πρώτη στην φάση της κατασκευής μιας κατοικίας ενώ η δεύτερη στην διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν. Και οι δύο καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος.

Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση φυσικών, τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.

φυσικά σπίτια cob

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται

Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειάζονται. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται μεταφορά, τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη είναι χαμηλά. Μερικά από αυτά τα υλικά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως οι πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα.

Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα.

Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι πιο λογικό να επιστρέψουμε σε πιο αθώα φθηνά και υγιεινά οικοδομικά υλικά;

φυσικά σπίτια cob

Το πρώτο τους σπίτι από cob

Tο  πρώτο τους σπίτι με φυσικά υλικά και ένα από τα πρώτα παγκοσμίως μετά την αναβίωση της φυσικής δόμησης στις αρχές της δεκαετίας του 90. Το στοίχημα ήταν αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοια από δύο άτομα και πόσο οικονομικό μπορεί να είναι.

Χτίστηκε με τη μέθοδο του στιβαχτού πηλού (cob). Η απόφαση τους  βασίστηκε στην στιβαρότητα της κατασκευής, την απλότητα των εργαλείων, το χαμηλό κόστος και την μεγάλη ελευθερία που προσφέρει στον σχεδιασμό. Τους  γοητεύει, και εξακολουθεί να τους  γοητεύει,όπως λένε στην επίσημη ιστοσελίδα τους, η δυνατότητα του να πλάθεις το σπίτι με τα χέρια σα γλυπτό. 

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν  κάποια υλικά που συλλέξανε μόνοι τους,και  κάποια άλλα που τους  προσφέρθηκαν δωρεάν ή αγοράσανε μεταχειρισμένα, ξοδεύοντας περίπου το ποσό των 1.500 €. Χρειάστηκαν πέντε μήνες προσωπικής εργασίας, δουλεύοντας απογεύματα και Σαββατοκύριακα, για να χτίσουν ένα ολόκληρο σπίτι κυριολεκτικά με τα χέρια τους

Σήμερα το cob.gr είναι ένας ελληνικός κοινωνικός συνεταιρισμός που ασχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιωσιμότητα , χτίζοντας, εκπαιδεύοντας και «γεμίζοντας» τον πολιτισμό μας με εστίες αειφορίας.

Και δεν μιλάμε για μία χούφτα ανθρώπων, αλλά για μια συνεργαζόμενη ομάδα από 30 μηχανικούς και αρχιτέκτονες, άλλους τόσους φυσικούς χτίστες, 1.600 εθελοντές και 20.000 ανθρώπους να παρακολουθούν τις δραστηριότητές του..

Οι πληροφορίες συλλέχτηκαν από την ιστοσελίδα τους  www.cob.gr


Comments are closed.