Ποια Βολιώτισσα έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας

Γόνος επίλεκτης βολιώτικης οικογένειας, η Κλαίρη Συνοδινού γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Επί σειρά ετών, διετέλεσε Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοπαθολογίας και Ψυχανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αλλά και Ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 7.

Στο μακροσκελές βιογραφικό της, καταγράφεται η μακρά της πορεία στην Ελλάδα και τη Γαλλία, το σημαντικό κλινικό έργο που έχει προσφέρει, πολλές φορές αμισθί, αλλά και οι  ερευνητικές της εργασίες, με επίκεντρο πάντα την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Στη Γαλλία συνεργάστηκε με μεγάλες προσωπικότητες στην ψυχανάλυση, όπως οι,  Γκιζέλα Πανκόφ, Αντρέ Γκριν, Μισέλ Φαίν, Μισέλ Ντε Μιζάν, Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ, Κλωντ Σματζά, το ζεύγος Μποτελλά κ. ά.

Από το 1993  που επέστρεψε στην Ελλάδα, η διδασκαλία της,  εκτός από το Πάντειο, επεκτάθηκε στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Καλαμάτας, ενώ δε σταμάτησε τη συνεργασία της με την Ψυχαναλυτική Εταιρεία και το Ψυχοσωματικό Ινστιτούτο Παρισίων.

Στο Παρίσι είχε επίσης εργαστεί σε ψυχιατρεία και  στο ογκολογικό νοσοκομείο Paul Brousse, πάνω σε ψυχοσωματικές ασθένειες. Η θεωρητικοκλινική πείρα της στον αυτισμό καταγράφηκε στο βιβλίο της Αutisme infantile, approche therapeutique, ed. Aubier, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τον Καστανιώτη, με τον τίτλο Ο παιδικός αυτισμός (Θεραπευτική προσέγγιση).

Για την προσφορά της στο γαλλικό πολιτισμό, την επιστήμη και  τον άνθρωπο  τιμήθηκε, το 2013, με  το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας,  που απονέμεται σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

«Από τριών ετών ακολουθούσα την μητέρα μου στα ιδρύματα, τα οποία ίδρυε και εργαζόταν αφιλοκερδώς, παιδικούς σταθμούς, γηροκομείο,  Ελληνική Μέριμνα, συσσίτια και άλλα. Εκείνη ήταν που μου επέτρεψε να μπω στον κόσμο της, που ήταν ένας κόσμος φροντίδας εκεί όπου υπήρχε κρίση και ανάγκη».Είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2013 η Κλαίρη Συνοδινού σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» και στη Γλυκερία Υδραίου.

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών στις 13 Ιανουαρίου 2017 .


Comments are closed.