Σεμινάριο εκμάθησης της γραφής Braille στο Βόλο

Το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί» θα δέχεται αιτήσεις εγγραφής για τη συμμετοχή στα σεμινάρια εκμάθησης του συστήματοςγραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille από την Τετάρτη 02 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Υποβολή αιτήσεων – πληροφορίες, καθημερινά 10:00 με 13:00 στη γραμματεία του σωματείου επί της Κ. Καρτάλη 152 – Ανθ. Γαζή στο τηλέφωνο 2421027730 και στην ιστοσελίδα του σωματείου www.maty.gr.

Σεμινάριο εκμάθησης της γραφής Braille στο Βόλο

Λίγα λόγια για την γραφή braille 

Κώδικας Μπράιγ ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ (γαλλ. Louis Braille).

Το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο.

Σεμινάριο εκμάθησης της γραφής Braille στο Βόλο

Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».Το 1958 το υπουργείο Παιδείας καθιέρωσε το εξάστιγμο αλφάβητο Braille ως το επίσημο αλφάβητο για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών.

Σεμινάριο εκμάθησης της γραφής Braille στο Βόλο

Comments are closed.