Ένας κρυμμένος θησαυρός.Ο Άγιος Νικολάκης ο θαλασσινός βρίσκεται στο Βόλο και λίγοι τον ξέρουν.

Ο Αγιος Νικολάκης ο θαλασσινός (όπως είναι γνωστός στους Βολιώτες), απέχει περίπου 100 μέτρα από την ξηρά. Η χρονολογική ταυτοποίηση του ναΐσκου χάνεται στον χρόνο, καθώς ενδέχεται να έχει κτισθεί και στο τελευταίο κομμάτι του Μεσαίωνα (14ος – 15ος αιώνας).

Η παλαιότερη έγγραφη αναφορά για το συγκεκριμένο εκκλησάκι που είναι γνωστή, υπάρχει στο έργο του Ρήγα Φεραίου «Νέος Ανάχαρσις» (Βιέννη 1797), όπως έχει καταγράψει ο Δ. Καραμπερόπουλος. Συγκεκριμένα ο Ρήγας αναφέρει: «Εις αυτόν τον λιμένα κατά την βάσιν του ακρωτηρίου Πύρρας και Δευκαλίωνος, λεγόμενον την σήμερον Αγκίστρι, κείνται τα ερείπια της Δημητριάδος. Αντικρύ του νησιού όπου είναι ο Άγιος Νικόλαος, επάνω εις το Αγκίστρι είναι ένα οίκημα μεγάλον πελεκημένον με σφυρί εις μίαν μόνην πέτραν και λέγεται Δασκαλιό κατά παραφθοράν του Δευκαλίων».

Phoenix_Aerial_ Photography

Η γεωγραφική συντεταγμένη

Η σημείωση αυτή μας δίνει και την γεωγραφική συντεταγμένη, δηλαδή ότι το ξωκκλήσι βρίσκεται στη βραχονησίδα Δευκαλίων, στο Αγκίστρι, την γνωστή αγκάλη του Σωρού. Επίσης ο Ρήγας Φεραίος αναφέρει στη «Χάρτα» ότι στο νησάκι, εννοώντας τη βραχονησίδα, υπάρχει το σημείο του Σταυρού που δηλώνει την ύπαρξη προσκυνήματος.

Η προφορική παράδοση

Τέλος, υπάρχει προφορική παράδοση ότι πρόκειται για αφιερωματικό ναό ψαράδων που κινδύνευσαν και διασώθηκαν αλλά αυτό δεν αποκλείει να έχει κτισθεί το σημερινό κτίσμα, σε ερείπια παλαιοτέρου. Οι αλιείς που περιπλέουν την περιοχή δεν παραλείπουν να ανεβαίνουν στο «σπιτάκι» του Αγίου να ανάψουν το κεράκι τους αλλά και μερικές φορές για να ευπρεπίσουν το ναό, που είναι εκτεθειμένος στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το εκκλησάκι είναι “υιοθετημένο” από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων 58ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βόλου. Εδώ και πέντε χρόνια οι οποίοι το φροντίζουν τακτικά για να είναι σε καλή κατάσταση.

Πηγή πληροφοριών απο το άρθρο στον taxydromos.gr
Οι φωτογραφίες είναι απο το βίντεο που παραθέτουμε παρακάτω της εταιρείας Phoenix_Aerial_ Photography


Comments are closed.