Ο πλάτανος της Τσαγκαράδας

Ο Πλάτανος της Τσαγκαράδας είναι ένα από τα γηραιότερα δέντρα ολόκληρης της Ευρώπης, με την ηλικία του να ανέρχεται στα 1000 χρόνια, υπάρχουν ωστόσο  και απόψεις που στηρίζουν πως ξεπερνά τα 1000 έτη και φτάνει ως και τα 1200. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας στο βουνό Πήλιο του Νομού Μαγνησίας και αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής και γενικότερα αξιοθαύμαστο φυσικό μνημείο.

Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται στα 15 μέτρα. Η κόμη του πλάτανου είναι τόσο μεγάλη ώστε είναι δυσχερής η μέτρησή της, ενώ η συνολική περίμετρός της μπορεί να ξεπερνά και τα 40 μέτρα. Τα κλαριά του είναι τόσο παχιά και ογκώδη όσο ο κορμός ενός δέντρου.

Η γενική κατάσταση του δέντρου είναι πολύ καλή. Παρόλα αυτά, ο κορμός του έχει μια κουφάλα που είναι κλεισμένη με λαμαρίνα. Επίσης το κούτσουρο ενός κλαριού του ακουμπάει σε έναν μαρμάρινο τοίχο στήριξης.

Φύεται σε υψόμετρο 450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης του πλατάνου είναι ότι το πλακόστρωτο της πλατείας κάθε περίπου 15 χρόνια ανακατασκευάζεται, καθώς οι πλάκες ανασηκώνονται σε πολλά σημεία και δημιουργούν πρόβλημα στους επισκέπτες.

Πηγή el.m.wikipedia.org


Comments are closed.