Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Χόρτο Μαγνησίας

Το Χόρτο είναι ένα γραφικό τουριστικό παραθεριστικό κέντρο κτισμένο σε έναν όμορφο μικρό όρμο στο εσωτερικό του Παγασητικού κόλπου σε απόσταση 47 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον Βόλο.

Στην περιοχή του Χόρτου τοποθετείται η αρχαία πόλη Σπάλαθρα. Αμυδρά δείγματα αυτής της παλιάς ακμής του τόπου είναι τα ίχνη ενός μονόχωρου ναού πάνω στο οδόστρωμα του δρόμου, τα λείψανα ενός μεγαλύτερου, του Αγίου Νικολάου, στην κορυφή του υπερκείμενου λόφου, όπου επίσης πιθανολογείται η παρουσία κάποιου φρουρίου που έδωσε και στο λόφο το όνομα “Χορτόκαστρο”.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Χόρτο Μαγνησίας

Όντας επίνιο της Αργαλαστής, και μοναδικό λιμάνι στην πλευρά του Νοτίου Πηλίου, τα Σπάλαθρα ήταν συχνός προορισμός για τα εμπορικά πλοία ιδιαίτερα επί Ενετικής εποχής. Στους Ενετούς είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το μέρος για την ποικιλλόμορφη βλάστησή του και την ομορφιά του, πράγμα που τους οδήγησε στο να αναφέρονται στο χωριό με την ονομασία “Hortus” όπου στα λατινικά σημαίνει κήπος/παράδεισος.

Ο οικισμός γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα χρόνια του Μεσοπολέμου ως διαμετακομιστικό κέντρο της ελιάς που μεταφερόταν από την ενδοχώρα του Νότιου Πηλίου προς το απάνεμο λιμάνι του Χόρτου.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Χόρτο Μαγνησίας

Σήμερα είναι γνωστό ως παραθεριστικό κέντρο, ιδανικό για οικογενειακές διακοπές με μικρά παιδιά, ενώ πολλοί είναι εκείνη που μέχουν στην περιοχή και το χειμώνα σε ιδιόκτητες βίλες. Η ονομασία του οικισμού δόθηκε, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι , απ’το πολύ χόρτο που αναπτύσσεται στην περιοχή.

Στο Χόρτο υπάρχει το λαογραφικό μουσείο του ιδρύματος Αγγελίνη, όπου εκτίθεται πλούσια συλλογή από οικιακά σκεύη, παλαιά αντικείμενα, εργαλεία της καθημερινής ζωής, παραδοσιακές στολές και βιβλία. Το πολιτιστικό ίδρυμα λειτουργεί και ένα μικρό υπαίθριο θέατρο με πλούσιες εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή el.wikipedia.org


Comments are closed.