Η Βολιώτισσα Ελένη Νταφέκα μας «ταξιδεύει» παίζοντας πιάνο

Εδώ και λίγες μέρες η Βολιώτισσα Ελένη Νταφέκα ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Youtube ένα βίντεο 23 λεπτών με την ίδια να παίζει στο πιάνο της και να μας ταξιδεύει μέσα από τη μουσική του.

Η Ελένη Νταφέκα αποδίδει τα έξι κομμάτια για πιάνο, Op. 118, που είναι μερικές από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις που έγραψε ο Johannes Brahms για σόλο πιάνο. Ολοκληρώθηκε το 1893 και ήταν αφιερωμένο στην Clara Schumann, η συλλογή ήταν η προτελευταία σύνθεση που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του Brahms.

Απολαύστε το

Λίγα λόγια για την Ελένη Νταφέκα από το αφιέρωμα που της είχε γίνει στο Secret Volos στις 16 Νοεμβρίου του 2019

Η Ελένη Νταφέκα αποφοίτησε με Δίπλωμα Πιάνου «Άριστα Παμψηφεί» και Α’ Βραβείο από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου στην τάξη του Ντίνου Μαστρογιάννη καθώς και με Πτυχία Ανωτέρων Θεωρητικών στην τάξη του Βσίλη Φόστερ.

Συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης και αμέσως μετά στις  ΗΠΑ, με ολική υποτροφία του Κονσερβατουάρ του San Francisco απ΄όπου  αποφοίτησε με Bachelor of Music και  Master of Music in Piano Performance. Από το 2002 έως το 2004 δίδασκε ως βοηθός του τμήματος Θεωρητικών του Πανεπιστημίου.

Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές για άλλα δύο χρόνια στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου της Indiana (Bloomington), όπου παράλληλα επιλέχτηκε και δίδαξε πιάνο ως βοηθός καθηγητή.

Εχει λάβει μέρος σε σεμινάρια με διεθνούς φήμης πιανίστες, όπως οι: Leon Fleisher, Yefim Bronfman, Richard Goode, Veda Kaplinsky, Julian Martin, Marc Durand  κ.α.

Στα βραβεία της συμπεριλαμβάνονται, 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κοντσέρτου του Κονσερβατουάρ του San Francisco, 2ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κοντσέρτου της Pacific Chamber Orchestra, με την οποία συνέπραξε ως σολίστ.

Έχει επίσης εμφανιστεί ως σολίστ και με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής, εκτός των άλλων και σε πρεμιέρες έργων για πάνο και ορχήστρα Ελλήνων συνθετών.


Comments are closed.