Μεγάλη διάκριση για την Πηλιορείτισσα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη

Το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής χειροτεχνίας,με σκοπό την ανάδειξη της Ελληνικής Χειροτεχνίας, στα πλαίσια επετειακών εκδηλώσεων του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και β) η υποβολή προτάσεων και η ανάδειξη δράσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την ανάπτυξη της Χειροτεχνίας και Καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας.

Στο έργο της Επιτροπής εμπίπτουν ενδεικτικά, η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και η σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών, η παρακολούθηση της υλοποίησης δράσεων, η επίλυση προβλημάτων και η επικοινωνία των αποτελεσμάτων των εργασιών της στην πολιτική ηγεσία. Η θητεία της Επιτροπής ορίζεται διετής, έως την 30η Απριλίου 2022.

Μεγάλη διάκριση για την Πηλιορείτισσα Αικατερινή Πολυμέρου-Καμηλάκη

Πρόεδρος αναλαμβάνει η Αικατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη

Τη θέση της Προέδρου στη συγκεκριμένη επιτροπή θα κατέχει η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Λαογραφία της Ακαδημίας Αθηνών. Η κ. Πολυμέρου-Καμηλάκη γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της με τον βαθμό Άριστα. Εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ των πρώτων, εξασφαλίζοντας για τις σπουδές της υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Είναι  πτυχιούχος και διδάκτωρ Φιλολογίας (ειδ. Λαογραφίας) της ίδιας Σχολής με θέμα: «Νεοελληνική Μετρολογία. Παραδοσιακά μέτρα και σταθμά,  19ος-20ός αι.».

Αξίζει να αναφέρουμε πώς στην επιτροπή   μετέχουν αμισθί πρόσωπα και φορείς.

“Η ανάδειξη της παραδοσιακής κληρονομιάς ως πηγής έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργία και ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας”

Όπως αναφέρει το μέλος της επιτροπής Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, «η κοινή διαπίστωση ότι η επόμενη ημέρα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, θα είναι διαφορετική από όσες έχουμε ζήσει και όσα έχουμε προγραμματίσει, οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό των στόχων όλων μας. Ίσως μάλιστα τώρα να είναι και μια ευκαιρία για μια επανεκκίνηση σε πιο ρεαλιστικές βάσεις για μια νέα πορεία που θα διορθώνει τις αρρυθμίες και αστοχίες του παρελθόντος για τη χώρα μας. Η παγκόσμια συγκυρία συνηγορεί στην ιδιαίτερη σημασία που μπορεί να αποκτήσει η έννοια της παρεξηγημένης τοπικότητας, η οποία και θα νοηματοδοτήσει εκ νέου την παγκοσμιοποίηση με την συνδρομή της τεχνολογίας.

Μεγάλη διάκριση για την Πηλιορείτισσα Αικατερινή Πολυμέρου-Καμηλάκη

Η άποψη ότι ο λαϊκός πολιτισμός είναι ζωντανός οργανισμός και όχι μουσειακό είδος αποτελεί εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες άποψη και διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO, η οποία με την σύμβαση του 2003 για την Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά υποδεικνύει στα κράτη μέλη την προστασία των παραδοσιακών τεχνικών, της διατροφής και των ποικίλων εκφάνσεων της πολιτισμικής τοπικότητας. Έτσι η ανάδειξη της παραδοσιακής κληρονομιάς ως πηγής έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργία και ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας, όπως προσδιορίζει από το 2003 η UNESCO (από το 2006 και η Ελλάδα με την σχετική σύμβαση), αποτελεί περισσότερο από ποτέ εθνική ανάγκη.

“Τα περιθώρια της ρομποτικής στις εφαρμοσμένες τέχνες, όπως και στις γεωργικές καλλιέργειες, για παράδειγμα, είναι πολλά. “

Βεβαίως, σήμερα που η τεχνολογία έχει ανατρέψει τους παραδοσιακούς δρόμους διάδοσης της πληροφορίας και έχει συσσωρεύσει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, που δεν είναι δυνατόν να προσληφθεί και κυρίως να αφομοιωθεί από την ευρεία βάση του λαού, είναι απαραίτητη η διαμεσολάβηση της γνώσης διά της παιδείας, των ειδικών, των ερμηνευτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η 3η βιομηχανική επανάσταση μας πλούτισε με πληροφορίες. Υπέρβαρες πλατφόρμες με data περιμένουν την μετατροπή του φορτίου τους σε πραγματική γνώση και σοφία για τον πολύ κόσμο, κάτι που υπόσχεται η 4η βιομηχανική επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία. Τα περιθώρια της ρομποτικής στις εφαρμοσμένες τέχνες, όπως και στις γεωργικές καλλιέργειες, για παράδειγμα, είναι πολλά.

Μεγάλη διάκριση για την Πηλιορείτισσα Αικατερινή Πολυμέρου-Καμηλάκη

Στόχος της Επιτροπής είναι η συγκρότηση ενός ευνοϊκού επιχειρησιακού οικοσυστήματος «χειροτεχνίας/ αγροτεχνίας + καινοτομίας» εντός του οποίου, με βάση το γνωσιακό απόθεμα από τη λαϊκή παράδοση και τη συνδρομή της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα αναπτύσσονται επιχειρηματικές ιδέες που δημιουργούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα. Ο τομέας της οικονομίας, όπου η λαϊκή παράδοση δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είναι οι δημιουργικές βιομηχανίες (παραδοσιακές εφαρμοσμένες τέχνες).

Μεγάλη διάκριση για την Πηλιορείτισσα Αικατερινή Πολυμέρου-Καμηλάκη

Η Επιτροπή Χειροτεχνίας έχει επίσης την δέσμευση να προτείνει το πρόγραμμα συνεργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με την Εθνική Επιτροπή για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του παραδοσιακού πολιτισμικού αποθέματος για την τοπική ανάπτυξη με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Με αυτό το πνεύμα και με αυτές τις απόψεις για τις παραδοσιακές εφαρμοσμένες τέχνες (λαϊκή χειροτεχνία) θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού εγχειρήματος».

Μεγάλη διάκριση για την Πηλιορείτισσα Αικατερινή Πολυμέρου-Καμηλάκη

Πηγή greece2021.gr


Comments are closed.