Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Ο αιώνιος έφηβος ροκάς

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε το 1950 στη Βάστα Αρκαδίας, όπου και έζησε μέχρι τα 7 του χρόνια. Λίγο πριν την εφηβεία απέκτησε την πρώτη του κιθάρα, με την οποία άρχισε να παίζει τα πρώτα του τραγούδια. Μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου άρχισε να συμμετέχει σε διάφορα συγκροτήματα, ενώ δεν άργησε να φτιάξει και το δικό του που το ονόμασε «Crosswords».

 Με το συγκρότημά του αυτό εμφανιζόταν σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά της εποχής, όπου ο κόσμος τον άκουγε εκστασιασμένος. Τη δεκαετία του ’70 – και συγκεκριμένα το 1972 – συμμετέχει στον δίσκο «Ελληνική Χώρα», στον οποίο ερμηνεύει δύο κομμάτια: το «Ντιρλαντά» και ο «Σταμούλης ο Λοχίας».

Μάλιστα, την ίδια χρονιά βγάζει και τους δύο πρώτους δίσκους του 45 στροφών. Τον επόμενο χρόνο ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου πηγαίνει στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου συμμετέχει σε επιτροπές αντιδικτατορικού αγώνα.

Αργότερα φεύγει για το Παρίσι, όπου συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο θα συνεργαστεί δύο χρόνια αργότερα στον δίσκο «Της Εξορίας». Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκινά την επαγγελματική του καριέρα στο τραγούδι, ενώ συμμετέχει και στον δίσκο του Μάνου Λοίζου με τίτλο «Τα τραγούδια του δρόμου».

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα μαχητικός και να εκφράζει άποψη για τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας, συμμετέχοντας σε πολλές απεργίες και συναυλίες αλληλεγγύης τόσο κατά του φασισμού όσο και κατά του ρατσισμού.

 Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τη δεκαετία του ’80 αρχίζει να επηρεάζεται έντονα από τον ήχο της ξένης ροκ μουσικής. Κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο το 1979, ο οποίος φέρει ως τίτλο το όνομά του, ενώ το 1982 κυκλοφορεί τον δίσκο «Φοβάμαι» με τραγούδια που έχουν την υπογραφή του Μάνου Λοίζου, του Γιάννη Ζουγανέλη, του Λάκη Παπαδόπουλου και του Γιάννη Γλέζου. Ιδιαίτερη επίδραση άσκησε πάνω του η γνωριμία του με τον Νικόλα Άσιμο, με τον οποία συνεργάζεται τόσο στον δίσκο «Ο Ξαναπές» όσο και στον δίσκο «Χαιρετίσματα».

Συναυλίες Παπακωνσταντίνου

Οι συναυλίες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου τη δεκαετία του ’80 άφησαν εποχή, τόσο χάρη στη συμμετοχή του κόσμου όσο και στον παλμό που είχαν. Αρκεί να σημειωθεί πως σε μια από τις συναυλίες του το 1985, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μαζεύτηκαν πάνω από 16.000 θαυμαστές του προκειμένου να τον απολαύσουν από κοντά.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά στίχους του Κώστα Τριπολίτη στον επιτυχημένο δίσκο «Όλα από χέρι καμένα», την μουσική του οποίου γράφει ο Θάνος Μικρούτσικος, ενώ το 1989 κυκλοφορεί τον δίσκο «Χορεύω», ο οποίος έχει αφήσει εποχή.

Μερικά από τα σουξέ της συγκεκριμένης δουλειάς είναι το «Βικτώρια» και το «Ελλάς». Δύο χρόνια αργότερα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου βγάζει τον δίσκο με τίτλο «Χρόνια Πολλά», μια δουλειά που ο κόσμος αγάπησε ιδιαίτερα. Από εκεί και πέρα η καριέρα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου είναι σταθερά ανοδική. Όπου κι αν εμφανιστεί γίνεται το αδιαχώρητο και οι δίσκοι του κάνουν τρελές πωλήσεις.

Όσοι μεγάλωσαν με τα τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου δεν σταματούν να αναπολούν τις ιστορικές του συναυλίες, ενώ οι νεότεροι αναζητούν τα cd του γοητευμένοι από τη μουσική του.

Τέλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου εκτός από τη μουσική, αγαπά ιδιαίτερα και την οικογένειά του. Ο γάμος του με την ηθοποιό Ελένη Ράντου το 1994, του χάρισε δύο χρόνια αργότερα την μοναχοκόρη του Νικολέτα.

Πηγή kratisinow.gr


Comments are closed.