Ο Βόλος έχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αξίζει να το επισκεφτούμε

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012, με σκοπό την προβολή των στοιχείων της φυσικής ιστορίας σε μικρούς και μεγάλους.

Επίσης, σκοπός του Μουσείου είναι η προστασία όλων των γεωλογικών μνημείων.

Στην έκθεση περιέχονται τα εξής τμήματα:

“Η αίθουσα της γης”, παρουσιάζει την εξέλιξη του πλανήτη μας από τη δημιουργία του σύμπαντος μέχρι σήμερα.  Ο επισκέπτης  έχει την ευκαιρία να δει τα πιο εντυπωσιακά ορυκτά και πετρώματα της Ελλάδας καθώς επίσης να μάθει για τους σεισμούς, τα ηφαίστεια, τη θεωρία των λιθοσφαιρκών πλακών κ.α.

Η αίθουσα της γης”

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

“Η αίθουσα της ζωής” παρουσιάζει τη γένεση και την εξέλιξη της ζωής ως μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Περιέχονται απολιθώματα ασπονδύλων και σπονδυλωτών οργανισμών από όλη την Ελλάδα. Επίσης, εκτίθενται παλαιοφυτικά υπολείμματα από διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου, όπως Ελασσόνα, Βεγόρα, Έβρος κ.α.

“Η αίθουσα της ζωής”

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

και τέλος “Η αίθουσα του ανθρώπου” στην οποία μπορεί ο επισκέπτης να δει την εξέλιξή μας από τα πρωτεύοντα, τους πρώτους αυστραλοπίθηκους μέχρι και το σημερινό Homo s. sapiens. Επίσης περιέχονται χρήσεις των ορυκτών και των πετρωμάτων από τον άνθρωπο.

“Η αίθουσα του ανθρώπου”

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

Στο Μουσείου πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά! Στόχος μας είναι τα εκθέματα του Μουσείου να κεντρίσουν τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους για τον πλανήτη, την ιστορία της εξέλιξης της ζωής και τις φυσικές διεργασίες με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση τους ως προς τα φυσικά μνημεία.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

 Επίσης, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές με σκοπό οι συμμετέχοντες να ταξιδέψουν εκατομμύρια χρόνια πίσω, στο γεωλογικό παρελθόν αυτών των περιοχών και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία, βήμα-βήμα να αποκαλύψουν όλες τις διεργασίες και μεταβολές που έχουν συντελεστεί για τη δημιουργία των σημερινών τοπίων και το πώς αυτές επηρέασαν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Οι διευθύνσεις των σχολείων ή οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για την συμμετοχή των μαθητών τους σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή την επίσκεψη τους στο χώρο του Μουσείου μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία για παραπάνω πληροφορίες και για να κάνουν κράτηση ημερομηνίας στα τηλέφωνα: 24210 36555 & 6973034810.

Βρείτε το Μουσείο στο Facebook εδώ και περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα τους εδώ


Comments are closed.