Γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό;

Πόσες φορές μας έχει τύχει να βρισκόμαστε σε μια παρέα και να παρασυρόμαστε να γελάσουμε σε κάτι που ειπώθηκε που ουσιαστικά δεν μας φάνηκε και τόσο αστείο όταν το ξανασκεφτόμασταν; Μήπως το γέλιο είναι μεταδοτικό τελικά; Μήπως είχε δίκιο που επέλεξε τον τίτλο «Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό» πριν κάποια χρόνια για τίτλο εκπομπής τους ο Ανδρέας Μικρούτσικος;

Η νευροεπιστήμονας Sophie Scott λέει ότι τα περισσότερα γέλια οφείλονται στις κοινωνικές συνθήκες. Πιστεύουν ότι δεν γελάμε από τα αστεία, αλλά γελάμε για να δείξουμε σε άλλους ότι τους καταλαβαίνουμε, συμφωνούμε μαζί τους και μας αρέσουν.

Γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το γέλιο το έχουμε κληρονομήσει από τους αρχαίους προγόνους μας. Για τους προγόνους μας, το γέλιο ήταν μια διαδικασία ενίσχυσης του δεσμού μεταξύ τους. Οι άνθρωποι γελούν όταν αισθάνονται ελεύθεροι και είναι άνετοι μεταξύ τους, έτσι το γέλιο σίγουρα αυξάνει τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων, όπως ακριβώς έκανε και για τους προγόνους μας.

Γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό;

Γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό;

Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο αντιδρά σε έναν ήχο εξαρτάται από την περιοχή του φλοιού του εγκεφάλου .  Αυτή η περιοχή είναι υπεύθυνη για το πώς οι μύες στο πρόσωπο αντιδρούν στους αντίστοιχους ήχους. Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου διενήργησε μια μελέτη για ορισμένους εθελοντές, όπου έπαιζαν διαφορετικούς ήχους και μέτρησαν την αντίδραση του εγκεφάλου τους, στον ήχο.

Διαπιστώθηκε ότι οι απαντήσεις ήταν υψηλότερες για τους θετικούς ήχους, όπως τον ήχο του γέλιου του θριάμβου, και πολύ χαμηλότεροι για τους αρνητικούς ήχους όπως οι φωνές. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στον ήχο γέλιου σε σύγκριση με τους αρνητικούς ήχους. Αυτό εξηγεί το λόγο για το ακούσιο χαμόγελό μας όταν βλέπουμε άλλους ανθρώπους να γελούν.

Γιατί το γέλιο είναι μεταδοτικό;

Τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη του γέλιου

  • Εξασφαλίζει την ανακούφιση από το άγχος, χαλαρώνοντας ολόκληρο το σώμα
  • Βελτιώνει τη διάθεση απελευθερώνοντας ενδορφίνες
  • Ενισχύει και δυναμώνει τις ανθρώπινες σχέσεις
  • Προωθεί τη θετικη σκέψη
  • Οι αισιόδοξες προοπτικές μας βοηθάνε να προσελκύσουμε άλλους ανθρώπους

Συμπέρασμα

Η καθημερινότητα όλων μας έχει ανάγκη από πολλά χαμόγελα.

Μην σταματάτε ποτέ να χαμογελάτε.!!!


Comments are closed.