Γνωρίζοντας τους δρόμους της πόλης μας. Οδός Ιάσονος

Η οδός Ιάσονος πήρε το όνομα της από τον μυθικό ήρωα Ιάσονα . Κατά την ελληνική μυθολογία ο Ιάσονας ήταν ο ήρωας που ηγήθηκε της Αργοναυτικής εκστρατείας. Ήταν γιος του Αίσονα και της Πολυμήδης της θείας του Οδυσσέα .

Ο μικρός Ιάσονας ανατράφηκε στο Πήλιο από τον Κένταυρο Χείρωνα  που του δίδαξε και την Ιατρική. Είχε την προσωνυμία μονοσάνδαλος γιατί κατά την επιστροφή του στην Ιωλκό, καθώς διέσχισε τον χείμαρρο Άναυρο έχασε το ένα του σανδάλι.

Η οδός Ιάσονος είναι μονής κατεύθυνσης, ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο του Δημαρχείου Βολου και καταλήγει στην οδό Φιλελλήνων.

Είναι από τους πιο κεντρικούς και μεγαλύτερους δρόμους του Βολου με πλήθος επιχειρήσεων και καταστημάτων ενω διαθέτει και αρκετά καταστήματα εστίασης. Έχει ονομαστεί βέβαια και ο δρόμος των Τραπεζών αφού στεγάζονται οι κυριότερες τράπεζες του Βόλου.

Μαζί με την Δημητριάδος, Ερμού και τους κάθετους δρόμους (πολλοί από τους οποίους έχουν πεζοδρομηθεί) συγκροτούν την καρδιά του ιστορικού κέντρου όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής κίνησης και της νυχτερινής ζωής με πρωταγωνιστές τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αποτελούν ζωντανό κύτταρο της πόλης .

Η Ιάσονος τέμνει αρκετούς δρόμους με κυριότερους την Κοραή, Ελ.Βενιζέλου, Κ.Καρτάλη, Αγ.Νικολάου, Κουμουνδούρου, Φιλελλήνων .

Αξιοσημείωτα κτίρια

Η παλιά Εμπορική Τράπεζα

Το Κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής Τραπέζης στον Βόλο ξεκίνησε  την λειτουργία του το 1917 σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην οδό Ιάσονος & Ηπείρου. Στεγάστηκε  σε διώροφο κτήριο. Στο Ισόγειο λειτουργούσε  το κατάστημα και στον επάνω όροφο ήταν η κατοικία του εκάστοτε Διευθυντή.

Το 1957 κατεδαφίζεται λόγω πολλών ζημιών από τον σεισμό και ανεγέρθη νέο.  Την ανέγερση αναλαμβάνει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Κώστας Κιτσίκης. Πρώτος Διευθυντής ήταν ο Κωνσταντίνος Δονδολινός ο οποίος επέβλεπε και την ανέγερση του καταστήματος.

Η Εθνική Τράπεζα

Το παλιό ξενοδοχείο της Γαλλίας ( Διασταύρωση με Κ.Καρτάλη ιδιοκτησίας Νοσοκομείου)

Το διατηρητέο κτίριο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ,νεοκλασικό οίκημα που ανάγεται στο τέλος του 19ου αιώνα και βέβαια πρόκειται  για το παλαιότερο νεοκλασικό του Βόλου που έχει διασωθεί,

Η πίσω πλευρά της Τράπεζα της Ελλάδος

Το διατηρητέο κτίριο Τσικρίκη , διασταύρωση με Γαμβέτα , τριώροφο κτίριο, σχεδόν απέναντι από το κεντρικό πανεπιστημιακό κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπαστράτου, αγοράστηκε το 1985 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Είχε χτιστεί το 1929 ως κατοικία του βιομήχανου Γκλαβάνη, ενώ το 1955 μεταβιβάστηκε στον οφθαλμίατρο Τσικρίκη, που εγκατέστησε οφθαλμολογική κλινική με χειρουργείο στον πρώτο όροφο και την κατοικία της οικογενείας του στο δεύτερο.

Στο ισόγειο στεγάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα το Γαλλικό Προξενείο. Ένα κατάστημα (γραφείο) λειτουργούσε στο ανατολικό άκρο του. Το 1982 το κτίριο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

Η είσοδος του Πανεπιστημίου (θόλος) .

Πηγή ΤΕΕ
Πηγή ΤΕΕ


Comments are closed.