Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αφέτες Μαγνησίας

Το χωριό που απέχει από το Βόλο 27 χιλιόμετρα, είναι απλωμένο σε μια καταπράσινη ράχη με απέραντους ελαιώνες και έχει άπλετη θέα στον Παγασητικό. Οι Αφέτες είναι ένα ήσυχο χωριό του Πηλίου, σε υψόμετρο περίπου 300 μ. από τη θάλασσα, που βρίσκεται στη μέση της κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τον Βόλο με τα χωριά του Πηλίου, μια διαδρομή 25 λεπτών με το αυτοκίνητο.

Τα σπίτια του χωριού είναι απλωμένα αμφιθεατρικά στις δύο πλαγιές του με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και τον Παγασητικό κόλπο. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα 3 πέτρινα τοξωτά γεφύρια στις 3 κατάφυτες ρεματιές , που το διασχίζουν για να καταλήξουν στο επίνειό του την Άφησσο.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αφέτες Μαγνησίας

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει όμορφους περιπάτους στα καλντερίμια του χωριού, στα 5 γραφικά ξωκλήσια έξω από το χωριό ή να περπατήσει το μονοπάτι δίπλα από τη ρεματιά 20 λεπτά μέχρι την παραλία του Αμποβού. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει μια επίσκεψη στο παλιό ελαιοτριβείο, στη πλακόστρωτη «πλατεία αγάπης» με τα 5 τεράστια πλατάνια και στην αξιόλογη εκκλησία του Προδρόμου χτισμένη από τον ξακουστό Ηπειρώτη μάστορα Δήμο Ζαπανιώτη.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αφέτες Μαγνησίας
Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αφέτες Μαγνησίας

Το καλοκαίρι το δροσερό κλίμα , η πυκνή βλάστηση, τα κρύα τρεχούμενα νερά, σε συνδυασμό με τις κοντινές πανέμορφες παραλίες στο Αιγαίο, όπως του Καλαμακίου, της Λαμπινούς, της Συκής , την Ξυνόβρυση, την Πάλτση κ.α και στον Παγασητικό κόλπο, όπως του Αμποβού με τα ταβερνάκια που φτάνουν μέχρι το κύμα, της Καλιφτέρης, του Λεφόκαστρου κ.α , όπου το πράσινο της αιώνιας βλάστησης του Πηλίου κυριολεκτικά σμίγει με το γαλάζιο της απέραντης θάλασσας δημιουργούν ιδανικές προϋποθέσεις για διακοπές μακριά από τον καύσωνα των πόλεων.

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αφέτες Μαγνησίας

Η ιστορία του χωριού

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν βοσκοί από την Μακεδονία που εγκαταστάθηκαν εδώ γύρω στα 1550 και έμειναν σε στάνες γι’ αυτό και το χωριό ονομάστηκε ΝΙΑΟΥ (στάνη).

Γνωρίζοντας τον τόπο μας. Αφέτες Μαγνησίας

Από το 1881 μέχρι και το 1912 μαζί με το Νεοχώρι και τον οικισμό της Αφήσσου αποτελούσε το Δήμο Αφετών, το 1955 μετονομάστηκε «Αφέται» από τη λέξη αφετηρία αφού όπως αναφέρει η Μυθολογία οι μυθικοί Αργοναύτες ξεκίνησαν το δεύτερο ταξίδι τους από την παραλία Αμποβός. Ο μύθος λέει ότι το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι εκεί αφέθηκε ο Ηρακλής, που αποκλείστηκε από την Αργοναυτική εκστρατεία ,όταν ο Ιάσονας αποφάσισε ότι ήταν πολύ βαρύς και ογκώδης και δυσκόλευε το ταξίδι του με την Αργώ. Σήμερα οι Αφέτες ανήκουν στον Καποδιστριακό Δήμο Αφετών.


Comments are closed.