Λαύκος το χωριό με το πιο παλιό καφενείο της Ελλάδας που άνοιξε το 1785

Ο Λαύκος μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερα γνωστά χωριά του Πηλίου, ωστόσο είναι τόσο όμορφο και γραφικό όσο τα υπόλοιπα.

Είναι αληθινό αρχοντοχώρι ο Λαύκος ένα υπέροχο μπαλκόνι του Παγασητικού, από τα πιο εμβληματικά του Πηλίου. Απέχει γύρω στα 50 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου και βρίσκεται σε υψόμετρο 330 μέτρων μαγεύοντας κάθε επισκέπτη με την υπέροχη θέα που προσφέρει προς τον Παγασητικό κόλπο.

Το όνομά του πιστεύεται πως το πήρε, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, από τη λέξη «γλαύκος», που παραπέμπει στον καθαρό και φωτεινό ορίζοντά του.

Λαύκος το χωριό με το πιο παλιό καφενείο της Ελλάδας  που άνοιξε το 1785

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η πλατεία με τα γιγάντια σκιερά πλατάνια που προσφέρουν μια μοναδική δροσιά σε αυτούς που θα θελήσουν να απολαύσουν την Πηλιορείτικη κουζίνα στις ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα ουζερί.

Ανάμεσα στα μαγαζιά της πλατείας, βρίσκεται το καφενείο του Φορλίδα, που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1785.

Λαύκος το χωριό με το πιο παλιό καφενείο της Ελλάδας  που άνοιξε το 1785

Ανάμεσα στους θαμώνες του όλα αυτά τα χρόνια  ήταν  ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης κι ο Δελμούζος.

Η λειτουργία του καφενείου τα πρώτα χρόνια

Το παραδοσιακό καφενείο του Λαύκου είχε λειτουργήσει παλιά και ως λοκάντα, χώρος όπου πραγματοποιούνταν γλέντια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, Χριστούγεννα, Πάσχα, Απόκριες, ενώ ήταν ξακουστές οι γιορτές και τα πανηγύρια του Λαύκου. Παλιά ήταν κουρείο, χασάπικο, ήταν ταβέρνα και καφενείο, και στον πάνω όροφο λειτουργούσε χάνι

Λαύκος το χωριό με το πιο παλιό καφενείο της Ελλάδας  που άνοιξε το 1785

Παλιότερα οι περιοχές Λαύκος και Προμύρι έσφυζαν από ζωή, διέθεταν κάθε λογής καταστήματα, εστιατόρια, εμπορικά, χοροδιδασκαλείο, δύο νόμιμες χαρτοπαικτικές λέσχες. Οι κάτοικοι ξεπερνούσαν τους 3.000, η πλατεία γέμιζε από νέους  και το δημοτικό σχολείο του Λαύκου είχε περισσότερα από 180 παιδιά, όπως αφηγείται ο  Μανώλης Φορλίδας, ανατρέχοντας σε προσωπικές μνήμες, ενώ προσθέτει ότι «σήμερα το χωριό έχει μείνει με τους παππούδες».

Το παλιό πέτρινο κτήριο έχει προσελκύσει κατ’ επανάληψη το ενδιαφέρον πολλών φίλων της παράδοσης και του πολιτισμού και έχει πρωταγωνιστήσει, σημειωτέον, σε τηλεοπτικό σποτ, αλλά και σε φωτογραφικά λευκώματα, ενώ πέρυσι, φωτογραφίες του παραδοσιακού καφενείου «ταξίδεψαν» μέχρι το κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε περιοδική έκθεση με άρωμα Ελλάδας.

Λαύκος το χωριό με το πιο παλιό καφενείο της Ελλάδας  που άνοιξε το 1785

Πληροφορίες από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
και την επίσημη σελίδα του χωριού lafkos.gr


Comments are closed.