Σίγησε η “φωνή” της ΕΡΑ Βόλου – Έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Μητρογώγος.Ο μεγάλος ραδιοφωνάνθρωπος !!!

Ο άνθρωπος της ψυχής και της καρδιάς μας!!!Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο.Από τα μαθητικά του χρόνια στο Γυμνάσιο Βόλου, με τον τότε συμμαθητή του και μεταγενέστερα μεγάλης φήμης συνθέτη και πιανίστα Δημήτρη Μαχαιρίτσα, πατέρα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τραγουδούσε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών, Ραδιοφωνικούς Σταθμούς Θεσσαλονίκης και Βόλου καθώς και σε διάφορα κοσμικά κέντρα της περιοχής, μέχρι τη στράτευσή του.

Σπούδασε Μουσική, Ορθοφωνία και Δραματική στη Σχολή Λέλας Σταμούλη.Αμέσως μετά το απολυτήριό του από την Αεροπορία προσελήφθη κατόπιν διαγω-νισμού στην ΕΡΑ, τότε ονομαζόμενη Ε.Ι.Ρ., στη θέση του εκφωνητή. Εξαιτίας τόσο των ακαδημαϊκών του προσόντων όσο και της εμπειρίας του ως μουσικός σύντομα ανέλαβε τη δημιουργία και παραγωγή πολλών μουσικών και αθλητικών εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

Διατέλεσε ανταποκριτής στα «Χρονικά της Ημέρας» και αθλητικός ανταποκριτής.Tην περίοδο της χούντας μετατέθηκε δυσμενώς στην Ρόδο.Από το 1976 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε Διευθυντής Προγράμματος ΕΡΤ.Στη συνέχεια, ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση του ιδιωτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού 9,84.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις γνωριμίες του κατά το διάστημα παραμονής του αναβάθμισε το πρόγραμμα του Σταθμού, θεσπίζοντας σημαντικές συνεργασίες με προσωπικότητες στην Αθήνα (π.χ. Ζακ Μεναχέμ) οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της ακροαματικότητας του Σταθμού.Παράλληλα, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλου συνεργάστηκε με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας «Ορθόδοξη Μαρτυρία» για σειρά εκπομπών, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα του Σταθμού, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ.

Ως μουσικός παραγωγός μόνιμος συνεργάτης της Θεσσαλικής τηλεόρασης TRT για σειρά ετών δημιούργησε πολλές μουσικές ψυχαγωγικές εκπομπές, που συνέβαλαν ώστε να έρθει το κανάλι στην κορυφή των περιφερειακών σταθμών. Ως συνεργάτης του Δημοτικού Ραδιοφώνου Βόλου παρέμεινε από την ίδρυση μέχρι και την πρόσφατη παύση λειτουργίας του, λαμβάνοντας δυναμικά μέρος ενάντια στο κλείσιμο των τοπικών σταθμών της εθνικής ραδιοφωνίας.

Με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα είχε συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες, ενώ αρθρογραφούσε στον Ταχυδρόμο Βόλου και στην Αμαρυσία Αμαρουσίου.Επί σειρά ετών δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή, επιμέλεια και παρουσίαση σημαντικών Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.Θέσπισε και διοργάνωσε σειρά μουσικών εκδηλώσεων με θέμα «Πρόσωπα – Σταθμοί της Πολιτισμικής Ιστορίας της Ελλάδας» η οποία περιλάμβανε συναυλίες/ αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές όπως Αττίκ, Μ. Σουγιούλ, Ν. Γούναρης, Γ. Μουζάκης, Τ. Μαρούδας, Φ. Πολυμέρης, Δανάη, Σ. Παναγόπουλος, Σ. Βέμπο, Ε. Μαρέλη και αφιερώματα σε νεότερους καλλιτέχνες, όπως Δάκης, Ρ. Γουίλιαμς, Γ. Πολυχρονιάδης, Τζιορντανέλλι, Πασχάλης, κ.λπ. τα οποία σημείωναν πάντα τεράστια επιτυχία, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό θεατών.

Στα πλαίσια Κοινωνικής Ευθύνης, Ευαισθησίας και Προσφοράς, σημαντικό τμήμα των εσόδων των παραπάνω Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων διατίθεντο σε ευγενείς σκοπούς, σε ευπαθείς ομάδες της τοπικής κοινωνίας του Βόλου και σε ευαγή- αναγνωρισμένα ιδρύματα για τη μέριμνα και φροντίδα παιδιών και γερόντων (Άσπρες Πεταλούδες, Γηροκομείο κ.λπ.).Επιπλέον, με πρωτοβουλία και κατόπιν σχετικής εισήγησής του προς τον Δήμο Αθηναίων ευγενώς διοργάνωσε και παρουσίασε στο Θέατρο Ακροπόλ συναυλία ενίσχυσης της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας και συγγραφέως Δανάης της οποίας το σπίτι κατεστράφη από πυρκαγιά.

Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου και συμμετείχαν οι Μάριος Φραγκούλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος καθώς και πολλοί καλλιτέχνες της Λυρικής σκηνής. Ακόμη, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αμαρουσίου διοργάνωσε θεματικές εκδηλώσεις/αφιερώματα στις Σοφία Βέμπο, Γιοβάννα κ.λπ.Από την πολύχρονη θητεία του στο χώρο του πολιτισμού συνέλλεξε, αρχειοθέτησε και διαθέτει ένα σπάνιο, αξιόλογο και πληρέστατο προσωπικό οπτικοακουστικό αρχείο με συνεντεύξεις των σημαντικότερων ανθρώπων της Τέχνης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, όπως Ρίτσος, Τσαρούχης, Κατράκης, Μυράτ, Μαρούδας, Χαιρόπουλος, Μένδρη, Βέλλας, Τραϊφόρος, Τσιτσάνης, Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ, Αλεξανδράκης, Χατζηνάσιος, Σπανός, Βλαχοπούλου, Χατζής, Σακελάριος, Μουζάκης, Μάτσας, Παπαθανασίου, μέρος του οποίου ευγενώς παραχώρησε στην ΕΡΑ Βόλου και στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Έγραψε και εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Θυμάμαι – Γνώσεις, μνήμες και εμπειρίες μιας ζωής γεμάτης μουσική», ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο με βιώματα, πληροφόρηση και φωτογραφικό υλικό, μια καταγραφή της πλούσιας μουσικής πολι-τιστικής κληρονομιάς του Βόλου, με αναφορές στα προσωπικά του βιώματα από τη θητεία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα,, ανέκδοτα στιγμιότυπα και περιστατικά από τη ζωή και τη συνεργασία του με πληθώρα καλλιτεχνών, αναφορές στα πρώτα του βήματα και την επαγγελματική του εξέλιξη.Ήταν μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος, της Ένωσης Μουσικών Θεσσαλίας, της Ένωσης Αθλητικών Συντακτών Θεσσαλίας και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Ερευνών Πηλίου.

Τιμήθηκε για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Βόλου από τον Δήμο, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την ΕΡΑ και διαφόρους φορείς, ωδεία και συλλόγους.

Η συντακτική ομάδα της secret volos εκφράζει τα θερμά της συλληπητηρια στην οικογένεια του .


Comments are closed.