Τεχνίτες της Μαγνησίας. Χρήστος Λιβογιάννης, ερασιτέχνης οργανοποιός παραδοσιακών πνευστών

Ο Χρήστος Λιβογιάννης γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1974 στον Βόλο. Ο πατέρας του Απόστολος έπαιζε φυσαρμόνικα ενώ η μητέρα του Κωνσταντία τραγουδούσε δημοτικά τραγούδια. Η φλογέρα μπήκε στην ζωή του από μικρή ηλικία αφού πρώτος ασχολήθηκε ο αδερφός του Ευάγγελος αγοράζοντας τις πρώτες φλογέρες και τους πρώτους δίσκους με τον μεγαλύτερο δεξιοτέχνη της φλογέρας Αριστείδη Βασιλάρη.

Άρχισε μαθήματα παραδοσιακών χορών από 8 χρονών πλάϊ στον άνθρωπο που έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην καλλιτεχνική του πορεία.Τον χορόδιδάσκαλο Γιάννη Λουλούδη που του έμαθε εκτός από τους χορούς, τις μουσικές και τα όργανα του Ελλαδικού χώρου το ήθος και τον σεβασμό που πρέπει να προσεγγίζεις την Δημοτική μας μουσική κληρονομιά.

Παντρεύτηκε την Θεοδώρα Καραδήμα και απέκτησαν δύο παιδιά.Τον Απόστολο και την Δέσποινα που και αυτοί με την σειρά τους γαλουχήθηκαν πρώτα στους παραδοσιακούς χορούς και έπειτα στην μουσική.

Οι πρώτες κατασκευές

Οι πρώτες κατασκευές παραδοσιακών πνευστών ξεκίνησαν από την ανάγκη να αποκτήσει τα μουσικά όργανα που είχε αγαπήσει. Κάπου εκεί γνωρίζει ακόμη έναν σημαντικό άνθρωπο που διαμορφώνει τον χαρακτήρα που πρέπει να δείξει στις κατασκευές του.Τον Σταύρο Κουσκουρίδα, δεξιοτέχνη του κλαρίνου και δάσκαλο της μουσικής γενικότερα.

Κάνει μαθήματα κλαρίνου πλάϊ του και γνωρίζει καλύτερα τις κατασκευές της φλογέρας και του kaval.
Στην κατασκευή της γκάϊντας είχε πλάϊ του τις πολύτιμες συμβουλές του Νίκου Μουτσελου ενώ στη κατασκευή του πηλιορίτικου ζουρνά τον Λαυρέντη Νίτη δεξιοτέχνη στον ζουρνά.

Έπειτα γνωρίζει τον Ανδρέα Νιάρχο, μαθητή του Αρ.Βασιλάρη, που τον βοηθά να κατασκευάσει φλογέρες που έπαιζε ο δάσκαλός του,και τον Χρήστο Καρακώστα από το Φλάμπουρο Σερρών δεξιοτέχνη στον Σερραϊκό ζουρνά,που και αυτός τον βοηθά στην κατασκευή του οργάνου.

Μέσα από το Secret Volos ευχαριστεί τους ανθρώπους που είναι πλάϊ του και μας λέει:
“Ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη”


Comments are closed.