Γνωρίζουμε την Ιερά Μονή Τιμίου Ιωάννη Προδρόμου Βυζίτσας

Η Βυζαντινή μονή του τιμίου Ιωάννη προδρόμου βρίσκεται στη Βυζίτσα πηλίου 31 χιλιόμετρα από το Βόλο, σε υψόμετρο 550 μετρα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Η μονή του Αγίου Ιωάννου χρονολογείται από το 19ο αιώνα, κτίστηκε από τον Ηπειρώτη Δήμο Ζαπανιώτη το 1789. Έχει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο άμβωνα και πανέμορφες τοιχογραφίες που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Η μονή τα χρόνια εκείνα λειτουργούσε σαν αντρική μονή και αργότερα σαν προαιρετική. Λειτουργούσε μόνο τις Κυριακές, σε γιορτές και στη μνήμη του αγίου στης 29 Αυγούστου. Δίπλα στο μοναστήρι υπάρχει και παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού που κάθε χρόνο στη μνήμη τους τελείται Λειτουργεία.

Μέχρι το 2000 η μονή του Αγίου Ιωάννου λειτουργούσε μετά παρέμεινε κλειστή και Λειτουργούσε μόνο στη μνήμη του Αγίου στις 29 Αυγούστου όπου και γίνεται μέχρι και σήμερα η φάβα από κουκιά. Αυτό το έθιμο γίνεται από τα παλιά χρονιά. Είναι μια παράδοση που ακόμη τιμάται και πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Από τα παλιά χρόνια πλήθος κόσμου έρχεται στο Θρησκευτικό πανηγύρι για να προσκυνήσει την θαυματουργική εικόνα του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου.

Μετά από μεγάλη σκέψη αποφασίστηκε από την Μητρόπολη Δημητριάδος και από τους κατοίκους του χωριού να εγκατασταθούν μοναχές και να επαναλειτουργήσει σαν γυναικεία κοινοβιακή μονή. Έτσι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ξαναλειτουργεί σαν μονή και περιμένουμε με τη βοήθεια του Αγίου Ιωάννου το μοναστήρι μας να γεμίσει με κόσμο. 


Comments are closed.