Το Μνημείο των Πεσόντων ή το Ηρώο στην παραλία του Βόλου, η ιστορία του.

Το Μνημείο των Πεσόντων ή το Ηρώο, όπως συνήθως αποκαλείται, είναι εγκατεστημένο από το 1986 στην άκρη της παραλίας, (συμβολή Αργοναυτών και Φιλελλήνων), μπροστά από το κτήριο Παπαστράτου. Έργο του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη αποτελεί το πιο γνωστό μνημείο της πόλης επιφορτισμένο με ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα.

Η κατασκευή του μνημείου αυτού, που είναι αφιερωμένο στη «Μνήμη των Αγωνιστών της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας» αποφασίστηκε το 1984, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Βόλου. Μετά από προκήρυξη πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού, το έργο ανέλαβε ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών και από τους επιφανέστερους σήμερα Έλληνες γλύπτες της μνημειακής γλυπτικής, Θοδωρής Παπαγιάννης.

Το Μνημείο των Πεσόντων ή το Ηρώο στην παραλία του Βόλου, η ιστορία του

Το έργο είναι κατασκευασμένο, σχεδόν εξολοκλήρου από μάρμαρο εκτός από το τόξο που είναι μεταλλικό. Ο γλύπτης έχει αξιοποιήσει πλαστικά εξπρεσιονιστικά στοιχεία και μαζί με μια μοντέρνα αφαιρετική αντίληψη έχει μορφοποιήσει το μάρμαρο, δίνοντας αποτέλεσμα που από μακριά αιχμαλωτίζει το μάτι και το νου.

Το μνημείο σε πρώτο πλάνο με φόντο τη θάλασσα και τον κυματοθραύστη υπογραμμίζει το χώρο και το περιεχόμενο του και γίνεται αισθητικό σημείο αναφοράς της πόλης.

Το Μνημείο των Πεσόντων ή το Ηρώο στην παραλία του Βόλου, η ιστορία του
Το Μνημείο των Πεσόντων ή το Ηρώο στην παραλία του Βόλου, η ιστορία του

Για τη φιλοτέχνηση και ολοκλήρωση του μνημείου μαζί με τον Θ.Παπαγιάννη συνεργάστηκε ο βοηθός του Κώστας Δικέφαλος, καταξιωμένος κι αυτός γλύπτης με εξαιρετικά πλούσιο έργο και πολλές διακρίσεις.

Το κείμενο είναι από το περιοδικό εν βόλω και το έχει υπογράψει η Μαρία Κ. Σπανού

Φωτογραφίες secret volos


Comments are closed.