Καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την αναστήλωση του παλιού μοναστηριού της Παναγιάς Ξενιάς

«Αποκατάσταση της Παναγίας Ξενιάς , Ελληνικό ορθόδοξο Μοναστήρι» είναι το όνομα της καμπάνιας εξεύρεσης πόρων (crowdfunding) που «τρέχει» αυτό το καιρό προκειμένου να προχωρήσει η αναστήλωση και αποκατάσταση του παλιού μοναστηριού της Παναγιάς Ξενιάς. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site gogetfunding.com

“Ως προς το ζήτημα της αναστήλωσης του παλιού μοναστηριού καταβάλλεται προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, για να αναστηλωθούν τα κελιά (λαύρα). Μετά την αναστήλωση και αποκατάσταση το όλο κτίσμα θα διαμορφωθεί σε χώρους φιλοξενίας των προσκυνητών της μονής, καθώς και σε μουσειακές αίθουσες για τη νεότερη εκκλησιαστική και εθνική ιστορία, και αίθουσες συνεδρίων, που θα γίνονται με επίκεντρο τη μονή.

Η αρχή έχει γίνει, και η νότια πτέρυγα της μονής έχει ήδη προχωρήσει πολύ, παρόλο που κανένας επίσημος φορέας δεν θέλησε να βοηθήσει στο έργο αυτό. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε και προχωρεί μόνο με τη συνδρομή των ευλαβών προσκυνητών της μονής, που προστρέχουν στη χάρη της Παναγίας που είναι ζωντανή στο μέρος αυτό, με την παρουσία της αγίας εικόνας και της χαριτοβρύτου Ζώνης της. Η προσπάθεια όμως αυτή της αναστηλώσεως κινδυνεύει δυστυχώς να σταματήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της δραστικής μειώσεως των προσκυνητών που επακολούθησε.

Στο σημείο αυτό ζητούμε ταπεινά τη συνδρομή όλων σας, για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο αυτό της αναστηλώσεως της παλαιάς μονής. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η αγία Θεοτόκος θα φωτίσει ευλαβείς ψυχές να συνδράμουν στο έργο αυτό, που ως μόνο σκοπό έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσκυνητών και την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου που επιτελείται εδώ, που δεν είναι άλλο από τη σωτηρία των ψυχών.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε επίσης τους ευλαβείς δωρητές πως μπορούν να μας στέλνουν ονόματα για μνημόνευση, υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγαπημένων τους προσώπων, τα οποία θα μνημονεύονται καθημερινά κατά τη διάρκεια των θείων λειτουργιών και των ιερών παρακλήσεων που τελούνται ενώπιον της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Ξενιάς και της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου.”

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 500.000 ευρώ και οι δωρητές έχουν τη δυνατότητα να βάλουν από 1 ευρώ μέχρι όσο επιθυμούν για να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα.

Ιερά Μονή Παναγίας Κάτω Ξενιάς

Η Ιερά Μονή Παναγίας Κάτω Ξενιάς βρίσκεται στον Αλμυρό Βόλου, στον νομό Μαγνησίας. Η παλαιότερη ονομασία της ήταν «Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου» και αποτελούσε μετόχι της σημερινής ανδρώας Μονής Άνω Ξενιάς. Το μετόχι αυτό από τον 17ο αιώνα άρχισε να καθίσταται η έδρα της Ιεράς Μονής και καθιερώθηκε με τη μεταφορά και μόνιμη παραμονή σε αυτό της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Ξενιάς. Η τελευταία ανακαίνιση της μονής ολοκληρώθηκε το 1930. Η Κάτω Μονή Ξενιάς μετατράπηκε το 1962 σε γυναικεία.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στην απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την 23η Αυγούστου, κατά την οποία συρρέουν πλήθη πιστών για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ξενιάς, η οποία σύμφωνα με την παράδοση έχει διασωθεί από την εποχή της εικονομαχίας.

Η προσωπική ιστορία πολλών χριστιανών, από τη γύρω περιοχή ή και από πιο μακριά, θα μπορούσε να αποτελέσει τον πιο αδιάψευστο μάρτυρα για την πιστοποίηση της προστασίας που πλουσιοπάροχα έδωσε και δίνει η Κυρία Θεοτόκος σ᾽ αυτόν που την επικαλείται με πόνο ψυχής και μεγάλη πίστη. Επίσης στη μονή υπάρχει αργυρή θήκη που περιέχει δύο μικρά κομμάτια της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, τα οποία δωρήθηκαν από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους το 1522. Είναι ένα κειμήλιο μοναδικό σε ολόκληρη την ορθοδοξία.

Στις 9 Ιουλίου 1980 σφοδρότατος σεισμός μετέβαλε σχεδόν ολόκληρη την επαρχία Αλμυρού σε άμορφη μάζα ερειπίων. Το μοναστήρι της Κάτω Ξενιάς επλήγη κι αυτό ανυπολόγιστα. Μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι έμειναν σε μεγάλο ποσοστό όρθιοι για να θυμίζουν το παλαιό κάλλος της Μονής. Οι μοναχές σώθηκαν την τελευταία στιγμή από θαυματουργή επέμβαση της Παναγίας. Ο σεισμός κατέστησε το μοναστήρι ακατοίκητο.

Το καθολικό αναστηλώθηκε από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το υπόλοιπο κτίσμα εγκαταλείφθηκε και ο χρόνος αποτελειώνει πλέον το έργο του σεισμού. Το νέο μοναστήρι της Παναγίας επρόκειτο να οικοδομηθεί στον παρακείμενο της παλιάς Μονής χώρο. Στις 4 Ιουνίου 1990 η αδελφότητα, που για δέκα ολόκληρα χρόνια έζησε σε πρόχειρα ξύλινα παραπήγματα, μεταστεγάστηκε στο λιτό νέο οικοδόμημα.

Μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας στο link: gogetfunding.com


Comments are closed.